האם אחת התעלומות הגדולות ביותר מאז החלה המלחמה באוקראינה עומדת לפני פתרון? דיווח דרמטי אתמול (שלישי) בניו יורק טיימס חשף כי גורמי מודיעין בארה"ב נחשפו למידע לפיו "קבוצה פרו-אוקראינית" היא האחראית לפיצוץ צינורות הגז נורד-סטרים בסוף חודש ספטמבר. עד היום לא ברור מי עומד מאחורי הפיצוץ שהעסיק את אירופה והעולם כולו. יחד עם זאת, ערפל גדול מכסה עוד רבים מהפרטים בסיפור.

על פי הדיווח, קבוצה של "פרטיזנים" בעלי אזרחות אוקראינית או רוסית, שלא סופקו פרטים רבים עליהם, הם אלו שביצעו את ההפצצות, ככל הנראה מסירה בלב הים. בקייב דוחים נחרצות את כל הדיווח, ואומרים כי אין להם שום קשר אליו.

בתחילה טענו מדינות רבות במערב כי רוסיה היא זו שככל הנראה ביצעה את המתקפה החריגה נגד צינורות הגז היוצאים ממנה, לכאורה במסגרת מאבק האנרגיה שהתפתח בעולם עם הפלישה הרוסית לאוקראינה. יחד עם זאת, הערכות רבות אחרות הצביעו על כך שדווקא לאוקראינה יש המניע המובהק ביותר למהלך: הם התנגדו לפרויקט במשך שנים, וטענו כי מדובר באיום על הביטחון הלאומי, בשל העובדה כי באמצעותו רוסיה יכולה לייצא לאירופה גז טבעי בקלות יותר, ולא דרך הצינורות באוקראינה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: רויטרס

בעקבות הדיווח, בקייב דוחים בנחרצות כל טענה למעורבותם לכאורה בפעולה. בדיווח נכתב כי אין כל ראיה או אינדיקציה לכך שהנשיא זלנסקי או מי מבכירי ההנהגה באוקראינה הורה על ביצוע הפעולה או היה מודע לה. מיכאילו פודוליאק, יועצו הבכיר של זלנסקי, צייץ לאחר פרסום הדיווח כי "לאוקראינה אין שום דבר לחפש בים הבלטי". גם שר ההגנה האוקראיני אולקסי רזניקוב התייחס לדברים ואמר: "החבלות בצינורות נורד-סטרים – לא עבודה שלנו".

הגורמים האמריקניים שנחשפו למודיעין על ההפצצה אמרו כי מבצעי הפעולה הם ככל הנראה אוקראינים ורוסים, ככל הנראה מתנגדים של הנשיא ולדימיר פוטין. יחד עם זאת, הם לא סיפרו על מספר חברי החוליה ואופייה, או על מי שלכאורה שלח אותה או מימן את הפעולה. הם לא פירטו על אופי המודיעין והדרך שבה הוא הושג, ואמרו כי המסקנות אינן סופיות וחד-משמעיות.

לאחר הדיווח בניו יורק טיימס, העיתון הגרמני ZEIT דיווח אתמול כי החוליה שביצעה את ההפצצה מנתה שישה חברים, ומתוכם שני צוללנים. על פי הדיווח הזה, חומרי הנפץ שפוצצו את צינורות הגז הוטלו מיאכטה אוקראינית, שהושכרה בפולין.

דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב התיייחס הבוקר לדיווח, ואמר כי "לא רק שזה מוזר, אלא גם מעלה ריח של פשע מפלצתי". סיפור פיצוץ צינורות הגז ממשיך להסעיר רבים, ורק לאחרונה פורסם דיווח שמעלה חשדות לאחריות אמריקנית לכאורה. פרסומים שונים בחודשים האחרונים, בין היתר בעיתון וושינגטון פוסט, הבהירו כי החקירה לא הצליחה למצוא ראיות שמצביעות על מעורבות ואחריות רוסית לביצוע הפעולה.

דליפת הגז בצינור נורד סטרים (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

שר ההגנה הגרמני בוריס פיסטוריוס התייחס גם הוא לדיווח הבוקר, והזהיר מפני קפיצה מהירה מדי למסקנות והאשמות. לדבריו, קיים סיכוי לא מבוטל שרוסיה היא האחראית לחבלות, אולם ביצעה אותן באופן שיראה כעבודה אוקראינית, אולי בניסיון לייצר "מבצע דגל כוזב".

