"אנו דמוקרטיה, להעניש את הפורעים, לא לתת להם חנינה", קראו אתמול (שני) עשרות אלפי מפגינים ותומכי הנשיא לולה בסאו פאולו ובריו דה ז'ניירו. המפגינים קראו לענישה קשה וחריפה נגד אלפי הפורעים שפרצו ביום ראשון בערב לחשובים שבמוסדות השלטון הברזילאיים בבירה ברזיליה, ודרשו להעניש "את הפורעים, את מי ששלח אותם ואת מי שמימן אותם".

בברזיל ממשיכים ללקק את הפצעים ולאמוד את ההרס שנגרם בעקבות המהומה ההיסטורית של תומכי הנשיא לשעבר ז'איר בולסונארו. לצד הנזק החומרי, בברזיל מבינים היטב שהסכנה האמיתי מצויה דווקא בקיטוב והפילוג החברתי העמוק, לאחר מערכת הבחירות לנשיאות הצמודה ביותר אי פעם.

תומכי בולסונארו פרצו לקונגרס ולבית המשפט העליון (צילום: רויטרס)
תומכי בולסונארו פרצו לקונגרס ולבית המשפט העליון | צילום: רויטרס

ברחבי העולם נדהמו מתמונות ההמונים פורצים לארמון הנשיאות, בניין הסנאט ובית המשפט העליון, אולם בברזיל עצמה היו רבים שידעו על כך היטב ומבעוד מועד, כולל בקרב בכירי מערכת השלטון. במשך יותר מחודשיים, מאז ההפסד של בולסונארו בבחירות, הלך והתעצם הנרטיב בקרב תומכיו נגד לולה, טוהר הבחירות והכיוון שאליו המדינה הולכת. אלפים מתומכיו הקימו מאהלים ומאחזים בבירה ובערים הגדולות, והתמקמו מול מתחמים צבאיים וניסו לשכנע את הקצינים והחיילים לבצע הפיכה. במשך כחודשיים איש לא התייחס לזה ברצינות.

ז'איר בולסונארו לא טרח להקדיש לך תשומת לב במהלך החודשיים שבהם עוד כיהן כנשיא לאחר ההפסד. מעבר לכך, הוא בחר שכלל לא להתייחס לתוצאות הבחירות ולמעשה לא להכיר בהפסדו - מה שנתן דלק נוסף לתומכיו הנלהבים. ביום ראשון האחרון, שבוע לאחר השבעת לולה - כל הרגשות התנפצו.

במשך ימים ארוכים נפוצו בקרב קבוצות אוכלוסייה גדולות בברזיל הודעות וואטסאפ וטלגרם הקוראות להסתער על הבירה ב-8 בינואר: "נשבית את ברזיליה". ההודעה הופצה בקרב קבוצות של נהגי משאיות, אוהדי כדורגל, בעלי עסקים ועוד. לפחות 10 אנשי עסקים אמידים מימנו את הוצאות ההסתערות, לרבות הזמנת אוטובוסים רבים לטובת ההמונים.

תומכי בולסונארו פרצו לקונגרס ולבית המשפט העליון (צילום: AP)
תומכי בולסונארו פרצו לקונגרס ולבית המשפט העליון | צילום: AP

בכירי ממשלתו של לולה היו מודעים לרחש והקריאות הנרחבות לצאת לרחובות ביום ראשון. למרות זאת, גורמים בממשלתו של לולה זכו לביטחונות שונים שהמצב נמצא תחת שליטה. איבאניס רוקה, מושל ברזיליה ומקורבו של בולסונארו, הבטיח על פי דיווחים שונים לשר המשפטים ולמקורבי הנשיא כי כוחות הביטחון במדינה ערוכים ומוכנים לכל אפשרות.

בפועל, התברר שהמצב רחוק מלהיות תחת שליטה. לא רק שלא היו מספיק אנשי אבטחה וכוחות ביטחון ברחבי הבירה, אלא שגם התברר כי רבים מהשוטרים שהוצבו בעיר מזדהים עם הפורעים ואפילו כלל לא מנעו מהם את הגישה למוסדות השלטון החשובים. בחלק מהתיעודים מהמהומות ביום ראשון נראו חלק מהשוטרים עומדים מנגד לאלימות הפורעים, ואף מצטלמים על רקע המהומות במבני השלטון.

יותר מ-1,500 בני אדם נעצרו מאז המהומות לפני יותר מ-24 שעות. הנשיא לולה הורה על "התערבות צבאית" בבירה עד סוף חודש ינואר, והודיע כי כל הפורעים "הברברים" ייענשו.

תומכי בולסונארו פרצו לקונגרס ולבית המשפט העליון (צילום: AP)
תומכי בולסונארו פרצו לקונגרס ולבית המשפט העליון | צילום: AP
תומכי בולסונארו פרצו לקונגרס ולבית המשפט העליון (צילום: AP)
תומכי בולסונארו פרצו לקונגרס ולבית המשפט העליון | צילום: AP

בתוך כך, הנשיא הקודם בולסונארו נמצא בארה"ב כבר קרוב לשבוע וחצי. אתמול הוא אושפז בבית חולים בפלורידה לאחר שסבל מכאבי בטן עזים, ורבים בברזיל עדיין תוהים בנוגע לעתידו, שכן הוא כיום מוגדר כמנהיג האופוזיציה במדינה. על פי חלק מהדיווחים וההערכות, בולסונארו חושש לחזור לברזיל מחשש שייעצר עם נחיתתו, ובקרב תומכיו המשולהבים אף נשמעו שמועות כי יש כוונה מצד הממשל לחסל אותו עם חזרתו לברזיל.

פוליטיקאים שונים, הן בברזיל והן בארה"ב, קוראים לעצור אותו בפלורידה ולהסגיר אותו לברזיל כדי להעמידו למשפט. כמה מחברי בית הנבחרים בארה"ב, בהם חואקין קסטרו, אילהם עומר, מארק טקאנו ואלכסנדריה אוקסיו קורטז קראו ביממה האחרונה לנשיא ג'ו ביידן להסגיר את בולסונארו לברזיל, על רקע מעורבותו באירועי המהומות בבירה. על רקע הדברים האלה הכחיש הבוקר שר החוץ האיטלקי אנטוניו טג'אני כי בולסונארו הגיש בקשה לקבלת אזרחות איטלקית, ואף אמר כי אם הדבר תלוי בו – הוא לא יקבל אזרחות גם אם יבקש.