באוקראינה ציינו שנה לפרוץ המלחמה במהלך סוף השבוע, עם מוכנות מקסימלית למתקפה רוסית נרחבת מן האוויר והיבשה. למרות החששות הכבדים בקייב ובמערב, התחזיות המדאיגות טרם התממשו, וכעת נשואות העיניים להמשך הקרבות בשטח, במקביל להיערכות אוקראינית למתקפה חדשה באביב. מנגד, הולכות וגוברות ההערכות לסיוע צבאי דרמטי שתקבל רוסיה מסין.

במהלך סוף השבוע נחשף סרט תיעודי של עיתונאי אוקראיני, דמיטרו קומארוב, עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. "בסופו של דבר, פוטין יירצח על ידי אחד מאנשי המעגל הקרוב שלו", אמר זלנסקי במסגרת הצילומים, שבהם גם חשף את החדר הצנוע שבו הוא חי במהלך השנה האחרונה ומנהל ממנו את המלחמה.

"בפירוש יהיה רגע שבו תורגש השבריריות של המשטר של פוטין ברחבי רוסיה. הקרניבורים יאכלו את הקרניבור, הם יצטרכו סיבה טובה כדי להצדיק את זה, והם ימצאו סיבה, הם יזכרו לו את זה", אמר.

 

 

לדבריו, העובדה שרוסיה מתמודדת עם סנקציות כלכליות כל כך כבדות, מביאה לכך שמשטרו של פוטין הופך להרבה יותר שברירי – וזה מעורר את יריביו לצאת נגדו. "האם זה יקרה ויעבוד? כן, מתי זה יקרה? אני לא יודע", אמר.

 

 

במסגרת צילומי הסרט חשף זלנסקי את החדר שבו הוא חי במהלך השנה האחרונה, ובו מיטת יחיד צנועה. הוא הציג את ארון הבגדים שלו – מלא כולו בבגדי ומעילי חאקי, כפי שהעולם התרגל לראות אותו מאז שפרצה המלחמה. הוא הראה כי בארון שלו קיימת חליפה אחת בלבד, עטופה בניילון. "החליפה היחידה בארון", סיפר, "מיועדת ליום הניצחון על רוסיה".

גובר החשש במערב: סין תספק לרוסיה נשק מתקדם

בימים האחרונים התחזקה ההערכה במערב – סין שוקלת ברצינות לספק לרוסיה נשק מתקדם עבור המלחמה באוקראינה, למרות קריאות ואזהרות שונות מצד המערב שלא לעשות זאת. על פי דיווח בוושינגטון פוסט, בסין צפויים לספק לרוסיה כמות גדולה של פגזים ותחמושת ארטילריה וכלי נשק נוספים.

פוטין עם הדיפלומט הסיני הבכיר וונג יי (צילום: AP)
פוטין עם הדיפלומט הסיני הבכיר וונג יי | צילום: AP

על פי דיווחים נוספים, סין גם עשויה לספק לרוסיה בתוך כחודש מל"טים מתאבדים מתקדמים. בעיתון הגרמני דר-שפיגל ובעיתונים נוספים במערב דווח בשבוע שעבר כי סין ורוסיה נמצאות במשא ומתן מתקדם למכירת כ-100 מל"טים מתאבדים סיניים לרוסיה. כפי שעולה מכל הדיווחים, נראה כי ההחלטה של סין אם למכור נשק לרוסיה כבר התקבלה, וכעת השאלה היחידה שנותרה פתוחה היא שאלת המחיר.

ספק אם רוסיה מעוניינת או מסוגלת לשלם לסין כסף מזומן תמורת אותו נשק, אולם בהחלט סביר כי הסכם המכירה יתבטא בהטבות נרחבות לסין בתחום יצוא הנפט והגז. במהלך השנה האחרונה, מאז פרוץ המלחמה והטלת הסנקציות על רוסיה, סין הגדילה מאוד את היקף רכישת הנפט הרוסי, בעקבות נפילת מחירו העולמי. כעת, ייתכן שסין תזכה להטבות נוספות במסחר הנפט עם רוסיה בתמורה להעברת הנשק.

מהלך דומה לעסקת חליפין מפוקפקת ושנויה במחלוקת מסתמנת בין רוסיה ואיראן. במהלך חצי השנה האחרון העבירה טהראן למוסקווה יותר מ-1,000 מל"טים ואולי אמל"ח נוסף, וההערכה כי קשר העברת הנשק בין שתי המדינות רק ילך ויגדל, וניכר כי בתמורה צפויה איראן לקבל מרוסיה מטוסי קרב מתקדמים מדגם SU-35. בסוף השבוע אמר ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, כי איראן גם מעוניינת לקבל מרוסיה מסוקי קרב, מטוסי אימון ומערכות מכ"ם – וההערכה כי כל ענפי תחום העברת הנשק קשורים אלה באלה.

הלחימה במזרח אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה במזרח אוקראינה | צילום: רויטרס

בסוף השבוע העריך המודיעין הבריטי כי ניכר שרוסיה מיצתה לחלוטין את כל מלאי המל"טים האיראניים הנוכחי שלה, לאחר שבמהלך השבועיים האחרונים לא התקבלו כל אינדיקציות לשיגור מל"טים לעבר ערי אוקראינה. על רקע הדברים האלה מתחזקת ההערכה כי רוסיה עשויה לפעול לקבלת מל"טים מתאבדים גם מסין, שעל פי הדיווחים צפויים להגיע בעוד כחודש – בתחילת חודש אפריל.

קרבות עזים לאורך כל החזית

במהלך סוף השבוע נמשכה הלחימה הקשה לאורך כל קו החזית במזרח אוקראינה. שורת ההתקפות הרוסיות הכבדות מחזקות את הטענה כי המתקפה הרוסית המדוברת כבר החלה לפני מספר שבועות ומתנהלת כעת במלוא עוזה, אולם רחוקה מאוד מלהשיג את ההישגים שגורמים שונים טענו שהיא עשויה להשיג. בגזרת באחמוט ממשיכים אנשי קבוצת וגנר להתקדם, ולחימה עזה מתנהלת גם בחזית קרמינה בלוגנסק ובאזור וולדאר בדונייצק.

העיר באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה (צילום: AP)
העיר באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה | צילום: AP

יבגני פריגוז'ין, מנהיג קבוצת וגנר, הודיע אתמול על כיבוש הכפר יהידנה מצפון לעיר באחמוט. בתמונה שפרסם בחשבון הטלגרם שלו נראים לוחמיו סמוך לשלט הכניסה לכפר, והכיבוש הזה מצטרף למגמה איטית ומתמשכת של התקדמות בגזרת העיר שהפכה במשך חודשים לזירת הלחימה העיקרית בין אוקראינה ורוסיה.

 

 

 

 

סרגיי גאידי, מושל מחוז לוגנסק בצפון-מזרח אוקראינה דיווח במהלך סוף השבוע על הסלמה קשה בלחימה מצידם של הרוסים, ואף דיווח כי הכוחות התוקפים הצליחו להתקדם בלחימה, אולם לדבריו – כוחות ההגנה האוקראיניים הצליחו להדוף אותם ולשמור על עמדותיהם, וממשיכים להחזיק מעמד בלחימה הקשה. גם בעיר וולדאר שבדרום מחוז דונייצק נרשמו מתקפות חדשות ונוספות של הכוחות הרוסיים, בניסיון להשתלט על העיר, אולם גם כעת, בפעם המי יודע כמה, נרשם כישלון קולוסאלי רוסי בליווי אבדות גדולות גם בנפש וגם ברכוש עבור הרוסים.