"לכי עם הלב שלך אם את רוצה לרוץ", אמר טראמפ לניקי היילי שהתקשרה אליו כדי לומר שהיא שוקלת להתמודד מולו על מועמדות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות ב-2024. מושלת דרום קרוליינה לשעבר, ומי שזכורה כאן כשגרירה אמריקנית באו"ם שהתייצבה לצידה של ישראל ללא תנאי. היילי הכריזה היום (שלישי) את מה שהיה כבר סוד גלוי במשך תקופה - והתחילה רשמית את מסע הבחירות שלה בדרך הארוכה למרוץ לנשיאות 2024.

היילי בת ה-51 רוצה להיות הנשיאה הראשונה של ארצות הברית - וגם להיות בת המיעוטים הראשונה שמגיעה לשלטון. כדי לעשות זאת היא תיאלץ להתמודד מול הבוס לשעבר דונלד טראמפ והכוכב העולה של המפלגה הרפובליקנית רון דסנטיס, בדרך לקרב אפשרי מול ג'ו ביידן. בריאיון לרשת פוקס שבו נשאלה מתי תכריז על המועמדות, היא אמרה בחיוך: "אנחנו עדיין עובדים על זה" אבל הדגישה: "מעולם לא הפסדתי במרוץ – אמרתי את זה אז ואני אומרת את זה עכשיו. אני לא הולכת להפסיד".

ניקי היילי (צילום: reuters)
"אני לא הולכת להפסיד". ניקי היילי, ארכיון | צילום: reuters

במסר ברור כלפי הנשיא ביידן בן ה-80, ואולי גם כעקיצה לנשיא לשעבר טראמפ בן ה-76, היא אמרה: "אני לא חושבת שצריך להיות בן 80 כדי להיות מנהיג בבירה, אני חושבת שאנחנו צריכים דור צעיר שייכנס לעניינים, שיתחזק ויתחיל באמת לתקן דברים. האם אני יכולה להיות המנהיגה הזו? כן, אני חושבת שאני יכולה".

ניקי היילי וטראמפ (צילום: Calla Kessler/The Washington Post , getty images)
טראמפ ייעץ לה: "לכי עם הלב שלך" | צילום: Calla Kessler/The Washington Post , getty images
טראמפ, שטרם הגיב, והיילי. ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
העקיצה: "חושבת שאנחנו צריכים דור צעיר שייכנס לעניינים" | צילום: רויטרס, חדשות

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

"יש לה את כל התכונות להיות נשיאה"

כדי להכיר את ניקי היילי פנינו לישראלי שיש לו הכי הרבה שעות עם ניקי היילי - הח"כ מהליכוד דני דנון, שייצג את ישראל באו"ם בזמן כהונתה של היילי ופיתח איתה קשר חברי במיוחד. אין לו ספק שהיילי מתאימה לבית הלבן: "כבר איחלתי לה בהצלחה, לה ולמשפחה", הוא אמר למגזין N12, עוד לפני שהיילי הודיעה על ההתמודדות.

ניקי היילי בהדלקת נרות חנוכה (צילום: שחר עזרן, חדשות)
"כבר איחלתי לה בהצלחה". דנון והיילי בהדלקת נרות | צילום: שחר עזרן, חדשות
הישג וגם אכזבה באו"ם - היילי ודנון (צילום: UN Photo / Evan Schneider‎, חדשות)
"היא מגיעה עם ניסיון מוכח עשיר יותר מקלינטון או מאובמה" | צילום: UN Photo / Evan Schneider‎, חדשות

"היא הייתה מושלת של מדינה גדולה ושגרירה באו"ם, יש לה ניסיון לאומי ובין-לאומי ואם אתה משווה אותה לנשיאים אחרים - בוש או אובמה או קלינטון - היא מגיעה עם ניסיון מוכח עשיר יותר. היא דווקא מייצגת קו צעיר יותר, היא אישה, היא יכולה להיות מועמדת אישה ראשונה גם של המפלגה, היא בת מיעוטים - זה מאוד מעניין ומאוד מושך".  

