הסלמה חמורה נרשמה בסוף השבוע בעימות בין ארה"ב ואיראן במזרח התיכון. 20 הרוגים ועוד פצועים רבים במסגרת אחד מסבבי המהלומות העזים והאלימים ביותר במעורבות אמריקנית בסוריה בשנים האחרונות. כל הדיווחים מצביעים על כך שהכוחות באזור, ובראשם מיליציות שפועלות ישירות בהוראת ובתמיכת משמרות המהפכה, הגבירו את הכוננות לרמה הגבוהה ביותר, וההערכה כי עדיין לא נשמעה המילה האחרונה בסבב הנוכחי.

הסלמה בלחימה בסוריה - סיקור N12:

העימותים החלו לאחר שמל"ט איראני פגע בבסיס הכוחות האמריקניים במזרח סוריה ביום חמישי, וגרם למותו של קבלן אמריקני ולפציעתם של עוד כמה. בתגובה, כלי טיס אמריקניים תקפו זמן קצר לאחר מכן וגם ביום שישי את עמדות ומתקני התשתית והתחמושת של המיליציות באזור. ביום שישי בוצעו לפחות שלוש תקיפות של המיליציות על בסיסים אמריקניים באזור.

 

 

לפחות 19 מאנשי המיליציות נהרגו, חלקם סורים וחלקם זרים, כך דיווח המרכז הסורי לזכויות אדם. על פי הדיווחים, רבים נוספים נפצעו. בוושינגטון ובטהראן מיהרו להחליף מהלומות – והנשיא ביידן בעצמו איים מתגובת המשך על רקע התגברות האלימות.

 

 

במסיבת עיתונאים שערך הנשיא האמריקני בקנדה ביום שישי אמר ביידן כי "ארה"ב אינה מחפשת עימות עם איראן, אך מוכנה להפעיל כוח רב כדי להגן על אנשיה". בהמשך, עיתונאים אמריקנים דיווחו שביידן אמר על שאלה בנוגע לתגובה אמריקנית נוספת: "אנחנו לא הולכים לעצור". במקביל, גם באיראן מאיימים בתגובה קשה, ודובר המועצה העליונה לביטחון לאומי בטהראן אמר אתמול כי ארה"ב תקפה בסיסים שהוקפו "בהזמנת ממשלת סוריה כדי להילחם בטרור ודאעש", וכל מתקפה נגדם "תיענה בתגובה מיידית".

מארק מילי, מפקד צבא ארה"ב, בביקור הכוחות בסוריה (צילום: רויטרס)
מארק מילי, מפקד צבא ארה"ב, בביקור הכוחות בסוריה | צילום: רויטרס

ארגון טרור לא מוכר בשם "ליווא אל-ע'ליבון" קיבל אחריות על מתקפות המל"טים שבוצעו בימים האחרונים לעבר כוחות צבא ארה"ב. בהודעה רשמית שפורסמה מטעמו נכתב כי הוא נערך לבצע מתקפות דומות נוספות כבר בימים הקרובים. הופעתם של ארגונים קיקיוניים ולא מוכרים היא אחת הדרכים של המיליציות הגדולות והמוכרות לבצע פעולות טרור – מבלי לקבל אחריות ישירה ולהסתכן בתגובת נגד אמריקנית. חשוב לציין כי הסמל של אותו ארגון בלתי מוכר – דומה מאוד לסמל של ארגון חיזבאללה בלבנון ובעיראק.

 

 

העימותים האחרונים מהווים הסלמה חמורה במאבק בין ארה"ב ואיראן במזרח התיכון, על רקע תהליך ארוך טווח שבו האמריקנים מצמצמים את פעילותם באזור. בפעם האחרונה שנרשם סבב אלימות דומה בין הצדדים הייתה בדצמבר 2019 – עם תקיפה אמריקנית שגבתה את חייהם של 25 לוחמי מיליציות במזרח סוריה, קרוב לגבול עם עיראק, ואירועים שבסופו של דבר הסתיימו בחיסולו בבגדאד של קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה.

תקיפה שמיוחסת לישראל בגבול סוריה-עיראק, ארכיון
תקיפה שמיוחסת לישראל בגבול סוריה-עיראק, ארכיון

ההסלמה האחרונה היא רק חלק מסדרת תקיפות נרחבת של הכוחות האיראניים והפרו-איראניים במזרח סוריה נגד הכוחות האמריקניים בסוריה ובעיראק. רק ביום חמישי העיד מפקד סנטקום כי מאז ינואר 2021 בוצעו 78 מתקפות במל"טים וברקטות נגד בסיסים אמריקניים. ההבדל כעת, כמו אז בדצמבר 2019, שאזרח אמריקני נהרג וחיילים נוספים נפצעו.

 

 

גורמי אופוזיציה בסוריה דיווחו כי אנשי המיליציות הפרו-איראניות התפנו מבסיסיהם לאחר התקיפות האמריקניות בסוף השבוע באזור אל-בוכמאל, סמוך לגבול עם עיראק. אותו אזור בדיוק, המשמש נקודה חשובה על נתיב הברחות הנשק, שמיועד ברובו לפגוע בישראל, הותקף מספר פעמים בחודשים האחרונים, בסדרת תקיפות עוקבות שיוחסו לישראל. עוד לפני אותן תקיפות, קיבל הרמטכ"ל הקודם, אביב כוכבי, אחריות לתקיפה דומה שהתרחשה באזור בחודש נובמבר.

בימים של שיא העימות בין ארה"ב לרוסיה וסין, אפשר להאמין לדבריו של הנשיא ביידן שוושינגטון לא מעוניינת בהסלמה נוספת עם טהראן. בשנה האחרונה התרחבה המתיחות בין הצדדים, על רקע מה שנראה כנטישה סופית ומעשית של הניסיונות לחזור להסכם הגרעין, החשש מהגברת העשרת האורניום באיראן, והתמיכה האיראנית במאמץ המלחמה הרוסי באוקראינה, בעיקר באמצעות העברת אלפי מל"טים התקפיים. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי טבעם של עימותים וסבבים אלימים מהסוג הזה הוא להתפתח בצורה בלתי צפויה – ואולי להסתיים בתוצאות מרחיקות לכת.