חצי יממה לאחר ששר הביטחון יואב גלנט קרא אתמול (שבת) לעצור את חקיקת המהפכה המשפטית, זוכים דבריו הדרמטיים להד תקשורתי נרחב בכל רחבי העולם. כלי תקשורת גדולים ומרכזיים במדינות רבות מצטטים את דבריו, וכותבים: "סכנה ברורה ומיידית לביטחון ישראל".

הצהרתו הדרמטית של גלנט - סיקור N12

סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת: "שר הביטחון יואב גלנט קרא לממשלה לעצור את החקיקה לשינויים במערכת המשפט, ואמר כי המחלוקת הקשה על צעדי החקיקה מהווה סכנה לביטחון המדינה". "זו סכנה ברורה, מיידית וממשית לביטחון ישראל", מצוטט גלנט ברויטרס, שמדגישה כי מדובר "בהתנגדות הברורה והפומבית הראשונה של חבר קבינט בכיר" לנתניהו. "לא ברור אם נתניהו, שסיים את ביקורו בלונדון ומטרתו להשלים חקיקה של לפחות הצעת חוק אחת בשבוע הקרוב, יישמע לקריאתו".

ברויטרס מתייחסים בשעות האחרונות גם לדבריו של יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין: "חבר פרלמנט בכיר ממפלגת הליכוד של ראש ממשלת ישראל נתניהו הדהד הבוקר את קריאתו של ראש מערכת הביטחון להשהות את הרפורמה השיפוטית השנויה במחלוקת, והעלה את האפשרות שהרוב של הממשלה עלול להיפגע". עוד נכתב כי "נתניהו, שעומד לדין באישומים שאותם הוא מכחיש, אומר שהרפורמה תאזן את רשויות השלטון בישראל".

סוכנות הידיעות AP מדווחת כי "שר הביטחון של ישראל הפך לבעלת הברית הראשון בקואליציה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ששבר את השורות, כשקרא להפסיק לאלתר את התוכנית השנויה במחלוקת של ממשלת הימין הקיצונית במטרה לשנות את מערכת המשפט במדינה".

הגרדיאן הבריטי מדווח על ביקורו הצונן של נתניהו בלונדון במהלך סוף השבוע, ומציין כי הוא התקבל על ידי מאות מפגינים שמחו נגדו. העיתון מדגיש כי במהלך השיחות של נתניהו עם מקבילו הבריטי רישי סונאק, הדגיש ראש ממשלת בריטניה את "חשיבות השמירה על הערכים הדמוקרטיים העומדים בבסיס מערכת היחסים בין המדינות". ה-BBC דיווח תחת הכותרת: "'עצרו את הרפורמה המשפטית', אומר שר הביטחון הישראלי". בדיווח נכתב כי גלנט "קרא לנתניהו לעצור את התוכניות השנויות במחלוקת לשיפוץ מערכת המשפט. ההכרזה באה כאשר הישראלים המתנגדים לשינויים ערכו עצרות המוניות ברחבי הארץ, זה השבוע ה-12 ברציפות".

בנימין ושרה נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
בנימין ושרה נתניהו | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מפגינים נגד המהפכה המשפטית בלונדון (צילום: רויטרס)
מפגינים נגד המהפכה המשפטית בלונדון | צילום: רויטרס

גם בגרדיאן מדגישים את המחאות הנרחבות בישראל: "שר הביטחון קורא לעצור את הרפורמות השיפוטיות בזמן שאלפים הפגינו בתל אביב". בדיווח מובא ציטוט של גלנט: "השינויים של נתניהו גורמים לקרע חברתי הולך וגובר, המהווה איום ביטחוני מיידי".

"נתניהו איבד שליטה, איבד את הטאצ' המוכר שלו"

הניו יורק טיימס מדווח על הסיכונים הגלומים במהפכה, וכותב: "שר הביטחון הישראלי יוצא נגד ראש הממשלה, על רקע תוכנית הרפורמות, ומזהיר שהמשבר מזיק למוכנות המדינה מול האיומים על ישראל". בוושינגטון פוסט תיארו את התהליך המתחולל בישראל ככישלון ישיר במנהיגותו של נתניהו, ואף כתבו: "הכישרון הפוליטי שלו חומק ממנו בזמן שישראל מסתחררת לכאוס".

