צבא רוסיה הודיע במהלך סוף השבוע שפתח במתקפה חדשה במחוז זפוריז'יה, במקביל למתקפות הנמשכות במחוז דונייצק – בעיקר סביב העיר באחמוט. למרות ההודעה, שמתיימרת להציג מהלך התקפי נרחב - עדיין קשה לקבוע באופן חד-משמעי מה היקף המבצע, ואם אכן מדובר במתקפת נגד חדשה שנועדה להגדיל את השטח הכבוש, או שמא מדובר בחלק ממאמץ הלחימה ההגנתי של רוסיה באזור.

באוקראינה מדווחים כי במהלך הימים האחרונים הגדיל הצבא הרוסי את היקף הירי הארטילרי שלו בזפוריז'יה, באזור קו העימות בין שני הצבאות. אחת האפשרויות שיכולות להסביר את המהלך הרוסי היא העובדה בניסיון לחזק את מערכי ההגנה בשטח שבשליטת צבא רוסיה. יחד עם זאת, עד כה לא התקבלו עדויות ואינדיקציות נרחבות למתקפה סדורה וגדולה.

חיילים בצבא אוקראינה במחוז לוגנסק (צילום: AP)
חיילים בצבא אוקראינה במחוז לוגנסק | צילום: AP
ירי טנק באוקראינה (צילום: ANATOLII STEPANOV/AFP/Getty Images)
טנק של צבא אוקראינה יורה על עמדות צבא רוסיה באזור לוהנסק | צילום: ANATOLII STEPANOV/AFP/Getty Images

לאורך השבועות האחרונים חיזקה רוסיה את מערכי ההגנה והביצורים באזורים הכבושים בזפוריז'יה, לרבות בעיר מליטופול. כעת, ייתכן שמדובר במהלך לכיבוש שטח ברמה המקומית בלבד, אולי כדי להרחיק את משגרי ה-HIMARS האוקראיניים שמרבים לפגוע בכוחות הרוסיים. בין השאר הודיעו בשבועות האחרונים באוקראינה על כמה פגיעות מוצלחות במתחמים צבאיים רוסיים במליטופול ואזורים סמוכים.

למרות הסלמת הלחימה שם, חזית זפוריז'יה רחוקה עדיין מלהפוך לזירת העימות המרכזית בין צבאות רוסיה ואוקראינה. עיקר הלחימה ממשיך להתרכז באזור באחמוט שבדונייצק, גם לאחר נפילת סולדאר לפני כשבועיים. בימים האחרונים עולה מחדש ההערכה כי ייתכן שצבא אוקראינה יחליט לסגת ולנטוש את באחמוט - העיר שמרכזת אליה את עיקר האש והאבדות משני הצדדים בחודשים האחרונים, ואפילו זכתה לביקור של זלנסקי לפני ביקורו בוושינגטון.

המלחמה בדונייצק, אוקראינה (צילום: AP)
המלחמה בדונייצק, אוקראינה | צילום: AP
חיילים בצבא אוקראינה נלחמים במחוז דונייצק (צילום: AP)
חיילים בצבא אוקראינה נלחמים במחוז דונייצק | צילום: AP

ביום שישי דיווחו כלי תקשורת בגרמניה על תדריך מיוחד שערך המודיעין הגרמני לחברי הבונדסטאג, ובו תיארו כי בימים האחרונים סופג צבא אוקראינה כמות תלת ספרתית של הרוגים מדי יום. על רקע הדברים האלה, המכון לחקר המלחמה (ISW) התייחס הבוקר בדיווחו היומי לאפשרות של נסיגה אוקראינית מבאחמוט, ואמר כי גם אפשרות זו טומנת בחובה סכנות ואתגרים רבים. לטענת ה-ISW, למרות שחשיבותה האסטרטגית של באחמוט מוטלת בספק ולמרות שהיא גובה מחיר כבד מאוקראינה, גם נטישתה עשויה לגבות מחיר כבד – למשל ברוח הגבית שהיא תעניק לרוסים ותסייע להם להמשיך לכבוש שטחים נוספים, ובכך תאיים על חיי אזרחים נוספים רבים.

 טנק רוסי בלחימה במחוז דונייצק

 

הקרב על הטנקים: התנאי הגרמני והתשובה האמריקנית

דווקא על רקע המידע הקריטי שהעביר המודיעין הגרמני לחברי הבונדסטאג, בברלין ממשיכים להתבצר בעמדתם שלא לשלוח טנקי לאופרד גרמניים לאוקראינה. בסוף השבוע הודיע שר ההגנה הגרמני החדש בוריס פיסטוריוס כי עדיין אין כל הכרעה בעניין, למרות ציפייה מערבית גדולה לאישור גרמני לשליחת הטנקים למערכה. על רקע הזעם במערב על ההודעה הגרמנית הודיע פיסטוריוס כי הוא צפוי לבקר באוקראינה במהלך השבועות הקרובים, ביקור שבקייב מקווים כי הוא עשוי להביא לשינוי המצב.

