לאחר ימים ארוכים של מתח ולחץ מערבי גדול מאוד – גרמניה הודיעה היום (רביעי) רשמית כי החליטה לשלוח לאוקראינה טנקי לאופרד גרמניים, ולאשר למדינות נוספות באירופה לעשות זאת. כמה שעות לאחר מכן, גם בארה"ב הודיעו כי ממשל ביידן החליט לשלוח לאוקראינה 31 טנקים מתקדמים מדגם אברהמס (M1).

ממשלת גרמניה הודיעה כי תעביר 14 טנקים לאוקראינה, ואמרה כי המטרה היא להקים כמה שיותר מהר שני גדודים של טנקי לאופרד. בעקבות ההודעה של הגרמנים – מדינות רבות באירופה צפויות להצטרף למהלך ולהעביר גם הן טנקים לאוקראינה. על פי דיווח בדר שפיגל הגרמני, אוקראינה עשויה לקבל כ-80 טנקים כבר בחודש מרץ.

ההחלטה בארה"ב לשלוח טנקי אברהמס לאוקראינה מהווה פניית פרסה דרמטית ביחס לעמדת הממשל הרשמית עד כה. רק בסוף השבוע דווח ברשת NBC כי גם שר ההגנה לויד אוסטין וגם ראש המטות המשולבים בצבא ארה"ב, גנרל מארק מילי, מתנגדים נחרצות להעברת טנקים אמריקניים לאוקראינה. הדברים הגיעו לאחר שבגרמניה התנו את העברת טנקי הלאופרד לאוקראינה בכך שגם ארה"ב תעביר את טנקי האברהמס שלה.

טנקי אברמס אמריקניים (צילום: AP)
טנקי אברמס אמריקניים | צילום: AP
טנק לאופרד גרמני (צילום: רויטרס)
טנק לאופרד גרמני | צילום: רויטרס

גם הלאופרד הגרמני וגם האברהמס האמריקני נחשבים לשניים מהטנקים הטובים והמתקדמים ביותר בעולם. שני הדגמים נמצאים כבר שנים ארוכות בשירות פעיל, ונהנים מיכולת תמרון ואש גבוהות – ונחשבים טובים בהרבה מרוב הטנקים שבצבא אוקראינה, שרובם נותרו עוד מהתקופה הסובייטית.

מזה תקופה ארוכה שבאוקראינה דורשים ממדינות המערב לספק להם טנקי מערכה מתקדמים, כחלק מתנופת החימוש הכבד והמתקדם שמספקות בשבועות האחרונים מדינות המערב לאוקראינה. למעט הטנקים מארה"ב וגרמניה, הודיעו במערב כבר על העברת טנקי מערכה קלים (צרפת), טנקי מערכה כבדים ומתקדמים (צ'לנג'ר 2 מבריטניה), נגמ"שים ושיריוניות מתקדמים (ברדלי וסטרייקר מארה"ב, מרדר מגרמניה), וכן מערכות ארטילריה חדישות ומתקדמות (בראשן מערכת הארצ'ר משוודיה).

באוקראינה סימנו באופן מיוחד את טנק הלאופרד הגרמני במשך תקופה ארוכה, בעיקר מהסיבה הפשוטה שהוא קיים באירופה בכמויות גדולות, ונמצא בשירות ברבים מצבאות היבשת. עם אישור העברתו על ידי ממשלת שולץ בברלין, יכולות כעת מדינות נוספות רבות להעביר גם הן טנקי לאופרד לאוקראינה, כחלק מקואליציית חימוש נרחבת שעליה הצהיר לפני כשבועיים נשיא פולין אנדז'יי דודה, בפגישה עם זלנסקי בעיר לבוב. מאז הדיווח על כך שגרמניה צפויה לאשר את ההעברה דווח על מדינות רבות שנערכות להעביר גם הן לאוקראינה ממלאי טנקי הלאופרד שבנמצא ברשותן.

טנקי אברהמס אמריקניים (צילום: AP)
טנקי אברהמס אמריקניים | צילום: AP
טנק לאופרד גרמני באימון כוחות נאט"ו (צילום: רויטרס)
טנק לאופרד גרמני באימון כוחות נאט"ו | צילום: רויטרס

הסיבה העיקרית שהביאה להתנגדות בממשל ביידן, ובעיקר התנגדות של שר ההגנה ומפקד הצבא, היא העובדה כי יידרש זמן רב להקים ולייצר תשתית לוגיסטית וחימושית מתאימה לטיפול ושימור טנקי האברהמס של אוקראינה. העמדה האמריקנית גרסה כי בשל כך אין להתייחס לטנקי האברהמס כמו שמתייחסים לטנקי הלאופרד, שכן באירופה קיימת מעטפת לוגיסטית וחימושית ענפה עבור הטנקים הגרמניים. למרות ההודעה הצפויה בוושינגטון על העברת טנקי האברהמס, ניכר כי ייקח זמן רב עד שיוכלו לייצר עבורם מסגרת עבודה מתאימה.

