הרפובליקה העממית עומדת בפני משבר דמוגרפי חמור: לראשונה אחרי 60 שנה – האוכלוסייה הגדולה ביותר בעולם מצטמקת. סין הודיעה הבוקר (שלישי) על ציון דרך חמור במשבר ארוך ומתמשך, שכעת מקבל ביטוי מוחשי במספרים, באופן שצפוי לייצר גם השפעות שליליות על הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.

בשנת 2022 צנחה האוכלוסייה הסינית ב-850 אלף בני אדם – וכעת היא עומדת על 1.411 מיליארד בני אדם. על פי הערכות שונות, כבר השנה תעקוף הודו את סין ותהפוך לבעלת האוכלוסייה הגדולה בעולם. מומחים שונים אומרים כי מאז משבר הרעב הגדול בתקופת מאו זה-דונג בשנת 1961 – לא חלה הצטמקות באוכלוסיית סין.

סין (צילום: Li Hui/VCG, getty images)
סין | צילום: Li Hui/VCG, getty images

שיעור הילודה בסין צנח בשנת 2022 לשפל חסר תקדים – 6.77 לידות לכל אלף בני אדם – בעוד שבשנה הקודמת עמד הנתון על 7.52 לידות לכל אלף בני אדם. בסך הכול נולדו בסין בשנה האחרונה 9.56 מיליון תינוקות – ירידה לעומת 10.62 מיליון תינוקות בשנת 2021.

חשיפת המידע החדש על המצב המידרדר של גודל האוכלוסייה – מגיעה במקביל לחשיפת נתוני הצמיחה השנתיים של סין – שנמצאים הרחק מתחת לתחזיות. בשנה האחרונה צמחה כלכלתה של סין ב-3% בלבד, פחות מההערכות, וגם על רקע השבתות והפסקות עבודה רבות במגזרי התעשייה והמסחר, על רקע אירועי משבר הקורונה.

המשבר מעמיק – למרות ביטול "מדיניות הילד האחד"

נתוני הצטמקות האוכלוסייה של סין אינם הפתעה גדולה. המדינה בעלת האוכלוסייה הגדולה בעולם חווה משבר דמוגרפי ארוך, למרות שבשנת 2015 בוטלה באופן סופי "מדיניות הילד האחד".

לאורך עשרות שנים התיר החוק בסין לזוגות להביא לעולם ילד אחד בלבד – דווקא בשל החשש מגידול האוכלוסייה ומצב של פיצוץ אוכלוסין. כתוצאה מכך, זוגות רבים העדיפו להוליד בנים, ובשל כך הרגו תינוקות נקבות – כדי שיוכלו להוליד תינוק נוסף, בתקווה שהיה זכר.

אף שמדובר בתופעה שהייתה נהוגה לפני שנים רבות, המצב שנוצר כיום הוא שיש הרבה יותר גברים מנשים באוכלוסייה הסינית, באופן הרבה פחות שוויוני ממה שמקובל באוכלוסייה הכללית בעולם. מעבר לעובדה שתופעה זו מונעת מאזרחים רבים להביא ילדים ולהתרבות, היא גם מייצרת תופעה שלילית של גברים רווקים רבים – שעל פי רוב נתונים לבעיות של אבטלה, פשיעה, אלכוהוליזם ועוד.

ילדים בסין (צילום: רויטרס)
ילדים בסין | צילום: רויטרס
ילדים בסין (צילום: רויטרס)
ילדים בסין | צילום: רויטרס

בתוך כך, גם זוגות נשואים רבים לא מרבים להוליד ילדים, וגיל הנישואים וההורות עולה, בין היתר על רקע הישגיות שוק העבודה הסיני. בנוסף, גם הצפיפות הגדולה בערים המרכזיות בסין משפיעה לא אחת על זוגות בהחלטתם אם להביא ילדים נוספים לעולם.

השפעה ארוכת טווח נוספת של מדיניות הילד האחד בסין היא הזדקנות האוכלוסייה. אוכלוסייתה של סין מזדקנת מהר יותר לעומת מרבית המדינות בעולם בהיסטוריה המודרנית, ועל פי ההערכות, בשנת 2050 תהווה האוכלוסייה המבוגרת כ-39% מאוכלוסייתה של סין. סוגיה זו בלבד מביאה להשלכות דרמטיות על סין מבחינה פוליטית, חברתית וכלכלית.

אזרחים מבוגרים בסין (צילום: רויטרס)
אזרחים מבוגרים בסין | צילום: רויטרס

בבייג'ינג נחושים להתמודד עם המשבר, ובכינוס המפלגה הקומוניסטית בחודש אוקטובר הודיע הנשיא שי ג'ינפינג על "האסטרטגיה לשיפור פיתוח האוכלוסייה", בניסיון להביא לעלייה בריבוי הטבעי. בין היתר הוא קרא לייצר מערכת מדיניות להעלאת שיעור הילודה, הוזלת עלויות ההיריון והלידה וכן הוזלת השירותים עבור ילדים, כולל במוסדות החינוך. "נמשיך באסטרטגיה לאומית יזומה בתגובה להזדקנות האוכלוסייה, נפתח תוכניות ושירותים לטיפול בקשישים, ונספק שירותים טובים יותר לקשישים שחיים לבדם", אמר.