גם מארק צל, יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל ויועץ משפטי למפלגה מחוץ לגבולות ארה"ב, מכיר את היילי ונפגש איתה כמה פעמים. "היא מאוד סימפטית ומאוד חזקה, כשהיא הייתה מושלת ראיתי עד כמה היא מרשימה. כשהייתה באו"ם, היא הייתה בין השגרירים המוצלחים ביותר של ארה"ב - אחת הבודדות". אבל מר צל לא חושב שהיילי בדרך לבית הלבן: "יש לה את כל התכונות להיות נשיאה, אבל אני לא חושב שהיא תצליח להיבחר בגלל העמדות של שאר המועמדים. היא נחשבת חלשה מדי מבחינה אידיאולוגית, הבסיס במפלגה היום נוטה לכיוון שמרנות חזקה והיא לא כזו. אבל יש לה תדמית מאוד חיובית, היא יודעת את זה. אבל היא לא נמצאת במקום של הבייס". 

ההכרזה הצפויה של היילי על המועמדות שלה בצ'רלסטון בשבוע הבא תהפוך אותה למועמדת הרפובליקנית השנייה שמצהירה על ריצה. אבל גם ד"ר אלי קוק, ראש התוכנית ללימודי ארה"ב באוניברסיטת חיפה, לא חושב שלהיילי יש סיכוי אמיתי להגיע לבית הלבן: "אנשים חושבים שהקלף החזק שלה הוא המשחק הפוליטי של הזהויות - היא לא לבנה, היא אישה. היא אומרת שההנהגה זה לא עניין רק של גברים לבנים כמו בעבר. אבל האם זה מה שהמפלגה הרפובליקנית רוצה? אני לא בטוח, האם זה מה שהבייס רוצה? אני בכלל לא בטוח".

מארק צל, יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל
"כשהיא הייתה מושלת ראיתי עד כמה היא מרשימה". מארק צל, יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל
ניקי היילי (צילום: reuters)
צל טוען: "היא נחשבת חלשה מדי מבחינה אידיאולוגית" | צילום: reuters

"ללא ספק, מה שמבדיל אותה זה העובדה שהיא אישה והיא בת מיעוטים. אבל אני חושב שהסיכויים שהיא תהיה מועמדת המפלגה הרפובליקנית הם קלושים מאוד", טוען קוק וממשיך: "יש אנשים שלא מבינים מה קרה למפלגה הרפובליקנית. מי ששולט במפלגה היום הם אנשי ימין פופוליסטי והיילי לא שם - היא משחקת את המשחק, אבל היא לא שם, היא ימין רגיל. ימין כלכלי עם מיסוי נמוך, נגד הפלות והגירה, בעד נשק - יש בה משהו יותר ממלכתי, היא למשל, לא תצא נגד המוסדות". 

"זה הצד היפה של ארצות הברית"

היילי, בתם של מהגרים הודים שניהלו חנות בגדים מצליחה באזור כפרי של המדינה, התחילה את הדרך הפוליטית שלה בדרום קרוליינה האדומה וצברה את המוניטין במפלגה הרפובליקנית כאישה שמרנית חזקה עם יכולת לטפל בסוגיות חברתיות כמו מגדר או גזע בצורה אמינה ויעילה. "ניקי היילי היא אישה מודרנית מדרום קרוליינה - כשהחליטה שהיא נכנסת לפוליטיקה, במקום שידוע בגזענות שלו, היא ידעה מה זה להיות אישה והודית בפוליטיקה דרומית אמריקנית", אומר קוק. "היא תמיד הייתה בעד נשקים ונגד הפלות כי אחרת לא היה לה שום סיכוי להצליח פוליטית". 

ד"ר אלי קוק, ראש המרכז לחקר ארה"ב באוניברסיטת חיפה (צילום: אוניברסיטת חיפה)
"ברור שהיא צריכה להיות בעד ישראל". ד"ר אלי קוק, ראש המרכז לחקר ארה"ב באוניברסיטת חיפה | צילום: אוניברסיטת חיפה

בשנתיים שבהם כיהנה כשגרירת ארה"ב באו"ם בין 2017 ל-2018, היא הוכיחה את עצמה כלוחמת למען האינטרס האמריקני בזירה הבין-לאומית. "המינוי שלה היה מינוי חריג", מצהיר ד"ר קוק. "טראמפ אהב למנות דמויות שעשו דווקא, כמו ראש תעשיית הפחם להגנה על הסביבה או האחראים על מהפכה בתחום החינוך. היא לא כזו, טראמפ אהב להטריל אבל איתה הוא לא עשה את זה - זו אחת הסיבות שהיא צברה פופולריות. זה הצד היפה של ארצות הברית וזה מפתיע שטראמפ בחר בה. במהלך תקופת שירותה באו"ם, בין השאר, ארה"ב פרשה מהסכם הגרעין עם איראן ופרשה מסוכנות זכויות האדם של האו"ם, שלדעת היילי פעלה בחוסר הגינות כלפי ישראל".

