ארה"ב הודיעה לאחרונה לבריטניה כי היא מודאגת ממצבה הצבאי, וכבר אינה מחשיבה אותה כ"כוח לחימה ברמה עולמית גבוהה", כך פורסם הבוקר (שני) בדיווח של רשת Sky News. על פי הדיווח, גנרל אמריקני בכיר שוחח לאחרונה עם שר ההגנה הבריטי בן וואלאס וציין בפניו כי בוושינגטון מעריכים שהצבא הבריטי, שבעבר נחשב לאחד הצבאות החזקים בעולם, כבר אינו כשיר להגן על בריטניה ועל בעלות בריתה.

הטענה האמריקנית היא כי היעדר הניסיון הקרבי וכשירות הלחימה של הצבא הבריטי, לצד קיצוץ הולך ומתמשך בתקציבו לאורך השנים, הורידו את רמתו מאוד. בשל כך, יש צורך כעת לקדם תוכנית מואצת לתקצובו וחיזוק כוחו, על רקע הפלישה הרוסית לאוקראינה והמלחמה המתנהלת כבר קרוב לשנה.

"רישי סונאק מסתכן בכישלון בתפקידו כראש ממשלה בזמן מלחמה", נכתב בדיווח, "אלא אם הוא ינקוט צעדים מהירים ונחושים שיתנו מענה לאיום הביטחוני" ההולך וגדל מצדה של רוסיה. "ההיסטוריה תשפוט את המעשים של ראש הממשלה ושר האוצר בשבועות הקרובים", טוענים בבריטניה, לקראת אפשרות של הצגת תוכנית תקציבית ארוכת טווח בתחום הביטחון. מנגד עולה הטענה: "ניסיון של מערכת הביטחון הבריטית להביא להגדלת תקציבה".

הסוגיות הבוערות העולות מניתוח מצבו של הצבא הבריטי:

  1. הצבא יסבול ממצוקת תחמושת קשה "ימים אחדים בלבד" לאחר שייקרא להילחם.

  2. לבריטניה אין את היכולת להגן על השמים שלה נגד איום הטילים והמל"טים שמופנה כעת נגד אוקראינה.

  3. ייקח לצבא כ-10-5 שנים להקים אוגדות צבאיות מתמרנות של כ-30-25 אלף חיילים הנתמכים על ידי טנקים, ארטילריה ומסוקים.

  4. כ-30% מכוחות התגובה המיידית של צבא בריטניה הם לוחמי מילואים שלא מסוגלים להתגייס ולעמוד בלוחות הזמנים של נאט"ו במצב של הפעלה מלחמתית.

  5. מרבית הרכבים הקרביים של הצבא הבריטי, לרבות טנקים, נבנה לפני 60-30 שנה – וחידושו המלא אינו סביר בשנים הקרובות.

בבריטניה קיימות תוכניות לחידוש כוחו ומצבו של הצבא עוד מלפני הפלישה הרוסית לאוקראינה, אולם תחילת המלחמה במזרח שיבשה וזעזעה את התוכניות של מנהיגים רבים. בעקבות המלחמה, מדינות רבות בעולם המערבי כבר הודיעו על רפורמות ביטחוניות נרחבות וארוכות טווח לחיזוק ושיפור מצבן הביטחוני.

כוחות צבא בריטניה (צילום: sky news)
כוחות צבא בריטניה | צילום: sky news

כך למשל, נשיא צרפת מקרון הודיע בשבועות האחרונים כי תקציב הביטחון הצרפתי צפוי לגדול בכ-40% בשנים 2030-2024. גרמניה בראשות הקנצלר אולף שולץ הודיעה אף היא על הגדלה נרחבת בשיעור ניכר של תקציב הביטחון במהלך השנים הקרובות, והקצאת לפחות 2% מהתמ"ג עבור מטרות צבאיות. גם יפן, מדינה שבמשך עשרות שנים מאז סוף מלחמת העולם השנייה התאפיינה במדיניות ביטחונית "פציפיסטית", הודיעה על רפורמה אדירה בצבא עם הגדלה של יותר מ-50% בתקציבי הביטחון, במה שהוגדר כ"שינוי מדיניות דרמטי".

במשך תקופות ארוכות בהיסטוריה נחשבה בריטניה למעצמה צבאית, אולם במשך עשרות השנים האחרונות הפסיקו בבריטניה להיות מודאגים ברמה הביטחונית, והיו נתונים לשורת סוגיות פוליטיות אחרות. באופן מסורתי, העובדה שבריטניה היא אי הביאה לתפיסה שהיא נמצאת בסיכון ביטחוני נמוך בהרבה לעומת יתר מדינות אירופה. יחד עם זאת, המלחמה באוקראינה הציתה מחדש את הסכנות – על רקע השימוש הנרחב שעושה רוסיה בטילים ארוכי טווח ובמטוסים ללא טייס – שמצליחים לזרוע הרס אדיר.