האם איראן עומדת בפני שינוי באופי ההפגנות? בשבוע האחרון העלתה טהראן הילוך בכל הנוגע לניסיון לאכוף את החוק ולהרתיע את המפגינים ברחבי המדינה. בשתי הוצאות להורג של מפגינים, ביום חמישי ואתמול, הציגו הרשויות באיראן את נכונותן ללכת שלב אחד נוסף בניסיון להילחם בהפגנות בכל מחיר. למרות זאת, עדיין מוקדם לקבוע מה עשויה להיות ההשפעה של המהלך, ורבים דווקא צופים כי הדבר עשוי להגביר את אופי ההתנגדות, שלאחרונה ניכר כי החל לדעוך.

ארגוני זכויות אדם שונים באיראן מדגישים כי גם בהוצאתו להורג של מוחסן שקארי ביום חמישי, וגם בהוצאתו להורג אתמול של מג'יד רזא רהנאווארד, נשללו מהם כל הזכויות להליך משפטי הוגן. על פי הדיווחים, הם נשפטו מאחורי דלתיים סגורות וזכו לייצוג של עורכי דין מטעם המדינה בלבד – שכלל לא טרחו להגן עליהם. בנוסף, נאסר על קרוביהם להתייצב בבית המשפט ולתמוך בהם.

מעבר לכל הזכויות שנשללו מהשניים, באיראן טוענים בימים האחרונים כי בשני המקרים הללו הורשעו השניים באמצעות הודאה כפויה שהושגה רק לאחר חקירה קשה בעינויים. אסירים רבים הכלואים באיראן לאחר שנעצרו במסגרת ההפגנות חשפו בפני קרוביהם כי הם נתונים ועינויים קשים במסגרת החקירות שהם עוברים מטעם הרשויות.

הפגנה באיסטנבול נגד המחאות באיראן (צילום: reuters)
הפגנה באיסטנבול נגד המחאות באיראן | צילום: reuters

שתי ההוצאות להורג – צעד חריג ודרמטי לכל הדעות מצידו של המשטר – עוררו זעם ציבורי נרחב, המאיים להתגבר עוד ועוד. במערב מצביעים היום על האפשרות כי הענישה הקשה דווקא עשויה ללבות את המחאה, ולא לעצור או להרתיע אותה. לאחר ההוצאות להורג, גם אתמול וגם ביום חמישי, התעוררו הפגנות נרחבות באזור שכונות מגוריהם של הנידונים למוות.

"עם כל אדם שנהרג – עוד אלף איש יקומו", צעקו המוחים. "כל אלה שעדיין יושבים – אתם תהיו הבאים בתור". ניכר שההוצאה אתמול להורג של רהנאווארד, בעירו משהד, הייתה אפילו צעד אחד יותר מדי. הוא הוצא להורג בפומבי – ונתלה על מנוף תעשייתי בחוצות העיר. תמונות קשות שנפוצו בכלי התקשורת באיראן וברשתות החברתיות מתעדות את רגעי הזוועה.

המחאות באיראן (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
המחאות באיראן | צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

רהוואנארד, ספורטאי בן 23 שעסק בהיאבקות, נתלה אתמול לאחר שהורשע בדקירתם למוות של שני לוחמי בסיג' במהלך ההפגנות. גורמי אופוזיציה איראניים מדווחים כי רק לילה אחד לפני הוצאתו להורג – אימו הורשתה לבקר אותו בבית הסוהר. על פי הטענה, כלל לא היה לה מושג שהוא עומד להיות מוצא להרוג. רק למוחרת, בשעות הבוקר – היא קיבלה טלפון שבישר לה כי בנה כבר נקבר.

על רקע ההוצאות להורג, באיחוד האירופי הטילו אתמול סנקציות נוספות על גורמים שונים באיראן. בהחלטה שהתקבלה פה אחד, בניגוד לכישלון להגיע להסכמה בנוגע להטלת סנקציות נוספות על רוסיה, הסכימו חברות האיחוד האירופי לפגוע בשורת גורמים בתחומים שונים באיראן, לרבות בתחום הדת, התקשורת וכן בגורמים שונים במשמרות המהפכה.

גם בישראל ממשיכים להתעדכן במצב הפוליטי והחברתי באיראן, וגורם ביטחוני ישראלי אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי ישראל "עוקבת מקרוב" אחר המהומות באיראן, ונראה כי ההוצאות להורג של המפגינים לא מרתיעות את ההמונים שם. "ההוצאות להורג עשויות להכות במשטר. אין דרך להחזיר את השד הזה בחזרה לבקבוק", אמר.

איראנים מוחים על מותה של מהסא אמיני (צילום: AP)
צילום: AP

בתוך כך, באיראן לא עוצרים ונערכים להמשיך להוציא להורג מפגינים שנגזר עליהם עונש מוות. עד כה נגזר עונש מוות על 11 בני אדם – ובהתאם לכך, עוד תשעה עצורים לפחות ממתינים לעונשם. HRANA, ארגון זכויות אדם העוקב אחר המצב באיראן ופעילות המשטר שם – מדווח כי אחד הנידונים למוות הוא אמיר נסאר אזאדני.

אזאדני הוא שחקן כדורגל באיראן, בן 26, ששיחק בעברו בקבוצת הכדורגל טרקטור סאזי מתבריז שבמחוז מזרח-אזרביג'ן, המזוהה עם ההתנגדות למשטר האייתוללות באיראן. ההודעה על גזר דינו של אזאדני הכתה בהלם את עולם הכדורגל העולמי, זאת לאחר שרק לפני כמה שבועות נעצר באיראן גם הכדורגלן המוערך ווריה גאפורי. אזאדני, יחד עם עוד שני אנשים, הורשע ברצח של מפקד בכיר במשמרות המהפכה ושני לוחמי בסיג'.

שני עצורים נוספים שצפויים להיות מוצאים להורג באירא
שני עצורים נוספים שצפויים להיות מוצאים להורג באיראן

באיראן גם מסמנים כבר שני מפגינים נוספים שבדרך לעונש מוות. גורמי זכויות אדם מדווחים שמהאן סדראת בן ה-23 (מימין) הועבר לאחרונה לכלא רג'ארי, שם הוא צפוי להיות מוצא להורג. בנוסף, ההערכות הן כי גם מוחמד מהדי כראמי בן ה-21 (משמאל) עלול להיות מוצא להורג בכל רגע, והוא העביר מסרים למשפחתו כי הוא חווה עינויים פיזיים, מיניים ופסיכולוגיים.