סיבה טכנית או מבוכה מדינית? הקרנת "פו הדב: דם ודבש", סרט האימה הבריטי שהיה אמור לצאת לאקרנים השבוע בהונג קונג, בוטלה. מפיץ הסרט לא סיפק סיבה לביטול הפתאומי, אך גובר החשש שהוא נפל בהוראת הצנזורה בבייג'ינג. בעבר צינזרו הסינים את דמותו של פו, שנוצרה על ידי הסופר האנגלי א.א. מילן, בגלל פוסטים שעלו ברשתות החברתיות שהשוו את הדוב המצויר לנשיא החזק שי ג'ינפינג.

ההשוואות החלו ב-2013, כאשר שי ביקר בארצות הברית ופגש את הנשיא לשעבר ברק אובמה. תמונה אחת של השניים הולכים זה לצד בביקור של שי בקליפורניה הזכירה לרבים תמונה אחת מספר הילדים של דמויותיו, פו וטיגר, שמוכרות לילדים בכל העולם.

כל הידוע, ההשוואה מעולם לא הפריעה לאובמה, אבל למנהיג הסיני - זה דווקא כן הפריע מאוד. למרות שעברו 10 שנים מאז, והנשיא שי הבטיח כהונה שלישית ונחשב לאיש החזק בסין מאז מאו, דמותו של פו עדיין אסורה במעצמה הגדולה והחזקה. אולי בגלל שרבים בסין משתמשים עדיין בדימוי של פו כדי להראות סימני התנגדות למשטר, אולי מכיוון שפו הוא לא דב מבריק, חרוץ או תכונות אחרות ששי מנסה להבליט בעצמו, אלא בעיקר "חמוד" – תכונה ששי מאוד לא רוצה שתהיה מזוהה עימו.

פו הדוב, טיגר, ברק אובמה, שי ג'ינפינג (צילום: REUTERS/Kevin Lamarque)
צילום: REUTERS/Kevin Lamarque

סוכנות הידיעות רויטרס פנתה למנהלת הסרטים, העיתונים והכתבות (OFNAA) הסינית להסברים - והתשובה שקיבלה הייתה: "ההסדרים של בתי הקולנוע בהונג קונג על הקרנת סרטים בודדים עם אישורים הן ההחלטות המסחריות של בתי הקולנוע הנוגעים בדבר, ו-OFNAA לא תגיב על הסדרים כאלה". חברת Moviematic, שתכננה הקרנה של הסרט ליום שלישי בערב, דיווחה על הביטול ואמרה שמדובר ב"סיבות טכניות".

במאי הסרט רייס פרייק-ווטרפילד אמר לרויטרס שהוא לא מכיר סיבות טכניות שעלולות לפגוע בהקרנתו. "משהו מסתורי קרה, בתי הקולנוע הסכימו להראות את זה, ואז כולם באופן עצמאי הגיעו לאותה החלטה באותו הלילה. זה לא צירוף מקרים", אמר פרייק-ווטרפילד "הם טוענים לסיבות טכניות אבל אין סיבה טכנית. הסרט כבר הוצג בלמעלה מ-4,000 בתי קולנוע ברחבי העולם. הונג קונג היא היחידה עם בעיות כאלה".

בייג'ינג הטילה חוק ביטחון לאומי על הונג קונג בשנת 2020, לאחר שנה של הפגנות פרו-דמוקרטיות, 20 שנה אחרי שהפסיקה להיות מושבה בריטית. בשנת 2021 נכנס לתוקף בהונג קונג חוק צנזורה חדש, האוסר על הקרנת סרטים ש"תומכים, מפארים, מעודדים ומסיתים לפעילויות שעלולות לסכן את הביטחון הלאומי". בשנה שעברה הוצאו שני סרטים מפסטיבל הסרטים הבין-לאומי של הונג קונג לאחר שלא קיבלו אישור מהרשויות.