מנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין איים אמש (ראשון) כי כוחותיו עשויים לסגת מהלחימה הקשה בעיר באחמוט שבמזרח אוקראינה, ואף הזהיר כי כל חזית הלחימה הרוסית באזור עשויה לקרוס. באוקראינה מדווחים כי הרוסים ממשיכים בינתיים לנסות לתקוף את עיר הקרבות הקשים משלושה כיוונים שונים, אולם לפי שעה מבהירים: "המצב נותר יציב".

פריגוז'ין, שוב, מתח ביקורת על משרד ההגנה הרוסי ואיים כי אם התחמושת שהובטחה לכוחותיו בסוף חודש פברואר לא תגיע – אנשיו לא יוכלו להמשיך להילחם בבאחמוט ואיים בנסיגה. לדבריו, הוא לא הצליח עדיין להבין אם היעדר התחמושת הוא תוצאה "של בירוקרטיה או של בגידה", אולם ניתן לייחס אותם למאבקי כוחות פוליטיים פנימיים בצמרת הביטחונית במוסקווה.

לפני כשבועיים טען שאנשי משרד ההגנה "מנסים לחסל את קבוצת וגנר", בכך שלא מעבירים תחמושת לכוחות בבאחמוט. שעות לאחר הביקורת של פריגוז'ין הבוקר, ניכר כי הגיעה התגובה של מוסקווה: בהודעה שפרסם ברשתות החברתיות דיווח כי נשללה זכות הכניסה של נציג מטעמו למפקדת "המבצע הצבאי המיוחד" של רוסיה באוקראינה.

 

 

בימים האחרונים דווח כי חלה הסלמה במצב מבחינתם של האוקראינים בעיר, שבמשך חודשים ארוכים מהווה את זירת העימות הקשה והאינטנסיבית ביותר במלחמה. ההערכה כי הרוסים רשמו התקדמות נוספת בסוף השבוע, ולפי חלק מההערכות – גורלה של העיר, בת ה-70 אלף תושבים ערב המלחמה, עשוי להיות מוכרע בקרוב מאוד. באוקראינה דוחים את החששות ומבהירים כי הם ממשיכים להחזיק בבטחה בחלקה המערבי של העיר.

המלחמה במזרח אוקראינה (צילום: AP)
המלחמה במזרח אוקראינה | צילום: AP
המלחמה במזרח אוקראינה (צילום: AP)
המלחמה במזרח אוקראינה | צילום: AP

שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין התייחס היום ללחימה הקשה באוקראינה, במסגרת ביקורו בירדן. אוסטין אמר כי משמעות הקרב בבאחמוט היא יותר סמלית מאשר אסטרטגית, והוסיף כי אין משמעותה של נפילת העיר כשינוי דרמטי של הנעשה בשדה הקרב מבחינתה של מוסקווה. למרות הדברים, קיימת הערכה כי נפילת באחמוט עלולה לזרז את התקדמות הרוסים באזור ואף את המשך כיבושיהם במחוז דונייצק.

למרות הדברים של אוסטין, שמצטרפים לקריאות נוספות בבירות המערב בחודשים האחרונים כי אולי שווה לאוקראינה לחשוב על נסיגה מבאחמוט - בקייב מאותתים שאין בכוונתם לעשות זאת. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר היום כי התייעץ עם ואלרי זאלוג'ני ואולכסנדר סירסקי, מהבכירים ביותר מבין מפקדי צבא אוקראינה, ויחד עם הגיעו להחלטה שלא לנטוש את העיר ולהמשיך במבצע ההגנתי. לדבריו, שני המפקדים הבכירים המליצו שלא לסגת.

סוכנות הידיעות רויטרס מצטטת הבוקר גורמים בצבא אוקראינה שמדווחים על מגמה של סירוב פקודה בקרב קצינים ומפקדים רוסים בגזרת הלחימה בעיר וולדאר, בדרום מחוז דונייצק. לטענתם, הרוסים מסרבים לפקודות ממוסקווה להסתער על העיר מחדש, בעקבות אובדן נרחב של כוח אדם וציוד לחימה בקרבות עד כה. לאורך יותר מחודשיים מנסים הרוסים להסתער על העיר ולכבוש אותה, אולם נוחלים פעם אחר פעם כישלון חרוץ.

במקביל, משרד ההגנה הרוסי דיווח שהצליח לפגוע במרכז פיקוד חשוב של גדוד אזוב האוקראיני בדרום-מזרח מחוז זפוריז'יה. מנגד, איוואן פדורוב, ראש העירייה האוקראיני של העיר הכבושה מליטופול, דיווח כי "מאות חיילים רוסים נהרגו בשתי הפצצות בעיר". בשני המקרים, אין הוכחות מובהקות לדברים מלבד הדיווחים עצמם.

הלחימה במזרח אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה במזרח אוקראינה | צילום: רויטרס
הלחימה במזרח אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה במזרח אוקראינה | צילום: רויטרס

יומיים לאחר שהגיע לבקר סמוך לחזית הלחימה באזור וולדאר, הגיע הבוקר שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו לבקר בעיר הכבושה מריופול. על פי חלק מההערכות, סדרת הביקורים של השר המושמץ מגיעה על רקע ביקורת כי הוא ממעט להגיע לשדה הקרב ולפגוש את הכוחות הלוחמים.

גם אתמול, כמו ברבים מהלילות בשבועיים האחרונים, תקפה רוסיה את ערי אוקראינה באמצעות מל"טים איראניים. כוחות ההגנה האווירית באוקראינה דיווחו שהצליחו ליירט 13 מתוך 15 המל"טים ששוגרו, והבהירו כי המל"טים שוגרו מגבולה הצפוני של אוקראינה. בשבוע שעבר דווח כי רוסיה הקימה בסיס שיגורים חדש למל"טים האיראניים – במחוז בריאנסק. הבסיס החדש, בשונה מהבסיס המקורי במחוז קרסנודאר בדרום-מערב רוסיה, מקצר את משך ההפעלה וזמן השיגור לעבר ערי צפון אוקראינה, ולרבות הבירה קייב.