גם הרחק מהמלחמה באוקראינה – העימות בין רוסיה ואירופה נמשך כל העת: המתיחות מחלחלת בשנים האחרונות גם לאפריקה, אזור שבאופן מסורתי אינו נחשב כנתון להשפעה רוסית – ובסוף השבוע התקבלה חותמת נוספת לכך. המשטר הצבאי בבורקינה פאסו, מדינה ללא מוצא לים במערב אפריקה, הודיע לממשלת צרפת כי יש לה חודש ימים להסיג את כל כוחותיה הצבאיים מהמדינה.

צרפת מחזיקה בבורקינה פאסו, כמו גם בכמה מדינות נוספות באזור, כוחות צבא בהיקף משתנה מאז שנת 2013 – אז הגיעה לאזור במסגרת המאבק נגד ארגוני הטרור המזוהים עם אל-קאעדה ודאעש. כיום, מפעיל הצבא הצרפתי בבורקינה פאסו כוח של כ-400 לוחמי הכוחות המיוחדים בלבד, אולם הכרזה כה חד-צדדית מטעם הממשלה בואגאדוגו בהחלט נתפסת כצעד חריג ובלתי רגיל.

הפגנות נגד צרפת בבורקינה פאסו (צילום: רויטרס)
הפגנות נגד צרפת בבורקינה פאסו | צילום: רויטרס

בחודש ספטמבר התרחשה בבורקינה פאסו הפיכה צבאית, אחת מני רבות ב-60 שנות העצמאות של המדינה, שהייתה עד אז קולוניה צרפתית. המנהיג החדש שעלה הוא סרן איברהים טראורה, בכיר במטה הצבאי, שלאורך השנים האחרונות חווה עלייה הולכת וגדולה בהשפעה הרוסית שבה. בחודשים האחרונים מאז עלייתו לשלטון אמר טראורה בכמה הזדמנויות שונות כי בורקינה פאסו מעוניינת בגורם אחר שיסייע לה להתמודד עם מכת הטרור במדינה – במקומה של צרפת.

התפשטות ההשפעה הרוסית בבורקינה פאסו ובמדינות נוספות אינה מקרית – ומקורה בגורם שהפך ידוע ומוכר לרבים במהלך השנה האחרונה: קבוצת וגנר בהנהגת יבגני פריגוז'ין, האוליגרך המקורב לנשיא ולדימיר פוטין. לאורך השנים האחרונות הלכה וגדלה השפעתה של הקבוצה, חברה צבאית בבעלות פרטית שאינה משתייכת דה יורה לכוחות הצבא הרוסיים המסורתיים. בין השאר פעילים אנשי וגנר במאלי, הרפובליקה של מרכז אפריקה, סודאן, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, ועוד – ובאופן כללי ניכר כי הם מנסים באופן שיטתי לשים ידיהם על עסקים מקומיים, למשל בתחומי הכרייה.

אזרחי בורקינה פאסו מניפים דגלי רוסיה בהפגנה נגד צר (צילום: רויטרס)
אזרחי בורקינה פאסו מניפים דגלי רוסיה בהפגנה נגד צרפת | צילום: רויטרס

בדברים שמסרו גורמים בפנטגון בשבועות האחרונים הבהירו כי כוחה והשפעתה של קבוצת וגנר הולכים ומתפשטים הרבה מעבר לרוסיה ואוקראינה, והיא בין השאר פועלת להילחם בסנטימנט אנטי-רוסי במדינות רבות. התהליך המתמשך של אנשי קבוצת וגנר באפריקה מגיע במקביל למאמצים דיפלומטיים גלויים נרחבים של משרד החוץ הרוסי, שבמהלך השנה האחרונה שם דגש ניכר על מדינות היבשת השחורה, כולל ביקור של שר החוץ סרגיי לברוב ביבשת ממש בימים אלה, יחד עם ביקור נוסף שכלל כמה מדינות שונות לפני כמה חודשים בלבד.

בשבועות האחרונים הולכות ומתרבות ההפגנות בערי בורקינה פאסו נגד המשך הנוכחות הצבאית הצרפתית במדינה, ובעידודה של הממשלה החדשה. אחד המראות שהפכו לשכיחים באותן הפגנות הם אזרחים מקומיים המניפים על תורן אחד גם את דגל בורקינה פאסו וגם את דגל רוסיה. במקביל להצהרות האנטי צרפתיות האחרונות, טראורה לא היסס גם לומר כי רוסיה עשויה להיות אותו גורם חדש שיסייע במיגור הטרור במדינה. רק בשבוע שעבר נחטפו כ-60 נשים ותינוקות על ידי גורמים המזוהים עם ארגון בוקו חראם, ולבסוף שוחררו בשלום.

אתמול הודיע הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון כי בפריז ממתינים להבהרות רשמיות בנוגע להכרזה של ממשלת בורקינה פאסו, אולם על פי דיווחים שונים, צרפת כבר נערכת להעביר את מאות לוחמיה לניז'ר הסמוכה, שם כבר נמצאים כ-2,000 חיילים צרפתים. העזיבה הצרפתית מהמדינה הקטנה רחוקה מלהוות רק את הבעיה המקומית, ויכולה להעיד ולסמל תהליך גדול הרבה יותר – שבו פריז נדחקת ונסוגה ממדינות רבות באפריקה, מקום שבו הייתה לה השפעה גדולה עד לא מזמן – על ידי כוחות המזוהים עם פוטין.

מנהיג בורקינה פאסו איברהים טראורה (צילום: רויטרס)
מנהיג בורקינה פאסו איברהים טראורה | צילום: רויטרס

אין להשליך את כלל התהליך הזה רק על ענייני המלחמה באוקראינה, אך בהקשר זה חשוב להבין את התמיכה הגדולה שרוסיה זוכה לה ברחבי היבשת הזו. זה עשוי להתבטא בדרכים רבות – כמו עסקאות נשק, חיזוק כוחה הצבאי של קבוצת וגנר, יצירת הזדמנויות כלכליות ודיפלומטיות חדשות עבור מוסקווה, ועוד.