הסכם הגבול הימי בין ישראל ולבנון טרם אושר ונחתם רשמית, אך בבירות כבר מסתכלים הלאה ונערכים לקראת חיפוש והפקת הגז ביום שלאחר החתימה הרשמית, שצפויה במהלך השבועיים הקרובים. חבר הפרלמנט הלבנוני ג'בראן באסיל, חתנו של הנשיא מישל עון ומקורב לחיזבאללה, אמר אתמול (שני) בריאיון לסוכנות הידיעות AP כי המלחמה באוקראינה "קידמה וזירזה" את השיחות עם ישראל.

באסיל, יו"ר מפלגת הזרם הלאומי החופשי בלבנון, המחזיקה ב-21 מושבים בפרלמנט מתוך 128, הדגיש בריאיון כי אחת התוצאות של המלחמה הוא הביקוש ההולך וגובר למקורות גז חדשים שיחליפו את התלות בגז הרוסי. כעת, לאחר שגם ראש ממשלת ישראל לפיד ונשיא לבנון עון הביעו את הסכמתם הרשמית להסכם – הוא כבר מסתכל לעבר אפשרות של הסכמים נוספים עם שכנותיה האחרות של לבנון.

לדבריו, ההסכם עם ישראל עשוי לסלול את הדרך למהלכי משא ומתן גם מול ממשלות סוריה וקפריסין, שגם עימן יש ללבנון מחלוקות על שטחים ימיים, שבהם עשויים להימצא מקורות גז נוספים. "זהו עידן הגז, ולבנון לא תישאר בחוץ", אמר בריאיון, "הפלישה הרוסית לאוקראינה סייע לסגור את ההסכם עם ישראל".

באסיל התייחס גם למשמעויות המדיניות והביטחוניות של ההסכם, ואמר כי "זה אומנם לא תהליך נורמליזציה עם ישראל, אבל הוא בהחלט מאפשר לנו להחזיר ולשמר את היציבות באזור. אותה יציבות הכרחית מבחינתנו כדי למשוך משקיעים ואנשי עסקים ללבנון".

ג'בראן באסיל (צילום: AP)
ג'בראן באסיל | צילום: AP

דבריו של באסיל אינם היחידים שקושרים בין המלחמה באוקראינה להסכם הגבול הימי עם ישראל. ענקית האנרגיה "טוטאל" הצרפתית, אחת משתי הזכייניות לחיפוש והפקת הגז ב"בלוק 9", בשטח המחלוקת בין ישראל ולבנון, עומדת בימים האחרונים בפני אישומים של סיוע לפשעי מלחמה – לאחר "שסייעה לכאורה לתדלק את מטוסי הקרב של רוסיה בהפצצת מטרות אזרחיות באוקראינה".

כבר בחודש אוגוסט פורסמו דיווחים שונים על כך שהחברה ממשיכה לפעול ברוסיה ולהעניק את שירותיה כרגיל, ובחודש אוקטובר הבהירו בחברה כי אין כל כוונה לעזוב את המדינה, למרות הסנקציות הכבדות עליה והלחץ הבין-לאומי על חברות זרות לעזוב אותה. בתזמון מעניין, בסוף השבוע צצו פרסומים שונים על אפשרות כי החברה תעמוד בפני האישומים החמורים, למרות שפרשת מעורבותה ברוסיה אינה חדשה, אך כעת עלה שמה לכותרות בהקשר של ההסכם בין לבנון וישראל. על פי פרטי ההסכם, חברת "טוטאל" תעביר לישראל את אחוזיה ברווחי הפקת הגז ממאגר קאנא.