בגרמניה דבקים בעמדתם כי לא ישלחו טנקי לאופרד גרמניים לאוקראינה כל עוד ארה"ב לא תשלח טנקי אברמס אמריקניים, אולם בוושינגטון אומרים כי האפשרות הזו כלל אינה על הפרק בשל סוגיות התחזוקה והחימוש הבעייתיות. בעוד שהלאופרד הוא אולי הטנק הנפוץ ביותר באירופה, ונמצא בשירות בצבאותיהן של מדינות רבות, המצב אינו דומה בטנק האברמס. העמדה האמריקנית היא שבעוד שבאירופה כבר קיימת תשתית לוגיסטית וחימושית עבור הלאופרד – עשויות להידרש אף כמה שנים כדי להקים תשתית דומה גם עבור האברמס.

טנק לאופרד גרמני באימון כוחות נאט"ו (צילום: רויטרס)
טנק לאופרד גרמני באימון כוחות נאט"ו | צילום: רויטרס

היום התייחס ראש ממשלת פולין להתנגדות הגרמית ואמר כי "פולין לא תעמוד מהצד ותראה את אוקראינה מדממת. אם גרמניה לא תסכים לשלוח טנקי לאופרד - נקים קואליציית מדינות קטנה יותר שככן יסכימו לשלוח טנקים. אוקראינה ואירופה ינצחו את המלחמה עם או בלי עזרת גרמניה". הדר שפיגל הגרמני דיווח במקביל שגרמניה דווקא כן עשויה לשלוח לאוקראינה טנקי לאופרד, אך כאלה המשמשים כיום לאימונים בלבד. בפגישה היום עם הנשיא הצרפתי מקרון אמר קנצלר גרמניה אולף שולץ כי גרמניה וצרפת יסייעו לאוקראינה "ככלל שיידרש"

למרות סירובה של גרמניה, לפחות בשלב זה, לאשר העברת טנקים לאוקראינה, בקייב רושמים שבוע טוב שבו זכו לסיוע בהיקף נרחב. במקביל לחבילת סיוע שהציגו ארה"ב, בריטניה, שוודיה, פינלנד ומדינות נוספות, באיטליה מדווחים כי נשקלת האפשרות להעביר מערכת הגנה אווירית מסוג SAMP-T לסלובקיה – ובתמורה היא תעביר סוללת הגנה אווירית נוספת מדגם פטריוט לאוקראינה. בימים אלה מתאמנים כ-100 לוחמים אוקראינים בבסיס מיוחד באוקלהומה, לאחר שהתקבלו כבר שלוש סוללות מארה"ב, גרמניה והולנד.

גורם ביטחוני אמריקני אמר בסוף השבוע כי בוושינגטון מצפים מקייב להמתין עם מתקפת הנגד המתוכננת. במקביל להעברות הנשק והאמל"ח המתקדם מהמערב, גדלות ההערכות כי מתקפה אוקראינית חדשה לשחרור שטחים גדולים נוספים היא רק עניין של זמן, ואולם – בוושינגטון הבהירו לאוקראינים כי עליהם להמתין לקבלת כל הנשק והסיוע, והשלמת ההכשרות והאימונים של הלוחמים.

סוללת הגנה אווירית על גג משרד ההגנה במוסקווה
סוללת הגנה אווירית על גג משרד ההגנה במוסקווה
סוללת הגנה אווירית על גג המשרד לביטחון הפנים הרוסי
סוללת הגנה אווירית על גג המשרד לביטחון הפנים במוסקווה

על רקע ההיערכות למתקפה אוקראינית חדשה, גם ברוסיה ניכרת תכונה הגנתית נרחבת, באופן שספק אם נראה עד כה במהלך שנה של לחימה. בסוף השבוע פורסמו כמה תמונות ותיעודים של מערכות הגנה אווירית חדשות שהוצבו באזור הבירה במוסקווה בכמה מיקומים מעניינים. בין היתר הוצבה סוללת הגנה אווירית על גגות בנייני משרדי ההגנה וביטחון הפנים, ובנוסף – תועדה גם סוללה שהוצבה סמוך לאחד ממעונותיו היוקרתיים של פוטין בפרוורי הבירה.

 

 

מצד אחד, רוסיה היא מדינה שנמצאת במלחמה ארוכה נגד אויב שהוכיח יותר מפעם אחת את יכולתו לפגוע ביעדים בעומק רוסיה במרחק של מאות קילומטרים. בנוסף, הרשויות הבהירו כי במהלך סוף השבוע בוצע תרגיל נרחב של כוחות ההגנה האוויר באזור מוסקווה, ועדיין – האם בקרמלין נערכים לתרחיש חדש, שטרם נראה כמותו עד כה?