365 ימים לפרוץ המלחמה בין רוסיה ואוקראינה, ובעולם מביטים בדאגה לקראת אפשרות של פתיחת חזית לחימה חדשה באזור. בימים האחרונים גברה מאוד המתיחות הרוסית-אוקראינית בעניין מולדובה השכנה, ומאז יום רביעי מאשימים הדדית במוסקווה ובקייב על כוונה אפשרית לבצע פרובוקציה צבאית בחבל טרנסניסטריה הבדלני-פרו-רוסי בגבול עם אוקראינה. במקביל, בארה"ב מאיימים לחשוף מודיעין המאשר כי בכוונת סין לספק לרוסיה נשק עבור המלחמה, ופוטין מסלים את הרטוריקה הגרעינית מחדש, על רקע הקפאת חברותה של רוסיה באמנת START עם ארה"ב, למניעת הפצה בין-לאומית של נשק גרעיני.

משרד ההגנה הרוסי הודיע כי אוקראינה נערכת לבצע "פרובוקציה צבאית" בחבל טרנסניסטריה במזרח מולדובה בזמן הקרוב. "אנו עוקבים בדאגה אחר ההתפתחויות שם", נמסר, על רקע מתיחות גדולה במדינה הקטנה, חשש גובר מפני התערבות רוסית ואף ניסיון הפיכה של הממשלה הפרו-מערבית בקישינב. משרד החוץ הרוסי אמר שבאחרונה צמצמה קישינב את כל יחסיה עם החבל הבדלני, וכי המצב באזור "הידרדר משמעותית".

במולדובה דוחים את הטענות ממוסקווה על כך ש"חיילים אוקראינים עשויים לפלוש לחבל טרנסניסטרייה במדי צבא רוסיה". בשבוע שעבר הזהירה הנשיאה המולדובית מאיה סנדו מפני ניסיון הפיכה רוסי בלתי חוקי במדינה, והממשלה הפרו-מערבית נאלצה להתפטר על רקע תסיסה גוברת בציבור, אינפלציה אדירה (כ-30%) ומחירי אנרגיה גבוהים.

פוטין בעצרת תמיכה ב"מבצע הצבאי המיוחד" באוקראינה (צילום: AP)
פוטין בעצרת תמיכה ב"מבצע הצבאי המיוחד" באוקראינה | צילום: AP
הלחימה במזרח אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה במזרח אוקראינה | צילום: רויטרס

באוקראינה הדגישו כי הקריאות של מוסקווה עשויות לאותת על כוונתה לפתוח במערכה צבאית במולדובה, שאינה משתייכת לגוש האיחוד האירופי וברית נאט"ו, ובחבל טרנסניסטרייה מוצבים חיילים רוסים. על רקע המתיחות הגוברת, סנדו הודיעה שהזמינה את נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לביקור במולדובה, במהלך פגישתם ביום שלישי בפולין.

ממשל ביידן שוקל לחשוף מודיעין על סיוע סיני לרוסיה

העיתון וול סטריט ג'ורנל דיווח בין רביעי לחמישי כי ממשל ביידן עשוי לחשוף מודיעין שיראה את התוכניות של סין לספק לרוסיה נשק עבור המלחמה באוקראינה. על פי הדיווח, סין עדיין לא קיבלה החלטה סופית אם להעביר לרוסיה סיוע "קטלני", אך מודיעין שנצבר בקרב כמה מדינות באירופה עשוי להראות את השיקולים שלה למהלך.

בפנטגון הזהירו את בייג'ינג שלא תשלח נשק לסין, והבהירו כי למהלך שכזה "בפירוש יהיו השלכות". בבייג'ינג התייחסו לדברים ואמרו שמדובר בלא יותר מ"ספקולציות" ו"השמצות". על פי הדיווח, סין לא מתכוונת בהכרח לשלוח לרוסיה נשק מתקדם ושובר שוויון, אולם בהחלט עשויה לספק תחמושת שחסרה כעת לצבא רוסיה, ורכיבים אלקטרוניים שרוסיה מתקשה להשיג כעת בשל הסנקציות המוטלות עליה, וחשובים לתעשיות הביטחוניות המקומיות שלה.

הלחימה במזרח אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה במזרח אוקראינה | צילום: רויטרס
פוטין עם הדיפלומט הסיני הבכיר וונג יי (צילום: AP)
פוטין עם הדיפלומט הסיני הבכיר וונג יי | צילום: AP

הדיווח מגיע לאחר שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין נפגש ברביעי עם וונג יי, בכיר הדיפלומטים הסינים ולשעבר שר החוץ. השניים הביעו את מחויבות מדינותיהם לקשר הסינו-רוסי, קראו להעמיק את שיתוף הפעולה ואמרו כי הוא מגיע לרמות חדשות. וונג יי הודיע כי הנשיא הסיני שי ג'ינפינג מצפה לבקר ברוסיה במהלך החודשים הקרובים.

במקביל להעמקת הקשר ושיתוף הפעולה בין רוסיה וסין, חלה בתקופה האחרונה הסלמה קשה ביחסים בין בייג'ינג וושינגטון, מאז הופעת בלון הריגול הסיני בשמי ארה"ב בתחילת החודש. ביום שבת נפגש וונג יי עם שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן, והאחרון ניסה לשכנע אותו שלא לספק תמיכה וסיוע לרוסיה. למרות זאת, בארה"ב דיווחו כי סין לא הסכימה להיעתר לבקשה. בשבוע שעבר דווח כי בייג'ינג כבר מספקת לרוסיה סיוע "לא קטלני" בצורת מדים, ציוד חורף ואפודי מגן.

