הודו, המדינה שנהנית להתהדר בתואר "הדמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם", מתמודדת בשבוע האחרון עם סערה קטנה, שמאיימת ליצור טלטלה בממשלתו של נרנדרה מודי, ראש הממשלה החזק ומי שנחשב למנהיג הבלתי מעורער במדינה בשנים האחרונות. אותה דמוקרטיה מפעילה בשבוע האחרון את הצנזורה המקומית באופן חריף – וזוכה לביקורת גדולה מבית ומחוץ.

ממשלתו של מודי אסרה בתחילת השבוע להקרין בכל רחבי הודו ובכל פלטפורמה אפשרית סרט תיעודי של ה-BBC, המסקר את חלקו של מודי באירועים האלימים לפני 20 שנה, שבהם נהרגו 2,000-1,000 בני אדם. הסרט עוקב אחר אירועי הדמים במדינת גוג'ראט בהודו, אז כיהן שם מודי כראש השרים – ובמהומות אלימות ונרחבות רצחו פורעים הינדים אלפי אזרחים מוסלמים.

ב-27 בפברואר 2002 פרצה שרפה ברכבת נוסעים שהכילה מאות צליינים הינדים, ו-60 מהם נהרגו. בתוך זמן קצר נפוצו שמועות כי מוסלמים הודים עומדים מאחורי הטרגדיה – ומיד פרעות אלימות של גורמים הינדיים שרצחו ואנסו אוכלוסייה מוסלמית מקומית – ועל פי הטענות השונות נרצחו 2,000-900 בני אדם. האירוע מהווה כתם שחור ברזומה של מודי, שהיה אז בתפקיד בכיר במדינה במערב הודו.

במקביל לפרסום הסרט של BBC השבוע, הודיעה ממשלת הודו באופן ברור ונחרץ כי תאסור לשדר אותו במדינה. הממשלה ההודית הפעילה משאבים גדולים ונרחבים כדי לוודא את חסימתו בכל הפלטפורמות האינטרנטיות, לרבות חסימת משתמשי טוויטר ויוטיוב רבים שהפיצו אותו. אחד השרים בממשלתו של מודי טען כי הסרט מהווה "פיסת תעמולה קולוניאליסטית מובהקת" מצידו של הערוץ הבריטי.

מודי ניצח בגדול (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

בצעד מחאה מובהק, התכנסו ביום שלישי בערב חברי אגודת הסטודנטים באוניברסיטת נהרו היוקרתית בניו דלהי כדי לצפות בסרט. עם זאת, בתוך זמן קצר נותק החשמל במקום, והסטודנטים טענו שמדובר במהלך מכוון של השלטונות המקומיים למנוע מהם לצפות בסרט. בשל כך, אגודות סטודנטים נוספות בהודו הודיעו כי בכוונתן לקיים הקרנה של הסרט השנוי במחלוקת.

אתמול התכנסו סטודנטים באוניברסיטה אחרת בבירה ההודית כדי לצפות בסרט, לאחר שהודיעו על כך מפורשות ברשתות החברתיות. בעקבות זאת, שוטרים פרצו למקום ועצרו כמה מהמעורבים והמארגנים – במהלך שהביא את הביקורת על הממשלה לרמות חדשות.

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי עם נתניהו, ארכיון (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי עם נתניהו, ארכיון | צילום: רויטרס

הסערה על צנזור הסרט של ה-BBC מגיעה במקביל להתגברות המתיחות האתנית בהודו לאורך השנים האחרונות – שמיוחסת באופן ישיר למודי וממשלתו. בשנים האחרונות צומצמו מאוד הזכויות והתרחבה מאוד הפגיעה בחופש המיעוט המוסלמי בהודו, תוך ניסיון לחיזוק הזהות ההינדית הלאומית. ברחבי הודו ובעולם כולו מותחים ביקורת על הצעדים האחרונים של מודי, שמעלים שאלות קשות על חופש הביטוי.