פרו בוערת מחדש בימים האחרונים, עם עשרות הרוגים במהומות במחאה על הדחת הנשיא הקודם פדרו קסטיו. לפחות 18 בני אדם נהרגו רק ביומיים האחרונים בעימותים הקשים, בעיקר במחוז פונו בדרום המדינה, וכעת עומד מספר ההרוגים במהומות מאז ההדחה על 47. על רקע הדברים האלה, הנשיאה דינה בולוארטה צפויה לעמוד במרכז חקירה בגין "רצח עם".

המהומות בפרו - סיקור N12:

התובע הכללי בפרו הודיע הלילה כי פתח בחקירה פלילית נגד בולוארטה, מי שהייתה סגניתו של קסטיו והושבעה למחליפתו לאחר ההדחה לפני כחודש. התובע צפוי לחקור גם את ראש ממשלתה של בולוארטה, אלברטו אוטארולה – ושניהם נחשדים בעבירות של "ג'נוסייד, הריגה וגרימת פציעות חמורות".

המפגינים, רבים מהם מהשכבות החלשות בפרו התומכים בקסטיו, מתנגדים להדחתו ודורשים לערוך בחירות בהקדם האפשרי. בולוארטה מנסה מאז עלייתה לשלטון להרגיע את הרוחות ומבהירה כי היא תומכת בהקדמת הבחירות המתוכננות לשנת 2026 – לשנת 2024. למרות המהומות העזות שהתחדשו בימים האחרונים, ממשלתה של בולוארטה שרדה הלילה הצבעת אי-אמון בקונגרס.

מהומות בפרו (צילום: רויטרס)
מהומות בפרו | צילום: רויטרס
מהומות בפרו (צילום: רויטרס)
מהומות בפרו | צילום: רויטרס

במסגרת המהומות האדירות אתמול במחוז פונו, הסמוך לגבול עם בוליביה ואגם טיטיקקה, נהרגו 17 מפגינים ושוטר אחד. השוטר, חוזה לואיס סונוקו קיספה בן ה-29 נשרף למוות במהלך עימותים עם המפגינים. עמיתו, רונאלד וילסנטה שהיה עימו בניידת בזמן שנהרג, אמר כי קבוצה של כ-350 מפגינים תפסו אותו והכו אותו.

 

 

בעקבות המהומות שלשום, הודיע ראש הממשלה אוטארולה על עוצר לילי למשך שלושה ימים במחוז פונו, ויום אבל לזכר ההרוגים בכל רחבי המדינה. עיקר המהומות התרחשו בעיר ג'וליאקה שבפרוביניציית סן רומן בפונו, ובוויקיפדיה באנגלית כבר פורסם ערך בשם "טבח ג'וליאקה", המתייחס לאירועים ב-9 בינואר 2023.

"מוציאים להורג ללא משפט"

רבים מההרוגים במהומות הם מפגינים צעירים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם. המהומות מביאות לביקורת עזה בפרו בפרט ובמדינות נוספות בכלל בנוגע למה שמתואר ככוח מוגזם שמפעילים אנשי כוחות הביטחון בניסיון לפזר את ההפגנות. בניו יורק טיימס פורסמה תמונותו מרקו סמילן, רופא בן 31 שנהרג במהומות.

"מה שקרה אתמול היה בפירוש טבח", אמרה מילגרוס סמילן, אחותו של מרקו. לדבריה "אנשים רבים פשוט הוצאו להורג ללא משפט". ג'ני דדור, מזכירת הארגון הלאומי בפרו לזכויות אדם, מתחה ביקורת על "שימוש חסר אבחנה בכוח על ידי אנשי כוחות הביטחון".

מהומות בפרו (צילום: רויטרס)
מהומות בפרו | צילום: רויטרס
מהומות בפרו (צילום: רויטרס)
מהומות בפרו | צילום: רויטרס

ב-7 בדצמבר הדיח הקונגרס בפרו את הנשיא לשעבר פדרו קסטיו, לאחר שהוא עצמו ניסה לפזר אותו מחשש להדחתו. תוך שהקונגרס התעלם באופן מופגן מניסיון הפיזור, חבריו הצביעו בעד ההדחה של הקסטילו ברוב מוחץ של 101 תומכים מול 6 מתנגדים ו-10 נמנעים. יחד עם ההצבעה על ההדחה, בקונגרס החליטו למנות את בולוארטה, סגניתו, כמחליפתו הרשמית.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

קסטילו, שצפה מה יקרה בהצבעה, ניסה להקדים תרופה למכה: שעות לפני כן מסר הודעה טלוויזיונית לאומה והכריז בה על פיזור הקונגרס ועל מצב חירום לאומי. באותה הכרזה עדכן כי מפקד הצבא "התפטר", והנשיא הביע בעצמו חשש מפני "ניסיון הפיכה". לדבריו, הוחלט שהקונגרס יפוזר "זמנית" עד "לארגון מחדש" של שורות הצבא.

מהומות בפרו (צילום: רויטרס)
מהומות בפרו | צילום: רויטרס
מהומות בפרו (צילום: רויטרס)
מהומות בפרו | צילום: רויטרס

בשידור חי הוא גם הודיע על עוצר לילי בשעות 4:00-22:00 ושהבחירות החדשות לקונגרס ייערכו בעוד 9 חודשים. התגובה לא איחרה לבוא: יריביו הפוליטיים ואנשי האופוזיציה האשימו אותו מיד בניסיון הפיכה - ולפחות 7 שרים בממשלתו הודיעו על התפטרות במחאה אחרי הנאום הזה.

 

 

לאחר אותם אירועים דרמטיים נעצר קסטיו – ומאז החליט בית המשפט במדינה להורות על מעצרו למשך 18 חודשים. תוך זמן קצר התפתחו ברחבי המדינה מהומות גדולות, שבין היתר גרמו לקבוצה של עשרות ישראלים להיתקע באתר המפורסם מאצ'ו פיצ'ו, אולם כבר היה נדמה שהם שככו במעט. ואולם, בשבועיים האחרונים, בעיקר לאחר חג המולד וחגיגות השנה החדשה, ניצתו המהומות מחדש בדרום המדינה.