נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר היום (שישי) במסיבת עיתונאים כי ציפה לנקיטת צד ברורה של ישראל לטובת ארצו במלחמה נגד רוסיה, אך ציין כי היחסים בין המדינות נמצאים במגמת שיפור. "במשך הרבה מאוד זמן חיפשתי תמיכה מישראל", אמר זלנסקי לשאלות כתבים. "אני לא רציתי שהם יהיו בעמדה של מתווך, רציתי שהם יבחרו צד ושהצד הזה יהיה האוקראיני", הבהיר.

מלחמת רוסיה-אוקראינה - סיקור N12

"חיפשתי תמיכה לא רק מהאוכלוסייה אלא גם מההנהגה הפוליטית - זה היה חשוב לי אישית, חשוב גם היסטורית - לאוקראינה יש יחסים טובים עם ישראל", הוסיף זלנסקי במסיבת עיתונאים שנערכה בשולי נאום מיוחד שנשא לציון שנה לפלישה הרוסית לאוקראינה. "היה קשה לשנות את העמדה שלהם, ישראל נמצאת בסיטואציה מורכבת מול רוסיה בהקשר האיראני והסורי", ציין. "אני לא יכול להבין כיצד ישראל יכולה לתמוך במלחמה, בתור מדינה שהייתה מעורבת במלחמות במשך שנים".

הלחימה במזרח אוקראינה (צילום: רויטרס)
נזקי הלחימה במזרח אוקראינה, השבוע | צילום: רויטרס

על הצעדים שישראל נוקטת נגד איראן ונגד הסיוע האיראני לרוסיה, אמר נשיא אוקראינה כי "יש לי תשובה - אבל אני לא יכול לומר אותה כדי לא להסתכן בפגיעה ביחסים בין אוקראינה וישראל, שנמצאים במגמת שיפור". בנאומו, שנישא במלאת שנה למלחמת רוסיה-אוקראינה, הבהיר זלנסקי כי הוא בטוח בניצחון ארצו והוסיף כי "המלחמה איפסה את נאט"ו". הוא הוסיף: "אני רוצה לומר לכל מי שנלחם למען אוקראינה - אני גאה בכם. כולנו גאים בכם".

בהמשך מסיבת העיתונאים הוסיף זלנסקי כי הוא מתכנן לפגוש את נשיא סין שי ג'ינפינג, אך לא אמר מתי פגישה כזו עשויה להתקיים. "אני מתכנן לפגוש את שי ג'ינפינג, ומאמין שזה יהיה מועיל למדינותינו ולביטחון בעולם", הבהיר. הוא חזר והדגיש כי לא יקיים שיחות עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

במקביל, בסוכנות הידיעות הרוסית טאסס דיווחו היום כי בתל אביב התקיימה הפגנה "למען רוסיה ותושבי דונבאס". ההפגנה נערכה מול השגרירות הרוסית בישראל, ובין היתר הונף שם דגל ברית המועצות.

בשבוע שעבר נפגשו שר החוץ אלי כהן ונשיא אוקראינה זלנסקי בקייב. כשהמצלמות כבו, השניים שוחחו על הסיוע הצבאי לאוקראינה ועל האיום האיראני. בחדר הסגור ביקש הנשיא זלנסקי שישראל תספק לאוקראינה הגנה אווירית, אך השר כהן השיב כי לעת עתה לא תשונה מדיניות הסיוע הישראלית. ברוסיה זעמו על הביקור, ובתקשורת המקומית כינו את פגישת כהן-זלנסקי כפגישה של שר חוץ ישראלי עם אדם "נאצי". בעיתונות הרוסית הוסיפו: "שר החוץ הישראלי מבקר בעיר הבירה של מדינה נאצית".