"אין בי שום רחמים כלפיהם": בשבועות האחרונים הפכה חזית הלחימה בעיירה באחמוט שבמחוז דונייצק לנקודת העימות וההתכתשות הקשה ביותר בין צבאות אוקראינה ורוסיה. מדי יום חווה העיירה הקטנה הפצצות אדירות ובלתי פוסקות, ולפחות מאות חיילים נהרגו עד כה בלחימה עליה. "קיסר" הוא אחד החיילים הנלחמים שם, בשורות צבא אוקראינה – והמקרה שלו הוא חריג למדי, מכיוון שהוא אזרח רוסיה.

"כבר מהיום הראשון למלחמה הלב שלי, הלב של האדם הרוסי, נוצרי אמיתי, אמר לי להיות כאן כדי להגן על העם האוקראיני", אמר לרשת CNN, וביקש לשמור על שמו בעילום שם, למרות שהסכים להצטלם בפנים גלויות.  "אנו נלחמים כעת בחזית באחמוט, זו החזית החמה ביותר בקו העימות כעת".

"לאחר ההודעה על הגיוס החלקי בחודש ספטמבר, פוטין זרק את כל כוחותיו בבאחמוט במטרה להשיג נקודת שבירה במלחמה, אבל אנחנו מצליחים לייצר קרב הגנה נחוש", אומר קיסר. לדבריו, רק בקיץ בני משפחתו הצליחו לעזוב את רוסיה ולעבור לאוקראינה, וכעת הוא מרגיש חופשי להילחם נגד רוסיה ולדבר בגלוי – כשהוא יודע שבני משפחתו במקום בטוח. לדבריו, הוא רק אחד מתוך לא פחות מ-200 אזרחים רוסים שנלחמים בשורות צבא אוקראינה.

מלחמת רוסיה אוקראינה (צילום: רויטרס)
המלחמה באוקראינה | צילום: רויטרס
המלחמה באוקראינה: גזרת באחמוט, דונייצק (צילום: רויטרס)
המלחמה באוקראינה: גזרת באחמוט, דונייצק | צילום: רויטרס

"כן, הרגתי אנשים מבני עמי, אבל הם הפכו לפושעים", הוא מסביר. "הם הגיעו לארץ זרה לשדוד, להרוס ולהשמיד. הם רוצחים אזרחים, נשים וילדים. הייתי חייב להתעמת עם זה". לתפיסתו, כוחות הצבא של מוסקווה אינם "רוסים אמיתיים".

"אני נלחם מלחמה אצילית ואני מקיים את החובה הצבאית והנוצרית שלי: אני מגן על העם האוקראיני", אומר קיסר. "וכאשר אוקראינה תהיה חופשית – אני אניף את החרב שלי כדי לשחרר את רוסיה מהרודנות שלה".

קיסר מספר שבתקופת הפלישה הרוסית לאוקראינה, ב-24 בפברואר, הוא היה באוקראינה בביקור משפחתי, שכן הוא, כמו רוסים רבים, בעל שורשים מעורבים מרוסיה ואוקראינה. לדבריו, ההחלטה הסופית להצטרף לשורות הצבא האוקראיני הגיעה לאחר שהוא ראה את הזוועות ופשעי המלחמה של הרוסים בבוצ'ה, אירפין, ובורודיאנקה.

אזרח רוסי נוסף שנלחם בשורות צבא אוקראינה הוא "ויני", שבניגוד ל"קיסר" סירב לחשוף את פניו – מחשש שהקרמלין יצליח להגיע אליו, אפילו על אדמת אוקראינה. בנוסף, הוא גם חושש לגורל בני משפחתו, שבניגוד ל"קיסר", אינם נמצאים באוקראינה: "משפחתי אינה כאן כעת". לדבריו, הוא נלחם עבורם ועבור עתידם, אך מביע חשש אמיתי לחייהם.

"ויני", הלוחם הרוסי בצבא אוקראינה (צילום: CNN)
"ויני", הלוחם הרוסי בצבא אוקראינה | צילום: CNN

"ילדיי, אשתי, שאני כה אוהב, הם הכול עבורי, כל החיים שלי", הוא אומר. "אם אחשוף את פניי, אני מודאג מאוד לגביהם, מכיוון שכעת גם אין אף אחד שיכול להגן עליהם". הוא מספר כי החשש לגורל הקרובים הוא רק חלק מתוספת הסכנות שמאיימות על האזרחים הרוסים שהחליטו להילחם לצידה של אוקראינה.

פודוליאק: ייתכן שאיראן לא תעביר טילים לרוסיה

מיכאילו פודוליאק, יועצו הבכיר של נשיא אוקראינה זלנסקי, אמר לעיתון הבריטי גרדיאן כי איראן עדיין לא העבירה לרוסיה טילים בליסטיים כפי שדווח בתחילה, וייתכן שגם כלל לא תעביר "כתוצאה מלחץ דיפלומטי מתמשך והמהומות הפוליטיות מבית". עוד הוא אמר כי לרוסיה לא נותרו עוד מל"טים איראניים שהועברו אליה במשלוח הראשון, וכן כי נותרו לה טילי שיוט רוסיים רק לעוד "שתיים או שלוש מתקפות בלבד".

פודוליאק מתעקש שלמרות הפרסומים השונים על העברת טילי קרקע-קרקע איראניים לרוסיה, המבוססים על דיווחים של המודיעין האמריקני, העסקה טרם יצאה לפועל. "טהראן נמצאת תחת לחץ דיפלומטי עצום, וגם המחאות מבית מגבירות את הלחץ על הממשלה שם". לדבריו, הממשלה שם "מתחילה לאבד את אחיזתה בחברה האיראנית, והבעיות הפנימיות גדלות". לכן, לדבריו, פשוט אין להם זמן ופנאי להתמודד עם רוסיה.

בניגוד לטענותיו כי רוסיה ככל הנראה מיצתה את מכסת המל"טים האיראניים שסופקו לה במשלוח הראשון, בתקופה האחרונה דווח כי רוסיה נערכת להקים בשטחה פס ייצור של מל"טים תוקפים מאיראן, וכבר קיבלה מטהראן את התוכניות המפורטות לכך. כזכור, לפני כמה שבועות הודיע יועץ נוסף של זלנסקי, אולקסי ארסטוביץ', כי איראן בלמה העברת נשק גדולה לרוסיה.

מל"טים איראניים התקפיים (צילום: רויטרס)
מל"טים איראניים התקפיים | צילום: רויטרס

בתוך כך, בוחני נשק מערביים גילו שייתכן שרוסיה מצליחה לעקוף את הסנקציות המוטלות עליה – ומצאו כי לפחות טיל שיוט רוסי אחד מדגם KH-101 שפגע בקייב במתקפה ב-23 בנובמבר יוצר לכל המוקדם בחודש אוקטובר האחרון - חודשים ארוכים לאחר שמדינות המערב הטילו סנקציות על מוסקווה.

החשיפה הזו מלמדת כי למרות הסנקציות, רוסיה מצליחה להשיג מוליכים למחצה ורכיבים אלקטרוניים קריטיים לייצור הטילים, או שלחילופין מחזיקה במאגר גדול שלהם. הגילוי עשוי להסביר את העובדה כי כבר תקופה ארוכה מעריכים במערב שרוסיה עומדת בפני פערים גדולים בתחום החימוש והטילים, אולם ממשיכה לשגר כמויות גדולות שלהם לעבר ערי אוקראינה.