ואכן, מעיון ברזומה של היילי באו"ם ניתן היה לחשוב שהיא מייצגת את ישראל: היא סייעה לטרפד החלטה שישראל היא מדינת אפרטהייד וגרמה להתפטרות של תת מזכיר האו"ם שחיבר דוח שלילי על ישראל, היא אמרה שהעברת השגרירות האמריקנית לירושלים היא "מימוש רצונו של העם האמריקני" - וכמובן יש להוסיף לכך את הפרישה ממועצת זכויות האדם של האו"ם והמהלכים נגד הסכם הגרעין.

ד"ר קוק קוטע את הדוגמאות שלי לתמיכה של היילי בישראל ומסביר: "בנוגע לישראל יש פה עניין אחד קל וברור שצריך להבין - זה האוונגליסטים. בסופו של דבר, זו אישה חכמה שהבסיס שלה הם המצביעים במדינה של אוונגליסטים, ברור שהיא צריכה להיות בעד ישראל". קוק מזכיר שהאוונגליסטים תומכים בתרחיש של הגירת כל היהודים לישראל לקראת מלחמת ארמגדון שבמהלכה "במקרה הטוב היהודים יתנצרו".

ניקי היילי בריאיון ליונית לוי (צילום: החדשות12)
"היא ידעה מה זה להיות אישה והודית בפוליטיקה דרומית אמריקנית" | צילום: החדשות12
פגישת נתניהו והיילי, היום (צילום: חדשות)
היילי עם נתניהו, ארכיון | צילום: חדשות

"התייצבה לצד ישראל ללא גמגום"

דני דנון נהנה מאוד מהשירות לצד מועמדת שכל כך מחויבת לאינטרס הישראלי, ויש לו הסבר לכך: "אני חושב שהעצמאות שלה זה הדבר המשמעותי. כשגריר באו"ם, כשמדובר בנושא משמעותי תמיד ינסו למרוח אותך. אצל ניקי היילי היא הייתה מקבלת החלטות מיד, היא הייתה נחושה, גם כשהיה מתח מול שר החוץ האמריקני רקס טילרסון, היא פעלה מיד ובלי להתייעץ, עבורי זה היה פנטסטי. היא התייצבה לצידנו ללא גמגום, בלי שאלות. היא קיבלה החלטות נכונות ובמקום". 

וקוק מוסיף: "היא לא צמחה מהעולם הצבאי או הביטחוני, כמו למשל ג'ורג' בוש האב שהיה מעולם המודיעין ועשה לישראל את המוות. גם כשהיא באו"ם, את המצביעים שלה בדרום קרוליינה עניינה ישראל - כמה שיותר ציטוטים למען ישראל זה מה שטוב לה, לא מפתיע שיש לה יחסים טובים עם השגריר דנון ועם המדינה. ישראלים התאהבו בה באופן מאוד טבעי. היא רצתה להתקדם במפלגה, מבחינתה כשהיא הייתה באו"ם, היא בכלל בגלות. את הציבור שלה - אנשי המפלגה הרפובליקנית - לא מעניין האו"ם, הם כן יודעים מה זה ישראל והאינטרסים של ישראל. כמו טראמפ, גם עבור ניקי היילי שבאה מעולם חילוני, החיבור לישראל מחבר אותה למצביעים הדתיים".