"נתניהו איבד את הטאצ' שלו במהלכים הפתאומיים של ממשלתו להפיכה בבתי המשפט ולתגובות הנגד הבין-לאומיות", כתב עיתונאי הוושינגטון פוסט סטיב הנדריקס. הוא הוסיף: "מעטים האישים ששלטו על הזירה הציבורית הישראלית כמו נתניהו, המנהיג המכונה 'ביבי' חידד את התדמית שעל פיה הוא יותר אומן בובות מאשר פוליטיקאי. המהלך של ממשלתו לרפורמות במערכת המשפט יצר משבר פוליטי משתק, עורר הפגנות המוניות, שלח את המטבע לצניחה ועורר אזהרות במלחמת אחים מצד נשיא ישראל".

מפגינים בתל אביב (צילום: רויטרס)
מפגינים בתל אביב | צילום: רויטרס

כשהמהפך מתקרב לחודש הרביעי שלו בלי שום סימן להקלה, ואף מתפשט לשורות הצבא הנערץ בישראל, נראה שראש הממשלה לא מסוגל, או לא מוכן, ליישם את הטאצ' המוכר שלו". בוושינגטון פוסט מצטטים בכיר לשעבר בממשלת נתניהו: "איפה הוא בכל זה? זה מה שכולנו שואלים", אמר בעילום שם.

בוושינגטון פוסט מדווחים שנתניהו, "בחסות תגובות הנגד", ערך לאחרונה ארבע נסיעות לבירות אירופה, בניסיון לשמר את הפוקוס על איראן "בתפקידו כמדינאי מוכר בעולם". יחד עם זאת נכתב, כי ראש ממשלת ישראל לא הצליח להשאיר את הצרות בבית: קנצלר גרמניה שולץ הביע "חששות כבדים", נשיא צרפת מקרון הזהיר כי המהלכים מנוגדים ל"תפיסה המקובלת של הדמוקרטיה", וראש ממשלת בריטניה סונאק "הדגיש את החשיבות של שמירה על ערכים דמוקרטיים".

סוכנות הידיעות הצרפתית AFP מדווחת על 200 אלף בני אדם שהשתתפו בהפגנה בתל אביב. "אנחנו כאן היום כדי להתייצב ולהוסיף את הקול שלנו למאות אלפי, אם לא מיליוני ישראלים שתומכים בערכים שעליהם הוקמה המדינה", מצוטט המפגין דניאל ניסמן, איש הייטק ישראלי. המפגינה דפנה אורן-מגידור בת ה-41 צוטטה ואמרה כי "הרפורמה מסכנת את ישראל בהפיכה לדיקטטורה". לדבריה, "החוקים שמתקבלים עכשיו הם חוקים שמטרתם להפוך את הממשלה לשליט יחיד ולהרוס את הפרדת הרשויות".

מפגינים בתל אביב (צילום: עידן בן הרוש)
מפגינים בתל אביב | צילום: עידן בן הרוש

השפיגל הגרמני מדווח תחת הכותרת "איום מיידי לביטחון, כששר הביטחון של ישראל קורא לנתניהו לעצור את הרפורמה השיפוטית". עוד כותבים בשפיגל כי הרפורמה של ממשלת נתניהו "גורמת להפגנות המוניו ולסדקים בממשלה". העיתון האיטלקי לה רפובליקה כותב בכותרתו: "שבר בממשלת נתניהו – 'עצור את הרפורמות'". בנוסף, מדגישים בלה רפובליקה כי השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר דרש מנתניהו לפטר את גלנט.

אל-מיאדין הלבנוני, המזוהה עם ארגון הטרור חיזבאללה, מיהר לדווח שגלנט יצביע נגד התיקונים בחקיקה. על פי הדיווח, "גלנט אמר שלא יתמוך בחקיקת הרפורמות של נתניהו", ונכתב כי "ישראל מפולגת". סוכנות הידיעות הפלסטינית מעאן הדגישה כי גלנט "דרש להפסיק לאלתר את החקיקה שמחלישה את מערכת המשפט, והתריע מפני השלכותיה החמורות על הצבא ושירותי הביטחון". הסוכנות הפלסטינית מצטטת את שר הביטחון, שאמר "מי שלא יעצור עכשיו את הרפורמות השיפוטיות יהיה אחראי לאסון. האיומים בסביבתנו גדולים, ישראל מתמודדת בימים אלו עם אתגרים ביטחוניים חסרי תקדים".