N12
פרסומת

דיווח: "אנשי משמרות המהפכה ניסו לפגוע בח'אמנאי"

האתרים Iran Wire ואיראן אינטרנשיונל דיווחו על שיחה קשה בין מנהיג איראן וקצינים בכירים במשמרות המהפכה • קצינים רבים הזהירו מפני ירידה במוטיבציה, נטישת הארגון ועימותים פנימיים בין מפקדים וקצינים • קצין בכיר חשף: גורמים במשמרות המהפכה ניסו לירות לעבר לשכתו של ח'אמנאי ונעצרו ברגע האחרון

אסף רוזנצוייג
פורסם:
המנהיג העליון באיראן, עלי ח'אמנאי. חוסר אמון גדול
המנהיג העליון באיראן, עלי ח'אמנאי. חוסר אמון גדול בארה"ב | צילום: reuters
הקישור הועתק

אתרי אופוזיציה איראניים חשפו אתמול (ראשון) פרטים מתוך ישיבה דרמטית בין המנהיג העליון באיראן עלי ח'אמנאי וקצינים בכירים במשמרות המהפכה, שבה הוצגה לו תמונה קשה על דיכוי מחאות החיג'אב ברחבי המדינה. בין השאר דווח שם על מגמות נרחבות של חוסר מוטיבציה לשרת, סירובי פקודה, נשירה של אלפי משרתים במשמרות המהפכה, ואפילו סיכול ניסיון של כמה קצינים לפגוע בח'אמנאי עצמו.

על פי הדיווח, באתרים Iran Wire ו"איראן אינטרנשיונל", נכתב כי ב-3 בינואר התקיימה פגישה בין ח'אמנאי ויותר מ-50 קצינים, חלקם בכירים מאוד. חלק מהקצינים שלקחו חלק בפגישה הסבירו שלפחות חלק מהלוחמים שנמצאים בפיקודם סירבו לעמוד נגד המפגינים בערים השונות וסירבו לפקודות לפתוח באש לעברם. המפקדים גם הזהירו את ח'אמנאי מפני צניחה במוראל בקרב הכוחות והסלמה בעימותים בין מפקדים וקצינים בדרגות שונות.

המנהיג העליון באיראן עלי ח'אמנאי
המנהיג העליון באיראן עלי ח'אמנאי | צילום: AP, AP

"בהתאם לדיווחים, כוחות משמרות המהפכה אינם נמצאים בנקודה שבה היו לפני כשנה, בייחוד בכל הקשור למוטיבציה והמוראל שלהם, שנמצאים במגמת ירידה", אמר נציגו של ח'אמנאי במשמרות המהפכה במהלך הפגישה.

"קיבלנו מידע ונתונים מכמה יחידות במקומות שונים אשר חושפים מתיחות בקרב השורות. עלינו לנהל את זה בהתאם, חשוב להבין שאנחנו לא מדברים על כמה מקרים בודדים, אלא על כוח של יותר מ-600 אלף אנשים". עוד דווח כי קצינים רבים הביעו התנגדות להחלטות והמעשים של בנו של ח'אמנאי, מוג'תבא, שלקח חלק פעיל בהובלת דיכוי ההפגנות.

איראנים מוחים על מותה של מהסא אמיני
צילום: AP, AP

חלק מהמשתתפים הדגישו מגמה של סולידריות הולכת וגדלה בין לוחמי משמרות המהפכה והאזרחים, בין היתר על רקע המצוקה הכלכלית הגדולה בקרב רבים מהאיראנים. מפקד משמרות המהפכה במחוז אלבורז חשף מקרה שבו חלק מאנשיו נעצרו לאחר שהעבירו אספקה ומצרכים בסיסיים לאזרחים נזקקים בעיר כרג'. "החשודים נמצאים במעצר, אך אנחנו לא בטוחים כיצד להמשיך".

פרסומת

בשיחה אמר אחד המפקדים הבכירים של מיליציית הבסיג' במשמרות המהפכה אמר כי "במהלך החודשים עזבו את שורות הארגון יותר מ-5,000 חברים". גולאם עלי ראשידי, מפקד ארגון "חאתם אל-אנביא'א", החברה הכלכלית הגדולה ביותר של משמרות המהפכה, הזהיר מפני שורת מקרים של סירובי פקודה בקרב הלוחמים.

חיילי וקציני צבא אירן מצדיעים מול המנהיג חמינאי
שילוב של כשל ביטחוני ומתיחות פוליטית, המנהיג ח'אמנאי ואנשי הצבא | צילום: AP, AP
המחאות באיראן
המחאות באיראן | צילום: רויטרס

המקרה החמור ביותר, לדבריו, התרחש בניסיון של כמה לוחמים לפגוע במנהיג העליון ח'אמנאי עצמו. "במהלך גל ההפגנות האחרון, שהחל בספטמבר, היו לנו שלושה מקרים של סירוב וניסיון מרד על ידי טעינת תותחים לתקיפת מטרות בטהראן, שאחת מהן הייתה לשכתו של המנהיג העליון", אמר. "בזכות התגובה המהירה של חברי אותה יחידה, המבצעים נתפסו". חשוב לציין כי מעבר לדיווחי הגורמים האופוזיציוניים באיראן – לא התקבל לכך כל אימות נוסף.

פרסומת

באתר Iran Wire דווח כי אותה שיחה קשה בין המנהיג לבכירי הקצינים הובילה לשורת הקלות והטבות עבור אנשי משמרות המהפכה, וגם מחוות כלפי המפגינים עצמם. בין היתר דווח על הגדלה נרחבת של כ-52% בתקציב כוחות הביטחון באיראן, הענקת פטור מתשלומי גז, חשמל, מים ומס הכנסה לאנשי הבסיג', ושחרור של יותר מ-20 אלף בני אדם שנעצרו במסגרת ההפגנות.