היילי, הערב: "באו"ם מתנכלים לישראל" (צילום: AP)
קשר חזק עם ישראל ויהודי ארה"ב. היילי בוועידת ארגון איפא"ק | צילום: AP
ניקי היילי (צילום: reuters)
גם המכרים הישראלים מפקפקים בסיכוייה מול טראמפ | צילום: reuters

ברמה האישית התחושה היא שכל מי שהכיר אותה עד כה, בטיפוס שלה לצמרת, הוקסם. מארק צל, יו"ר המפלגה ברפובליקנית בארץ, מעלה זיכרונות מהפגישה איתה: "היא השאירה בי רושם חזק מאוד של אדם אמיתי, גם היחסים שלה עם המשפחה, עם בעלה והילדים - אני מאוד מעריך את זה. יש לנו פוליטיקאים שבוגדים במשפחה שלהם, ניקי היילי היא לא כזו היא בן אדם".

ודנון מספר: "היא חמימה ומתחברת לאנשים מהר, היא מאוד ישירה, אם היא אוהבת אותך אתה תבין מיד, אם היא מתנגדת לעמדות שלך, היא תראה את זה בלי שום היסוס. היא מאוד ישירה ולכן התחברנו מהר מאוד. ביחד תיאמנו והובלנו עמדות, היו שם אנשים שמאוד אהבו אותנו והיו כאלה שמאוד שנאו אותנו. גם כשהיינו במיעוט - היינו בראש מורם, למשל אחרי ההצבעה בעצרת הכללית של האו"ם אחרי ההכרה האמריקנית בישראל כבירת ירושלים, הפסדנו בעצרת ברוב אדיר. היא שלחה לי טקסט ואמרה שהיא עושה מסיבת חג מולד לכל אלו שהצביעו איתנו, לא יותר משליש שהצביעו איתנו, האירופאים שלא תמכו - לא הגיעו, הם אפילו לא קיבלו הזמנה, אני אמרתי מיד שאני בא למרות שהייתה לי טיסה חזרה. זה היה אירוע מדהים, הגיעו כל השגרירים והיה ערב נפלא".

השגרירים דנון והיילי, ארכיון (צילום: שחר עזרן, חדשות)
דנון: "היא הוכיחה את עצמה שהיא לצד ישראל, לעולם לא גמגמה בנושא" | צילום: שחר עזרן, חדשות

"היא לא שקעה בבוץ הטראמפיסטי"

מקורבת להיילי אמרה לסוכנות רויטרס שהיא בחרה להשיק את הקמפיין מוקדם כדי לנסות למשוך את תשומת הלב של הבוחרים ולהעיר את המרוץ, שנשלט עד עכשיו על ידי טראמפ ומושל פלורידה רון דסנטיס - שעדיין לא הצהיר על מועמדות, אבל בודק את השטח כדי להיכנס ברגע הנכון עבורו. הקושי בבחירת מנהיג לרוב הרפובליקני בבית הנבחרים מוכיח שיש קרע במפלגה: נבחרי ציבור ותורמים רפובליקנים רבים מחפשים חלופות מתונות יותר לטראמפ. האם היילי היא התשובה לכך?

"מאוד מעניינת העובדה שהיא פחות או יותר היחידה שהצליחה לצאת נקייה מעידן טראמפ", קובע ד"ר קוק. "היא יצאה מחוזקת מהתקופה שלה בממשל ולא נדבק בה הרבב הטראמפיסטי. לדעתי זה דווקא בגלל התפקיד שלה כשגרירה באו"ם. את טראמפ לא עניין האו"ם והוא חשב שהוא בזוי. טראמפ לא רצה לממן את האו"ם או בכלל לדון איתו, דווקא בגלל זה היא קיבלה מרחב תמרון גדול יותר מאנשים אחרים. היא לא שקעה בבוץ הטראמפיסטי כמו רפובליקנים אחרים. היא הייתה חופשיה והראתה פרצוף לא טראמפיסטי של המפלגה הרפובליקנית - הימין השפוי".  

ניקי היילי (צילום: reuters)
"אם היא מתנגדת לעמדות שלך, היא תראה את זה בלי שום היסוס" | צילום: reuters

הבחירות בסוף 2024 עוד רחוקות, אבל קוק כבר מעריך: "היא אולי יכולה לנצח את ביידן. אם זה היה קרב של ניקי היילי מול ביידן - הדמוקרטים יהיו בלחץ. אם יש מישהו שהמצביעים הדמוקרטים לא שונאים זו ניקי היילי. אולי זה הקלף החשוב ביותר שיש לה להיילי - היא אולי יכולה לנצח את ג'ו ביידן, אבל בשביל זה צריך לנצח את הפריימריז הרפובליקנים. היא אשת עסקים מהעילית וזה לא הרפובליקנים של היום. זה לא הבייס הרפובליקני והיא לא מתקרבת בסקרים".

