לצד המלחמה באוקראינה, אנשי קבוצת וגנר הרוסית פועלים ביתר שאת גם במקומות נוספים בעולם, ובייחוד במדינות שונות באפריקה. בתקופה האחרונה חווה היחידה הפרטית של האוליגרך יבגני פריגוז'ין, שזכתה לכינוי "היחידה של פוטין", מכות קשות נגד כוחותיה ברפובליקה של מרכז אפריקה.

העיתון הבריטי גרדיאן מדווח כי בשבועיים האחרונים רשמו אנשי וגנר במדינה המרכז אפריקנית אבדות רבות, וחוו את אחת המפלות הצבאיות הקשות ביותר של היחידה באפריקה – מאז שניהלה קרבות עקובים מדם נגד איסלאמיסטיים במוזמביק בשנת 2019. על פי הערכות שונות, מאז 2018 איבדה קבוצת וגנר קרוב ל-1,000 לוחמים במדינות שונות באפריקה.

לפחות שבעה מלוחמי היחידה הרוסית הפרטית נהרגו בעימותים עם גורמי טרור קיצוניים במהלך השבועיים הקרובים, ועל פי חלק מההערכות מספר ההרוגים הרוסים עשוי להגיע ל-20. "אומנם איבדנו שני לוחמים, אבל הבסנו אותם והחרמנו להם רכבים צבאיים רבים, טמנו להם מארב והם נפלו למלכודת", סיפר לגרדיאן אחמדו עלי, מנהיג בכיר בקואליציית המורדים במדינה.

אנשי וגנר נלחמים בשנים האחרונות ברפובליקה המרכז אפריקנית כדי לסייע לשליט המדינה, פוסטן ארקאנז' טואדרה, לשמור על כוחו וכיסאו. עיקר הקרבות מתנהלים נגד גורמי מורדים מקומיים, ואנשי קבוצת וגנר הואשמו לא אחת בהפרה קשה של זכויות אדם.

בשבועיים האחרונים פרצו עימותים קשים בין אנשי המורדים ואנשי קבוצת וגנר, סמוך לגבולות המדינה עם קמרון וצ'אד. עימותים נוספים פרצו גם סמוך לגבול המדינה עם סודאן. גורמים מקומיים שונים מעריכים כי מספר ההרוגים האמיתי של אנשי קבוצת וגנר עשויים להיות גבוהים הרבה יותר מהמספרים שדווחו.

אנריקה פיקו, מומחה לרפובליקה המרכז אפריקנית, אמר לגרדיאן כי "כל הכסף של הממשלה בבנגי נגמר, וכי הם חייבים את אנשי וגנר כדי להמשיך להחזיק בשלטון". אנשי קבוצת וגנר פועלים להשיג שליטה גדולה ככל הניתן על המכרות הרבים במדינה העשירה במחצבים ומשאבי טבע, ועל רקע זה נלחמים לעתים קרובות עם קבוצות מורדים מקומיות.

האסירים של קבוצת וגנר חוזרים הביתה – אלימים ומסוכנים יותר

בימים האחרונים חזרו הביתה אסירים רבים שגויסו לפני כחצי שנה על ידי פריגוז'ין, מנהיג קבוצת וגנר, עבור המלחמה באוקראינה. ההערכות הן כי עשרות אלפי אסירים גויסו מבתי הכלא בתמורה לחוזה של כחצי שנה – עם הבטחה שכל מי שיישאר בחיים בתום הלחימה, יזכה לחנינה ושחרור מהכלא ללא התחשבות בחומרת העבירה שבגינה הוא ריצה עונש מאסר.

חזרתם של האסירים לחיים ברוסיה מעוררת דאגה גדולה בקרב המון אזרחים, גם אם רבים מהם אינם יכולים באמת להביע את דעתם בצורה גלויה וחופשית. החשש העיקרי בקרב רבים הוא כי אותם אסירים מורשעים, עבריינים מסוכנים שנשלחו למאסר – חוזרים לחיי הקהילה ברוסיה כאזרחים מן המניין.

יחידת כוח וגנר במלחמה באוקראינה (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
יחידת כוח וגנר במלחמה באוקראינה | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים
יחידת כוח וגנר במלחמה באוקראינה (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
יחידת כוח וגנר במלחמה באוקראינה | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

גורמים אזרחיים ברוסיה חוששים מהתערבבות באוכלוסייה של המוני גברים אלימים, אסירים מורשעים, שזכו להכשרה צבאית ורבים מהם נושאים טראומות קשות. אם לא די בכל הדברים הללו, אותם גברים גם חוזרים לאחר שזכו למדליות ועיטורים על הלחימה, מלאים בתחושת חשיבות עצמית, אך מנגד נתונים ליפול למעגל האבטלה, אלכוהוליזם ואלימות.

"אלו הם אנשים שבורים מבחינה פסיכולוגית, שחוזרים משדה הקרב עם תחושת צדק, ואמונה שעליהם להרוג כדי להגן על המולדת", אמרה לניו יורק טיימס יאנה גלמל, עורכת דין המתמחה בזכויות אסירים ברוסיה ועובדת עם האסירים שגויסו למלחמה. "הם עשויים להיות אנשים מסוכנים מאוד".