לאחר הקפאת הסכם START – פוטין הודיע על פריסת טילים נרחבת

פוטין הודיע השבוע על תחילת פריסה נרחבת של טילים בליסטיים והיפר-סוניים בזמן הקרוב, בדיוק יממה לאחר שהודיע כי רוסיה תקפיא את חברותה בהסכם START עם ארה"ב, למניעת הפצה בין-לאומית של נשק גרעיני. "כמו בעבר, נמשיך להעניק תשומת לב רבה לחיזוק כוחנו ויכולותינו הגרעיניים", אמר, והתייחס לכל סוגי הטילים – כולל כאלה המשוגרים מהאדמה, הים והאוויר.

הלחימה במזרח אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה במזרח אוקראינה | צילום: רויטרס

פוטין אמר כי בפעם הראשונה אי פעם, רוסיה תפרוס טילים בליסטיים בין-יבשתיים מסוג סרמאט, המסוגלים לשאת ראש נפץ גרעיני, במהלך השנה הקרובה. "נמשיך ביצור המוני של טיל האוויר ההיפר-סוני קינזאל ונפרוס כמות גדולה של הטיל ההיפר-סוני זירקון, המשוגר מכלי שיט".

היום צפויה רוסיה לפתוח בתרגיל צבאי נרחב לחופי דרום אפריקה, יחד עם חילות הים של סין ודרום אפריקה. ביום רביעי הגיעה לנמל ריצ'רדס ביי בדרום אפריקה ספינת אדמירל גורשקוב, אחת מספינות הדגל של הצי הרוסי, אולם קצין רוסי בכיר אמר לרויטרס כי היא לא תבצע שיגור של טיל זירקון במהלך "משחקי המלחמה" הקרובים. ברביעי דווח ברשת CNN כי רוסיה ערכה שיגור כושל בטיל סרמאט במהלך ביקור נשיא ארה"ב ביידן בקייב לפני יומיים.

הלחימה במזרח אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה במזרח אוקראינה | צילום: רויטרס

במקביל, משרד ההגנה הרוסי הודיע כי למרות ההחלטה להקפיא את החברות הרוסית באמנת START, רוסיה תמשיך לציית להגבלות הקבועות באמנה. במוסקווה הביעו תקווה כי הצד האמריקני יגלה נכונות וחיוביות לקראת השיחות לחידוש ההסכם. ביידן עצמו כינה את החלטת פוטין בעניין "טעות", אך אמר כי לדעתו אין היא מהווה אינדיקציה לכוונתו לעשות שימוש בנשק גרעיני.

תקיפות אוקראיניות מסתוריות מעבר לקווי האויב

בלילה שבין רביעי לחמישי, בפעם השנייה ברציפות, דיווחו הרוסים על תקיפות והפצצות נרחבות המיוחסות לאוקראינה בשורת ערים כבושות במחוז דונייצק. העיר העיקרית שנפגעה, כולל גם אתמול בבוקר, היא מריופול, שנמצאת במרחק גדול יחסית מקו העימות עם אוקראינה, והרחק מעבר לטווח משגרי ה-HIMARS (75 ק"מ). על פי הדיווחים, הופצצו במריופול ובערים נוספות מאגרי תחמושת של הצבא הרוסי, אולם ייתכן שגם מטרות נוספות נפגעו.

הפצצות אוקראיניות במריופול, דונייצק (צילום: AP)
הפצצות אוקראיניות במריופול, דונייצק | צילום: AP

עדיין לא ברור איזה נשק עומד מאחורי ההפצצות החריגות, ומקורות רוסיים לא רשמיים העלו את האפשרות שמדובר בפצצות מתקדמות מדגם GLSDB, שארה"ב הודיעה על העברתן לאוקראינה, אולם גם הבהירה שיידרשו כמה חודשים עד שהן יסופקו. מקורות מערביים הטילו ספק באפשרות, והשבוע העלו גורמים רוסיים אפשרות שמדובר דווקא ברקטות HIMARS, שהטווח שלהן הוגדל ל-150 ק"מ (באופן עקרוני, טווח הנשק המקורי מגיע לכ-300 ק"מ, אולם בארה"ב הגבילו את הטווח של הרקטות הנשלחות לאוקראינה ל-75 ק"מ, מחשש לפגיעה בשטחים רוסיים והסלמת המתיחות). בשלב זה, אין כל אימות לטענות הללו.

 

 

המודיעין הבריטי דיווח אתמול בבוקר שהרוסים הרחיבו את ההפצצות באזור העיר באחמוט שבמזרח אוקראינה, ובמקביל חידשו את ההפצצות על העיר וולדאר שבדרום מחוז דונייצק. ההערכה של הבריטים היא כי גוברים הסיכויים שהצבא הרוסי ינסה לכבוש מחדש את העיר וולדאר, למרות שורת כישלונות משמעותיים לאורך השבועות האחרונים.

מנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין
מנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין

סוף למתיחות בצמרת הביטחונית ברוסיה? מנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין הודיע אתמול בבוקר שמשרד ההגנה שלח לכוחותיו בחזית באוקראינה רכבת עמוסה בתחמושת. הדברים מגיעים לאחר שבימים האחרונים האשים פריגוז'ין את שר ההגנה שויגו ומפקד הצבא גרסימוב כי הם "מנסים לחסל" את קבוצת וגנר ומונעים מהם תחמושת בכוונה תחילה, זאת על רקע מתיחות נרחבת וארוכה שמתנהלת בין הצדדים. "תודה לכולם על הלחץ שהם הפעילו לשליחת התחמושת", כתב פריגוז'ין, "כעת יהיו הרבה פחות אימהות שיקבלו את בניהן בארונות".