רשימת הטנקים שאוקראינה עשויה לקבל לאחר קבלת האישור מגרמניה, על בסיס דיווחים בכלי תקשורת שונים:

  1. גרמניה: 14 טנקי לאופרד

  2. פולין: 14 טנקי לאופרד

  3. נורווגיה: 8 טנקי לאופרד

  4. הולנד: 18 טנקי לאופרד

  5. פינלנד: 14 טנקי לאופרד

  6. ספרד: 14 טנקי לאופרד

  7. פורטוגל: 4 טנקי לאופרד

  8. ארה"ב: 31 טנקי אברהמס

  9. בריטניה: 14 טנקי צ'לנג'ר

במערב קוראים לאוקראינה: להיערך למתקפת נגד נרחבת חדשה

העברת הטנקים המתקדמים לאוקראינה נחשבת לציון דרך חשוב במלחמה, שאתמול חלפו בדיוק 11 חודשים לתחילתה. עד עתה נמנעו מדינות המערב מהעברת ציוד לחימה התקפי וכל כך מתקדם לאוקראינה, בין היתר בשל חשש כי הדבר יביא להסלמת העימות מול רוסיה. ההחלטה כעת להעביר את הטנקים מהווה אמירה ברורה של המערב כי בכוונתו להמשיך לתמוך באוקראינה לאורך זמן, על רקע העובדה כי תהליך העברת הטנקים יהיה ארוך וממושך, ועשוי לקחת כמה חודשים לפחות, כולל זמן הכשרת הלוחמים האוקראינים בהפעלתם.

לצד האמירה המערבית על נכונות להמשיך ולתמוך באוקראינה, ייתכן כי במערב מאותתים גם על ירידה בסף החרדה מהסלמת העימות מול פוטין. העברת הטנקים, יחד עם הנגמ"שים ואמצעי הלחימה הכבדים הנוספים, מגיעה על רקע היערכות בקייב ובמדינות המערב לקראת מתקפת נגד אוקראינית חדשה בחודשים הקרובים.

אתמול דיווחה רשת CNN כי בבירות המערב דוחקים בקייב לשקול לוותר על המשך הלחימה בעיר באחמוט שבמחוז דונייצק, במטרה להביא לצמצום בהיקף האבדות שם. בסוף השבוע דיווחו כלי תקשורת בגרמניה על תדריך מיוחד של המודיעין הגרמני לחברי הבונדסטאג, ולפיו אוקראינה סופגת מספר אבדות תלת ספרתי בכל יום בלחימה בבאחמוט. במקום זאת, במערב קוראים לאוקראינה להתרכז בנשק החדש והמתקדם שמועבר אליה – ולהיערך למתקפת נגד חדשה בדרום.

הכוחות האוקראיניים בגזרת באחמוט (צילום: רויטרס)
הכוחות האוקראיניים בגזרת באחמוט | צילום: רויטרס
לוחמים בצבא אוקראינה במחוז דונייצק (צילום: AP)
לוחמים בצבא אוקראינה במחוז דונייצק | צילום: AP

מרבית ההערכות הן כי אוקראינה תפתח במתקפה חדשה במחוז זפוריז'יה, הכבוש למחצה על ידי הרוסים. בתקופה האחרונה מנהל צבא רוסיה קרבות בצפון השטח שבשליטתם באזור, ככל הנראה בניסיון לחזק את אחיזתו שם. ההערכה כי אוקראינה תפתח במתקפה לכיוון דרום – במטרה לנתק את כל האזור שממזרח לנהר הדנייפר שכבוש על ידי הרוסים מיתר אזורי הכיבוש שלהם. גזרה נוספת שעשויה להיות זירת המתקפה האוקראינית המתקרבת היא במחוז לוגנסק, בחזית העיר קרמינה וסביבותיה.

במערב מעריכים כי המתקפה האוקראינית החדשה עשויה לבוא במקביל לניסיון מתקפה חדשה מצד רוסיה. בארה"ב ובאירופה נמשכת ההערכה כי פוטין עשוי להורות על גיוס חדש לצבא בכל רגע, במטרה לגייס עוד מאות אלפי חיילים. בתגובה לשאלה על העברת הטנקים מגרמניה וארה"ב לאוקראינה אמרו היום בקרמלין כי "הם יישרפו בקרב כמו כל יתר הנשקים שהועברו לקייב מהמערב".

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

עדות נוספת למחויבות המערב להמשך התמיכה באוקראינה היא העובדה כי בפנטגון נערכים להגדלה משמעותית של תפוקת מפעלי התעשיות הביטחוניות בארה"ב. על פי דיווח בניו יורק טיימס, הפנטגון צפוי להגדיל את קצב יצור התחמושת הארטילרית בשיעור של מאות אחוזים, והתפוקה החודשית צפויה לעמוד על כ-90 אלף בחודש, בעוד שהתפוקה ערב המלחמה עמדה על כ-15 אלף פצצות בחודש. בדיווח נכתב כי מדובר ב"תהליך המודרניזציה האגרסיבי ביותר ב-40 השנים האחרונות בתעשיות הביטחוניות", עם קצב יצור שלא נראה מאז מלחמת קוריאה.