המחאות באיראן בעקבות מותה של הצעירה מהסא אמיני, שהוכתה למוות לפני כשבועיים על ידי משטרת הצניעות – נמשכות, וכך גם דיכוין ביד קשה. הלילה (בין ראשון לשני) התמקדו המהומות באוניברסיטה הטכנולוגית שריף בבירה, כשעל על פי הדיווחים – הסטודנטים והמרצים הוכנסו בכוח לחדרי המעונות והוחזקו שם. בנוסף, בתיעוד קשה שהופץ ברשתות ניתן לראות כיצד איש כוחות הביטחון יורה בצלמת.

בסרטונים נוספים שהופצו ברשתות החברתיות נראים אנשי כוחות הביטחון יורים גז מדמיע כדי להרחיק את הסטודנטים מהקמפוס כשברקע קולות ירי, ורודפים אחרי עשרות סטודנטים לכודים בחנייה התת-קרקעית של האוניברסיטה.

לאחר כמה ימים שבהם היה נדמה כי המחאה נחלשת ואף הגיעה לכדי מיצוי - חזרת הסטודנטים ללימודים הפריחה רוח מחודשת במפרשי ההפגנות והמהומות. ביותר מ-100 אוניברסיטאות וקמפוסים ברחבי המדינה פתחו ארגוני סטודנטים בשביתה על הדיכוי האלים של המחאות על ידי כוחות הביטחון, ואנשי אקדמיה בכירים חתמו על עצומה לשחרור סטודנטים שנעצרו. "כולם צריכים להעריך סטודנטים שמוכנים להקריב את עצמם ולשלם את המחיר כדי להגן על החירות, הצדק וכבוד האדם", נכתב בעצומה.

יו"ר הפרלמנט האיראני הזהיר אתמול כי המחאות על מותה של אמיני עלולות לערער את היציבות במדינה, והפציר בכוחות הביטחון לטפל בחומרה במי שלטענתו "מסכנים את הסדר הציבורי". לדבריו, בעוד הפגנות קודמות שהתקיימו במדינה נועדו להוביל לרפורמות – ההפגנה הנוכחית נועדה להפיל את השלטון. "יצירת כאוס ברחובות יסכן את הכלכלה ויגביר את הסנקציות מצד האויב" הוסיף יו"ר הפרלמנט, שהתייחס לסנקציות האיראניות.

  

 

המהומות הפכו למחאה הגדולה ביותר נגד הרשויות מזה שנים, כאשר רבים קוראים לשים קץ למשטר הדתי-איסלאמי לאחר יותר מארבעה עשורים. בשבוע שעבר טרח הנשיא ראיסי, הנתפס כאחראי להחמרת הדיכוי נגד אזרחים באיראן עוד לפני המחאה, לפנות אל הציבור ולומר לו כך: "אם למישהו יש השקפה מנוגדת בנושא מסוים, אין שום בעיה שיביע אותה. עם זאת, פגיעה בביטחון המדינה, יצירת כאוס וסיכון חיי התושבים ורכושם לא יעלו על הדעת בשום מקום בעולם". זאת בעוד חמינאי, המנהיג העליון של איראן, טרם הגיב על המהומות. 

מספר ההרוגים המדויק אינו ידוע בשלב זה, אך סביר כי הוא מתקרב ל-100. לפי הטלוויזיה האיראנית הממלכתית, במחאות ביום שישי נהרגו 19 בני אדם, כולל אנשי ביטחון שנהרגו מירי מפגינים לעבר תחנת משטרה בזהדאן שבדרום מזרח המדינה. בנוסף, עדכן המשטר כי מפקד ביחידת המודיעין של משמרות המהפכה נהרג, לצד שני קצינים בכירים נוספים.

הפגנות הזדהות ותמיכה עם העם האיראני התקיימו בשורת ערים ברחבי העולם, ובהם לונדון, מדריד, רומא, פריז, סיאול, שטוקהולם, סידני, לוס אנג'לס וניו יורק. בתוך כך, בערים הכורדיות בהן פרצו המחאות קראו התושבים לקדם מהלך של אי תשלום מס לשלטון והמפלגות הכורדיות הצהירו על תמיכתן בנשים האיראניות.