לעומתו, מארק צל לא רואה קרע בתוך המפלגה וסבור שהתחרות היא לא בין הרפובליקנים המתונים יותר לשמרנים יותר. על כן, לדבריו, "היילי לא מאיימת על טראמפ, הוא לא רואה בה איום ולכן גם לא תקף אותה, מבחינתו זו טעות לתקוף אותה. הוא כן תוקף את דסנטיס, ולדעתי זו טעות, הוא רואה בו כמתחרה. אם יקבל את המינוי, הוא דווקא עשוי לפנות אליה ולהציע לה תפקיד". דנון מסכים שזו אפשרות: "היא רוצה לנצח, חד משמעית, אבל אפשר לראות מה קרה למשל עם קמלה האריס. כל מועמד שיזכה ירצה אותה לצידו".

דני דנון וניקי היילי (צילום: מתי שטרן)
דנון נזכר: "גם כשהיינו במיעוט - היינו בראש מורם" | צילום: מתי שטרן

היחסים המורכבים עם טראמפ - והביקורת

"ניקי היילי רצה גם כדי שישמעו את שמה וגם בשביל שאם טראמפ יקבל בראש - המפלגה הרפובליקנית תחזור לערכיה הישנים והיא תחכה לה שם", מעריך קוק. "אולי היא באמת תפסיד בפריימריז ואז המועמדים החזקים -  טראמפ או דסנטיס - יביאו אותה כדמות שתחזק אותם מול השמאל. אני לא חושב שהיא בעצמה חושבת שיש לה סיכוי". וצל הולך צעד קדימה: "לדעתי היא מתייחסת למרוץ ככלי או דרך להיבחר לתפקיד סגנית נשיא או לתפקיד בכיר אחר בממשל הבא. היא פיגורה מאוד מוצלחת ובטוח שהיא תקבל תמיכה. היא אישה מוכשרת ויש לה נוכחות תקשורתית טובה ויש פלח בציבור הרפובליקני שיתמוך בה. זו בעיה", הוא צוחק, "יש לנו רשימה מאוד מרשימה של מועמדים".  

ארצות הברית גילתה את היילי לראשונה בשנת 2015 כאשר, כמושלת, היא חתמה על הצעת חוק להסרת דגל הקרב של הקונפדרציה משטחי בירת דרום קרוליינה אחרי רצח תשעה מתפללים שחורים בכנסייה על ידי דילן רוף, גזען שהאמין בעליונות הגזע הלבן. אם היא תצליח לזכות במועמדות, היילי תהיה האישה הראשונה שתייצג את המפלגה הרפובליקנית לנשיאות בהיסטוריה, כמו גם המועמדת הלא לבנה הראשונה של המפלגה. היילי היא אומנם רפובליקנית שמרנית, סמן שמאלי במפלגה, אבל היא מתגאה שוב ושוב בראיונות שהיא לא הפסידה עדיין באף מרוץ.

ניקי היילי (צילום: Hans Gutknecht/MediaNews Group, getty images)
קוק: "היא פחות או יותר היחידה שהצליחה לצאת נקייה מעידן טראמפ" | צילום: Hans Gutknecht/MediaNews Group, getty images

מבקריה של היילי טוענים שאין לה מסר עקבי. "היילי היא זיקית", כתבה סוכנות הידיעות רויטרס, שהצביעה על כך שהיילי מתרחקת מטראמפ וחוזרת אליו. היילי טענה ש"יש לו תפקיד חשוב במפלגה הרפובליקנית" ולקחה חלק בקמפיינים של מועמדים שתמכו בטענות על הונאת בחירות, אבל מצד שני מתחה ביקורת על רפובליקנים שהטילו ספק בתוצאות הבחירות לנשיאות ב-2020. 

