בריטניה סוערת בעקבות קריקטורה שנויה במחלוקת שפורסמה בעיתון הנפוץ "הגרדיאן", ותוארה על ידי רבים כ"אנטישמית". העיתון הציג איור של ריצ'רד שארפ, יו"ר רשת ה-BBC היוצא, שעורר תגובות חריפות ונזעמות מרבים מאזרחי בריטניה. "האיור של מר שארפ, היהודי, לא היה נראה מוזר מעל דפי התעמולה של התקופה הנאצית", נכתב ברשת סקיי ניוז.

בעקבות התגובות, בגרדיאן מיהרו להתנצל ולהסיר את הפרסום של המאייר מרטין רוסון, לאחר שעלה באתר האינטרנט. רוסון עצמו התנצל באופן אישי ואמר כי הוא "פישל ברצינות", אולם צילום מסך של הקריקטורה כבר נפוץ ברשתות החברתיות, וגולשים רבים טענו שמדובר בציור המזכיר ציורים של הבטאונים הנאצים הזכורים לשמצה.

האיורים הבעייתיים פורסמו לאחר ששארפ התפטר מתפקידו הבכיר ב-BBC ביום שישי האחרון, לאחר שנחשף כי הפר את נהלי הארגון הממלכתי – כשלא סיפר שמילא תפקיד מכריע בהשגרת הלוואה בסך קרוב למיליון ליש"ט עבור ראש הממשלה לשעבר בוריס ג'ונסון. הקריקטורה מציגה את שארפ עוזב עם קופסה המסומנת בשם "גולדמן סאקס", בנק השקעות שבו עבד, ובתוכה דיונון – מה שנראה כתמונה של ראש הממשלה הנוכחי רישי סונאק.

איור אנטישמי בגרדיאן (צילום: SKY NEWS)
איור אנטישמי בגרדיאן | צילום: SKY NEWS

ברשת סקיי ניוז נכתב כי שארפ תואר כ"אומן הבובות היהודי ששולט בסתר בסדרי העולם הכלכליים והפוליטיים", שמות נפוצה בנרטיב האנטישמי הוותיק, המדביק ליהודים תכונות קונספירטיביות אפלות. ליד מר שארפ, יושב בעירום, על ערמת צואה, בוריס ג'ונסון, שקורא לעברו: "התעודד חבר, אני שם אותך ברשימת ההתפטרות המכובדת שלי".

גולשים, ידוענים ואנשי רוח רבים בבריטניה מתחו ביקורת קשה על הפרסום. הסופר דייב ריץ', חוקר אנטישמיות, כתב בטוויטר שהקריקטורה "מתאימה למסורת האנטישמית של תיאור יהודים עם מאפיינים מוגזמים וגרוטסקיים, לעיתים קרובות בשילוב עם כסף וכוח". הוא ציין כי קריקטורות כאלה היו בשימוש על ידי הנאצים בגרמניה והסובייטים בברית המועצות. הוא הדגיש כי דיונון ותמנון הן דמויות בעלות מוטיב אנטישמי נפוץ, ושאל: "האם ייתכן שקריקטוריסט מנוסה כמו מרטין רוסון אינו מודע למסורות האנטישמיות הנפוצות הללו?"

"איזו קריקטורה שערורייתית לחלוטין, שמלאה בדימויים אנטישמיים מגעילים. זה ראה כמו משהו מפרסום נאצי ימני קיצוני, אבל למעשה זה הגרדיאן, והם צריכים להתבייש בעצמם", אמר הפוליטיקאי הבריטי מהשמאל איאן אוסטין. סטיבן פולארד, העורך הראשי של ה-Jewish Chronicle, צייץ: "צריך לעשות די הרבה כדי לזעזע אותו, ואני מודע היטב למצבו של הגרדיאן ובמיוחד למצבו של רוסון, אבל אני עדיין חושב שזה מזעזע באמת שאף אחד לא הסתכל על זה ואמר – לא, אנחנו לא יכולים לפרסם את זה".