העצרת הכללית של האו"ם הצביעה היום (שבת) לטובת ההצעה לבקש חוות דעת משפטית נגד ישראל בנוגע ל"משמעות המשפטית של הכיבוש הישראלי המתמשך" מבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ). הבקשה לחוות דעת בית המשפט התקבלה בעצרת הכללית עם 87 מדינות שהצביעו בעד. ישראל, ארצות הברית ו-24 מדינות נוספות הצביעו נגד, בעוד 53 מדינות נמנעו.

ההצעה שהוגשה להצבעת האו"ם כבר קובעת שנוכחות ישראלית ביהודה ושומרון ובירושלים אינה חוקית ומבקשת מבית הדין להמליץ על הצעדים שהאו"ם ומדינות העולם צריכות לנקוט נגד ישראל בשל נוכחות זו המהווה, לפי ההצעה, "סיפוח" של השטח.

פאטי בנסודה, תובעת בבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג (צילום: Eva Plevier, רויטרס_)
פאטי בנסודה, תובעת בבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג‎‏ | צילום: Eva Plevier, רויטרס_

שגריר ישראל באו"ם, גלעד ארדן הגיב על ההצבעה: "שום בית דין או גוף בינלאומי לא יכול לקבוע שישראל כובשת בארצה, או שנוכחותנו בירושלים וביהודה ושומרון אינה חוקית. להליך בבית דין שמקבל מנדט מגוף מעוות מוסרית כמו האו"ם- אין לגיטימציה". הוא הוסיף, "הפלסטינים סירבו לכל יוזמות השלום, הם מסיתים יום יום לרצח ותומכים בטרור, ובאו"ם מסייעים להם לפגוע דווקא בישראל. לא ניקח חלק בחרפה ובמופע השקרים הזה".

דוברו של אבו מאזן נביל אבו רדינה בירך על ההחלטה של עצרת האו"ם: "זו הוכחה לתמיכה של העולם כולו בעמנו ובזכויותיו ההיסטוריות הבלתי ניתנות לערעור. הגיע הזמן שישראל תפעל על פי החוק ותישא באחריות על פשעיה המתמשכים כלפי עמנו".

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן תקף: "החלטה בזויה שיש לגנות בכל תוקף עברה הלילה באו"ם. מדובר בהוכחה נוספת לכך שמדינת ישראל ברגע האמת לא תוכל לסמוך על המוסדות הבינלאומיים. ההחלטה הזו היא התגלמות של צביעות וחוסר צדק".

שגריר ישראל באו"ם לשעבר, ח"כ דני דנון תקף: "אבו מאזן ממשיך בטרור דיפלומטי נגד חיילי צה"ל באו"ם. ישראל חייבת לגבות מחיר כבד וכואב מהרשות באופן מיידי. כצעד ראשון, יש להפעיל סנקציות כלכליות משמעותיות ולשלול את תעודות המעבר של בכירי הרשות. על ישראל להבהיר באופן ברור - מי שמנסה לפגוע בחיילינו בבית הדין בהאג ישלם מחיר קשה".

מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף חוסין א-שיח': "ההצבעה של עצרת האו"ם והתמיכה של 87 מדינות שמבקשות חוות דעת משפטית מבית הדין הבין-לאומי על אופי 'הכיבוש' בשטחים משקפת את ניצחון הדיפלומטיה הפלסטינית, בראשות אבו מאזן שהופעל עליו לחץ לחזור בו או לדחות את ההחלטה, אך הוא סירב".

לאור שעת ההצבעה המתקיימת בשבת, השגריר ארדן הודיע שלא ינאם בדיון, ושמשלחת ארה"ב לאו"ם תצביע נגד הצעת ההחלטה גם בשם מדינת ישראל. "זו עוד הוכחה לריקבון המוסרי של האו"ם, שמונע מישראל אפילו להשמיע את עמדתה בהצבעה שתוצאותיה כבר נקבעו מראש", אמר ארדן. 

לפני כשנה בעצרת הכללית של האו"ם בספטמבר 2021, הודיע אבו מאזן בנאומו, שאם ישראל לא תיסוג לקווי 67 בתוך שנה, הפלסטינים יפנו להאג. ההצבעה היום היא למעשה מימוש האולטימטום של אבו מאזן.