עשרות בני אדם נהרגו במקסיקו במהלך הימים האחרונים, לאחר מעצרו של סוחר הסמים אובידיו גוזמן, בנו של ברון הסמים המפורסם חואקין "אל צ'אפו" גוזמן ביום חמישי. מעצרו של גוזמן הצעיר מגיע זמן קצר לפני ביקורו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן במקסיקו, במסגרת פסגת מנהיגי מדינות צפון אמריקה. במקסיקו מביעים מורת רוח מהמעצר, שבינתיים נראה כי המהומות שהצית רחוקות מלהסתיים – וטוענים כי מדובר ב"הצגה" לקראת ביקורו של ביידן.

ביקורו של ביידן במקסיקו נועד לעסוק בין היתר בשתי בעיות קריטיות שמהן סובלת ארה"ב: מכת ההגירה הגדולה בגבולה עם מקסיקו, והברחת הסמים מהשכנה מדרום - בעיקר סמים מסוג פנטניל. אובידיו גוזמן חשוד שבמהלך השנים האחרונות, ובעיקר מאז מעצרו של אביו בינואר 2016, לקח חלק מכריע בניהול קרטל סינלואה ובהגברת ההפצה וההברחה לארה"ב.

מהומות במקסיקו לאחר מעצר בנו של אל צ'אפו (צילום: AP)
מהומות במקסיקו לאחר מעצר בנו של אל צ'אפו | צילום: AP
מהומות במקסיקו לאחר מעצר בנו של אל צ'אפו (צילום: AP)
מהומות במקסיקו לאחר מעצר בנו של אל צ'אפו | צילום: AP

חברי קרטל סינלואה הסלימו מאוד את המאבק בממשלת מקסיקו ובכוחות הביטחון במדינה בעקבות המעצר. למרות היעדר נתונים רשמיים, עשרות חמושים נהרגו בחילופי אש עם המשטרה המקסיקנית, וסופם של העימותים לא נראה באופק.

ביום שישי, שעות לאחר המעצר, פרסם קרטל סינלואה אולטימטום לנשיא מקסיקו: שחרר את גוזמן, או שיחל גל אלימות נרחב במדינה. בין היתר איימו חמושים להצית תחנות דלק ולפגוע במבני ממשל, צבא ומבנים אזרחיים אם מנהיגם לא ישוחרר.

גורמים במקסיקו טוענים שמעצרו של גוזמן ערב ביקורו של ביידן, היה "הפגנת כוח" של הנשיא אוברדור. במאמר בסוכנות הידיעות AP נכתב כי לא בטוח ששיטת הפעולה הזו של הממשלה היא הצעד הנכון שיסייע למיגור הפשיעה והאלימות מול קרטל סינלואה.

מהומות במקסיקו לאחר מעצר בנו של אל צ'אפו (צילום: AP)
מהומות במקסיקו לאחר מעצר בנו של אל צ'אפו | צילום: AP
הבן של אל צ'אפו (צילום: צילום מסך מהאינסטגרם)
הבן של אל צ'אפו | צילום: צילום מסך מהאינסטגרם

"לופז אוברדור הבהיר במהלך ארבע שנות כהונתו מתוך שש, כי מאבק בברוני הסמים אינו בראש סדר העדיפויות שלו", נכתב. "מקסיקו רוצה לעשות את המינימום הנדרש במונחים של מאבק בסחר הסמים", אמר מייק ויגיל מסוכנות ה-DEA, המנהל לאכיפת הסמים בממשל האמריקני.

"בעוד שמעצר של פושע הוא ניצחון לצדק ולשלטון החוק – ההשפעה שלו על המאבק בסמים היא נמוכה מאוד", הוסיף ויגיל. לדבריו, הדבר האמיתי שצריך לעשות זה להפחית את הביקוש לסמים בארה"ב עצמה.

המאבק האלים, שעד כה גבה את חייהם של שוטרים, חיילים, אזרחים וחמושים – עוד רחוק מלהסתיים. בממשלת מקסיקו לא מגלים נכונות להתפשר ולשחרר את גוזמן, ואף מביעים את כוונתם להסגיר אותו לארה"ב, שבה כלוא אביו. למקסיקנים ברור שהמשך הטרור פוגע בכולם, אך ספק אם המעצר יביא לבלימת פעילות קרטלי הסמים. ובינתיים, אזרחי מקסיקו חוששים שכל המוות בעקבות המעצר - לשווא.