"למי שלא יהיה איתה, אלו חדשות רעות"

שאלתי את מארק צל כיצד היילי הייתה מגיבה ליוזמות החקיקה של ממשלת הימין הישראלית. הוא לא סיפק תשובה ישירה ואמר: "היא מתואמת עם עמדת המפלגה - כל המפלגה היא ידידת אמת של ישראל. היא כמו דונלד טראמפ, היא תהיה מצוינת לישראל, מה שקרה עכשיו ביחסים של ארה"ב וישראל זה בגלל המפלגה הדמוקרטית שנשלטת על ידי אנשי שמאל פרוגרסיביים".

ניקי היילי ודני דנון (צילום:  Atilgan Ozdil/Anadolu Agency, getty images)
השגריר לשעבר דנון: "היא חמימה ומתחברת לאנשים מהר, היא מאוד ישירה" | צילום: Atilgan Ozdil/Anadolu Agency, getty images

חה"כ דנון השיב על אותה השאלה: "אם ניקי היילי הייתה בבית הלבן - היא לא הייתה משחקת משחקים, היא מקבלת החלטות ומי שלא יהיה איתה, אלו חדשות רעות עבורו שהיא שם - היא מאוד ברורה ומאוד בוטה, היא נוקטת בעמדות. אנחנו לא מתערבים בפוליטיקה אמריקנית ולהיפך, ולגביה - היא הוכיחה את עצמה שהיא לצד ישראל, לעולם לא גמגמה בנושא. אם תגיע לבית הלבן - היא תהיה אוהדת ישראל מובהקת". ד"ר קוק דווקא מאוד אהב את השאלה: "אני מאמין שניקי היילי תתמוך בנתניהו במאה האחוזים - זה הניחוש שלי. לא בגלל שהיא חושבת שהרפורמות חשובות, אלא פשוט בגלל שהיא לא יכולה להסתכן במראית עין של התנגדות למדינת ישראל" . 

כשהעליתי בשיחה את התמיכה של היילי בהגבלות בנושא ההפלות, מארק צל נזעק: "אני חושב שמה שקרה בתחום ההפלות זה זוועה, גם כמשפטן וגם כאזרח. אני אומר - זה נורא. מוכנים להפיל עוברים עד רגע הלידה ואפילו אחר כך, זה לא אנושי, צריך להיות איזון וזו הדעה של רוב האמריקנים, יש מקום לתת לאישה להחליט בנוגע להפלה עד שלב מסוים - אבל מעבר לכך יש לחברה עניין בנושא. גם מה שקורה בארץ, זה מזעזע אותי. אני ראיתי בעיניים שלי איך מפילים בקלות עד שמונה חודשי הריון - זה לא אנושי וזה לא נכון. בארץ זו לא סוגיה פרובוקטיבית אבל בארה"ב כן - לכן ניקי היילי ואחרים עבדו במשך שנים לשנות את ההחלטה החוקתית בנושא". 

ניקי היילי (צילום: Nathan Posner, Anadolu Agency, getty images)
המרוץ לבית הלבן יסתיים בתפקיד סגנית הנשיא? | צילום: Nathan Posner, Anadolu Agency, getty images

פרופ' אלי קוק סבור שהייל משחקת את המשחק: "אני לא בטוח שהיא חושבת שעובר קטנטן הוא בן אדם, אבל היא חייבת להיות בצד של מתנגדי ההפלות ותומכי תעשיית הנשק. דרום קרוליינה היא אומנם אדומה, אבל היילי צמחה כשהנשיא אובמה הדמוקרט נבחר - הרפובליקנים חיפשו את בן המיעוטים שלהם והיא הייתה מאוד מעניינת מבחינה דמוגרפית".

דרום קרוליינה היא מבחינה היסטורית המדינה השלישית שמארחת את תחרות המועמדות הרפובליקנית, ולעיתים קרובות היא ממלאת תפקיד מרכזי במרוץ. היילי, שכיהנה כמושלת המדינה מ-2011 עד 2017, סומכת על הפופולרית שלה, למרות שהסקרים מצביעים כרגע על התמודדות בין טראמפ ודי סאנטיס שגם יהיו שם. בדרום קרוליינה נמצא גם לב מחנה ניקי היילי - והתקופה הקרובה תעיד עד כמה ה"בייס" הזה יכול לגדול.