המשבר המדיני הבא של ממשלת נתניהו? גורמים בימין הקיצוני בארה"ב, שרבים מהם נמנים על התומכים הגדולים ביותר של מדינת ישראל, מזהירים מפני הצעת חוק חדשה שעלתה בימים האחרונים בכנסת. על פי ההצעה, תיאסר לחלוטין פעילות מיסיונרית נוצרית במדינת ישראל, והעוברים על החוק עלולים להיות צפויים לעונשי מאסר.

סם בראונבק, שגריר ארה"ב לענייני חופש דת בין-לאומי בימי ממשל טראמפ, הזהיר שהצעת החוק מהווה "איום עצום על חופש הביטוי, זכויות האדם וחופש הדת". ביטאון אוונגליסטי בשם All Israel, שאל את בראונבק, המתואר כידיד ותומך ותיק של ישראל, על הצעת החוק, והוא הבהיר שהוא "מודאג", ואמר כי "מדינות חופשיות ודמוקרטיות פשוט אינן מוציאות מחוץ לחוק את חילופי הרעיונות החופשיים, וזה כולל אמונות דתיות. סעיף 18 של מגילת זכויות האדם האוניברסלית, שישראל חתומה עליה, מבטיח את חופש הדת, לרבות הזכות להחליט על אמונתך בעצמך".

בהצעת החוק של חברי הכנסת משה גפני ויעקב אשר (יהדות התורה) נכתב כי "בתקופה האחרונה התגברו ניסיונותיהם של גופים מיסיונריים, בעיקר נוצריים, לשדל להמרת דת. לעיתים ניסיונות אלה אינם כרוכים בהבטחת כסף או טובות הנאה חומריות, ולכן אינם אסורים על פי הדין הקיים, אולם השלכותיהם השליליות הרבות, לרבות נזקים נפשיים, מחייבות את התערבות המחוקק. זאת, בעיקר בשל העובדה שמרבית הניסיונות להביא אנשים להמיר את דתם מתמקדים בבני השכבות החלשות, אשר בשל מצבם החברתי-כלכלי נתונים ביתר קלות לניסיונות שכנוע מעין אלה".

 

הצעת החוק מבקשת כי לצד האיסור על מתן הטבות כפיתוי להמרת דת, ייאסר גם עצם השידול להמרת לדת כשזה נעשה בפנייה ישירה לאדם. הצעת החוק מבקשת להטיל עונש של עד שנת מאסר לאדם שיורשע בשידול להמרת דת לאדם מבוגר, ועד שנתיים מאסר לאדם שיורשע בשידול להמרת דת לקטין.

גורמים אוונגליסטים בארה"ב כותבים כי הצעת החוק תחול על אנשים המנהלים שיחות רוחניות עם ישראלים מכל דת. עם זאת, הם מציינים כי המחוקקים הישראלים הדגישו בדבריהם שבכוונתם לעצור בראש ובראשונה מיסיונרים נוצרים. הביטאון האוונגליסטי טוען כי "המטרה העיקרית כנראה של הצעת החוק היא להפוך לבלתי חוקי עבור חסידי ישוע להסביר מדוע הם מאמינים שהוא המשיח והאלוהים, בתקווה שישראלים ישקלו ללכת אחריו. הצעת החוק לא רק הופכת שיחה אישית פשוטה על ישוע ע אדם אחר לפשע, אלא שהיא גם תהפוך את זה לבלתי חוקי בור מי שמבקש מאדם – ישירות, דיגיטלית, בדואר או באינטרנט – להמיר את דתו".

העיר העתיקה בירושלים (צילום: 123RF‏)
צילום: 123RF‏

באתר All Israel מזהירים כי גם הפקה ופרסום של סרטונים מקוונים המסבירים את הבשורה הנוצרית לאנשים יהודים או מוסלמים בישראל, או לכל דת אחרת, ייהפכו לבלתי חוקיים. פרסום ספרים, ספרות מודפסת אחרת, מאמרים מקוונים, פודקאסטים או צורות אחרות של מדינה המסבירות את חייו ותפקידו של ישוע והמסר שלו, כפי שנכתב בברית החדשה, ייהפכו גם הם לבלתי חוקיים. כך גם דיון בהודעת הבשורה באמצעות דואר אלקטרוני, הודעת טקסט, מכתבים, פוסטים ברשתות החברתיות, כולל מענה על שאלות שיזמו אנשים שאינם עוקבים אחר ישוע.

העורך האוונגליסט שואל ועונה: "האם ייתכן שממשלת ישראל תוכל השנה לקדם חקיקה שתהפוך לבלתי חוקי שאנשים יחלקו את הבשורה בארץ שבה ישוע נולד, קם, הטיף, מת, נקבר וקם מהמתים? לצערי כן". הוא מזהיר שאם החקיקה תתחיל לתפוס תאוצה בכנסת ותתחיל להתקדם – היא "עלולה ליצור כאב ראש חדש גדול לממשלת נתניהו על ידי התנגשות רצינית עם הנוצרים האוונגליסטים בארה"ב וברחבי העולם, הנמנים עם התומכים הגדולים ביותר של הממשלה". הוא מזכיר שבארה"ב לבדה יש כ-60 מיליון אוונגליסטים, וכ-600 מיליון בעולם כולו.

חה"כ יעקב אשר מיהדות התורה, לשעבר ראש עיריית בני ב
חה"כ יעקב אשר מיהדות התורה, לשעבר ראש עיריית בני ברק

עוד דווח כי הצעת החוק עשויה גם לעורר ביקורת נוקבת גם מצד הרפובליקנים וגם מצד הדמוקרטים בקונגרס, ברשות המבצעת, בקרב מושלים אמריקנים ואחרים, שאוהבים את ישראל ותמיד עמדו לצידה, אך מתנגדים נחרצות למאמצים להשתקת חסידי ישו בארץ הקודש ערוץ החדשות הימני-קיצוני בארה"ב, ניוזמקס, ציטט מנהיגים נוצריים שמרנים שקראו לנתניהו לעצור את החקיקה שתאסור שיח שכזה בישראל. כתב הרשת בארץ דניאל כהן דיווח: "סיפור ענק ממש לפני הפסחא: שני חברי קואליציה יזמו חוק המכוון בעיקר נגד נוצרים".

רה"מ בנימין נתניהו הגיב בחשבון הטוויטר שלו: "לא נקדם שום חוק נגד הקהילה הנוצרית". במשרד החוץ מסרו לפני כן כי בשלב זה הם מעדיפים שלא להגיב לידיעות בעניין.

מטעם יו"ר ועדת הכספים חה"כ משה גפני נמסר: "הצעת חוק המיסיון הונחה כבכל תחילת כנסת ולא מקודמת בשלב זה, כך שהעיסוק בה כעת הוא לא רלוונטי. הצעת החוק אומרת כי לצד האיסור הקיים בחוק על מתן הטבות כפיתוי להמרת דת, ייאסר גם עצם השידול להמרת דת, כשזה נעשה בפניה ישירה לאדם. מוצע להבחין בין מצב שבו האדם שאותו מנסים לשדל הוא בגיר, שאז העונש המקסימלי המוצע הוא שנת מאסר, לבין מצב שבו מנסים לשדל קטין, שאז העונש המקסימלי המוצע הוא שנתיים מאסר. כאמור, הצעת החוק הונחה שוב על שולחן הכנסת באופן פרוצדוראלי בלבד עם כינוס הכנסת הנוכחית לפני יותר מארבעה חודשים ולא מתוכננת להתקדם בשלב זה, כך שהעיסוק בה כעת הוא לא רלוונטי".