בתוך כך, גורמי התביעה והחקירה בגרמניה הודיעו כי פשטו על כלי השיט שלכאורה ממנו הוטלו חומרי הנפץ שפוצצו את הצינורות. הפשיטה בוצעה ב-20-18 ינואר, ועדיין נמשכת מלאכת הערכת הממצאים והראיות שנמצאו בחיפוש.

נשיא בלארוס בהאשמה חדשה נגד אוקראינה

נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו הודה אתמול לראשונה כי מטוס השליטה הרוסי הייחודי מסוג A-50 נפגע מפעולת חבלה מכוונת בבסיס האוויר הצבאי מצ'וליסצ'י, סמוך לבירה מינסק לפני כשבועיים. BYPOL, קבוצת אופוזיציה של מתנגדי לוקשנקו, קיבלה אחריות על הפעולה והודיעה כי הצליחה להוציא אותו מכלל פעילות. למרות זאת, אתמול האשים לוקשנקו את אנשי הכוחות המיוחדים של אוקראינה בביצוע הפעולה.

לוקשנקו הודיע שיותר מ-20 בני אדם נעצרו במעורבות בביצוע המתקפה, למרות שאותם גורמים דיווחו באותם ימים כי כל המעורבים הצליחו להימלט מבלארוס. עד היום לא הייתה כל התייחסות בלארוסית רשמית למתקפה החריגה, ואילו אתמול הודה לוקשנקו לראשונה שהמטוס, המיועד לשליטה באוויר ומסייע בתקיפה נרחבת של מטרות באוקראינה, נפגע – והועבר לטיפול ברוסיה.

לוקשנקו (צילום: רויטרס, רויטרס_)
לוקשנקו | צילום: רויטרס, רויטרס_

הדברים של לוקשנקו עשויים להיות בעלי משמעות נרחבת, שכן לפני כחודש, בהתייחסות להערכות כי בלארוס עשויה להצטרף לרוסיה במלחמה באוקראינה, אמר כי מינסק תצטרף למלחמה בקייב לצידה של מוסקווה – רק אם היא תותקף על ידי אוקראינה. חשוב להבהיר כי המטוס שנפגע, ויש כמה בודדים נוספים כמותו בלבד, שייך לחיל האוויר הרוסי, אולם מוצב בימי המלחמה בבלארוס.

בשבוע שעבר פרסמו גורמים מקבוצת BYPOL תיעוד של רחפן "קוואדקופטר" (בעל ארבעה להבים) המגיע באין מפריע למטוס בעודו על הקרקע, נוחת על האנטנה המיוחדת שלו, ואז ממשיך. גורמי האופוזיציה טענו שהתיעוד הזה הוא צילום של טיסת צילום והכנה – שקדמה לטיסת הרחפנים שפגעה בחזית המטוס ובאנטנה המיוחדת שלו.

 

 

דיווח: לא רק מל"טים – איראן העבירה לרוסיה תחמושת רבה

רשת Sky News הבריטית דיווחה הבוקר כי איראן סיפרה לרוסיה סיוע דרמטי נרחב עבור המלחמה באוקראינה. באמצעות לפחות שתי ספינות שהפליגו בין איראן לרוסיה בים הכספי במהלך חודש ינואר, העבירה טהראן למוסקווה יותר ממאה מיליון כדורים לנשק קל ועוד כ-300 אלף פצצות מרגמה ורקטות.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא איראן אברהים ראיסי (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא איראן אברהים ראיסי | צילום: רויטרס

על פי המקורות לדיווח, רוסיה שילמה עבור הסיוע הצבאי בכסף מזומן. בתקופה האחרונה נרשמו שיחות רבות בין נשיאי איראן ורוסיה, אברהים ראיסי וולדימיר פוטין, בהיקף שעשוי להיות חריג וגדול יותר מבזמן שיגרה רגיל. מאז החלה המלחמה באוקראינה, גדל והתהדק מאוד שיתוף הפעולה הביטחוני, הכלכלי, המסחרי וכן שיתוף הפעולה בתחומים נוספים, בין איראן ורוסיה.

הלחימה במחוז דונייצק, אוקראינה (צילום: AP)
הלחימה במחוז דונייצק, אוקראינה | צילום: AP

עד היום העבירה איראן לרוסיה אלפי מל"טים תוקפים המשמשים לפגיעה בשורת יעדים אזרחיים וצבאיים בעומק אוקראינה. בנוסף, דיווחים שונים מצביעים על כך שרוסיה ואיראן מקדמות במרץ תוכנית להקמת מפעל לייצור מל"טים מדגמים איראניים על אדמתה של רוסיה.