למרות הדרישות החוזרות ונשנות של אוקראינה לארה"ב ויתר מדינות המערב להמשיך ולהעביר לה נשק ואמצעי לחימה מתקדמים עבור המלחמה באוקראינה – נראה כי בתחומים רבים בשדה הקרב מצליחים האוקראינים להסתדר בכוחות עצמם. גורמים אמריקניים מגלים לאורך החודשים האחרונים הערכה רבה בעקבות שורת פיתוחים ואפילו אלתורים שביצעו בצבא אוקראינה נגד צבא רוסיה, שמקרים מסוימים אף עדיפים על הנשק המתקדם שקיבלו.

כך למשל, באוקראינה הצליחו לפתח מערכת ייחודית המסייעת לכוחות הלוחמים בשדה הקרב לדייק את הפגיעות במטרות שונות בשדה הקרב. המערכת הזו, הנשענת על תמונות לוויין ומודיעין בזמן אמת, פותחה באופן ביתי ועצמאי על ידי כמה מומחים אוקראינים. רשת CNN מציינת כי גורמי צבא אמריקניים מסבירים שמדובר באמל"ח קריטי עבור מאמץ הלחימה של הצבא האוקראיני.

המלחמה באוקראינה (צילום: רויטרס)
המלחמה באוקראינה | צילום: רויטרס

הייחוד הגדול של המערכת הזו, מעבר לעובדה שהיא מגלה יעילות גבוהה ומסייעת לשפר את הפגיעות במטרות הצבא הרוסי בשטח, הוא בעצם העובדה שמדובר באפליקציה פשוטה שניתן להתקין על טאבלט, מחשב או אפילו סמארטפון. בשל כך, קל יחסית לעדכן ולשדרג אותה, לתקן תקלות שמתגלות בה – והיא ניתנת לשימוש על ידי כמות גדולה של לוחמים ואנשים בזמן אמת.

הברקה נוספת במערכה הארוכה מגיעה בגזרה האווירית. צבא אוקראינה "גייס" מאות ואלפי רחפני פלסטיק פשוטים וקטנים שנמצאים בהישג יד בכל חנות מתאימה, או אפילו בהזמנה ברשת. אותם רחפנים "תמימים" הופכים לנשק חשוב – לאחר שמחמשים ומציידים אותם ברימונים ופצצות שניתן להטיל אותם מן האוויר על הכוחות הרוסיים בשטח.

 

 

 

 

 

אחד הז'אנרים הנפוצים של תיעודי המלחמה בחודשים האחרונים הם בדיוק של רחפנים כאלה – שמפילים חומר נפץ על חיילים ורכבים רוסיים, ובמקרים רבות אף עושים זאת ברמת דיוק מרשימה. בצבא האמריקני אומרים שאותם רחפני נפץ מייצרים עבור אוקראינה תועלת גדולה יותר מרחפני ה-Switchblade300 שהועברו אליה במיוחד.

 

 

לכך אפשר גם להוסיף את העובדה כי באוקראינה מצליחים מזה תקופה ארוכה להדפיס ולייצר באמצעות מדפסות תלת ממד חלקי חילוף ורכיבי ציוד שחסרים לכוחות בשטח. בין היתר מסייעות ההדפסות התלת ממדיות לייצר חלקי חילוף גם לרכבים כבדים של הצבא האוקראיני.

אוקראינה אפילו הצליחה לפתח בכוחות עצמה טיל נגד ספינות – שמסייע לה להתמודד בהצלחה עם הלחימה הימית של צי הים השחור הרוסי. הטיל, מסוג "נפטון", פותח באוקראינה על בסיס טיל סובייטי ישן, שיעיל אף לטווח של כ-300 ק"מ.

מעבדה צבאית גם מהצד הרוסי

גם מהלך הלחימה הרוסי ביותר מעשרת החודשים האחרונים מהווה בעיני רבים כמעין "מעבדה צבאית" המלמדת שיעורים רבים עבור תורת הלחימה המודרנית. רק אתמול צוטט ג'וזף וו, שר החוץ של טייוואן, ברשת CBC, שאמר כי "סין לומדת לקחים ושיעורים מהפלישה הרוסית לאוקראינה" עבור פלישה עתידית שלה לטייוואן. לדבריו, סין לומדת במהלך המלחמה באוקראינה כי רוסיה גילתה שורת פערים ואתגרים שונים ברמה המערכתית – וכעת מחפשת בעיות דומות אצלה, כדי לפתור אותן לפני שתחליט על פלישה לטייוואן.

מל"ט איראני מדגם שהאד-136 בשמי אוקראינה (צילום: רויטרס)
מל"ט איראני מדגם שהאד-136 בשמי אוקראינה | צילום: רויטרס

מדינה נוספת שבוודאי נהנית מלמידה צבאית גדולה במערכה באוקראינה היא איראן, שמספקת לרוסיה כמות אמל"ח רבה. המל"טים התוקפים שמספקים בטהראן עבור הצבא הרוסי הפכו להיות נשק חשוב מאוד מבחינתם, ועל פי גורמים ביטחוניים שונים – אחת התמורות שמקבלים באיראן להעברת הנשק היא למידה שלהם בשדה הקרב "על רטוב", והיכולת ללמוד תקלות שמופיעות בלחימה ולשפר אותן לקראת שימוש עתידי, אולי נגד מטרות בישראל ובמזרח התיכון.