מכירה פומבית של שמורת טבע באינדונזיה, שכוללת יותר מ-100 איים, נעצרה לאחרונה בבית המכירות סותבי'ס הבריטי בעקבות סערה ציבורית. המכירה נדחתה על רקע מחאה של ארגוני סביבה שטענו כי הפרטת האיים עלולה לגרום לנזק אקולוגי כבד ולפגיעה בבעלי החיים באזור - כך פורסם אתמול (ראשון) ב"וושינגטון פוסט".

שמורת הטבע, שנקראת ווידי, נמצאת במחוז צפון מאלוקו באידונזיה ונחשבת לבית גידול של בעלי חיים רבים שמצויים בסכנת הכחדה. באזור שמכונה "משולש האלמוגים", חיים מינים ייחודים של דגים, בניהם, צבי ים וכרישי לוויתן.

בכתב המכירה של סותבי'ס השטח תואר כ"אחד הנכסים המרהיבים ביותר בכדור הארץ" ו"גן עדן מבודד עלי אדמות". עוד הוסיפו כי השמורה משתרעת לאורך של כ-150 קילומטרים של חופים. במכירה הפומבית אף צוינו שירותים נוספים שייתכן ויוצעו לרוכשים: מנחת למטוסים פרטיים, אתר נופש "אקולוגי" יוקרתי ונמל תעופה בין-לאומי.

האיים האינדונזים שמוצעים למכירה (צילום: CNN)
"גן עדן מבודד עלי אדמות", תואר בכתב המכירה | צילום: CNN

לא בטוח שהמטוסים הפרטיים ינחתו בגן העדן בקרוב. על רקע הסערה הציבורית, המכירה הפומבית, שהייתה אמורה להיערך בשבוע שעבר - נדחתה לסוף ינואר. המשרד האינדונזי לענייני ים ודיג התייחס לנושא בהצהרה והבהיר כי החברה שמנהלת את האיים לא השיגה את הרישיונות הנדרשים לקיום המכירה הפומבית, כולל היתר שישלול נזק סביבתי עתידי.

החברה שאחראית על ניהול האיים, "LII" מסרה בתגובה ל"וושינגטון פוסט" כי היא עובדת עם הממשלה האינדונזית מאז 2014 על הפרויקט. בחברה הוסיפו כי "היא מחזיקה ברישיונות, היתרים והאישורים הנדרשים". זאקרי רייט, סגן נשיא בכיר בבית המכירות שמציע את הנכס הגיב לדחייה ואמר שהיא נובעת מההתעניינות הרבה ו"כדי לאפשר זמן נוסף לרוכשים המעוניינים לבצע בדיקות נאותות".

זו לא הפעם הראשונה בה נמכרות זכויות השימוש באיים באינדונזיה, אך להערכת ארגוני הסביבה היקף העסקה והעובדה שהיא נגישה באינטרנט – הפכה אותה לוויראלית ועוררה את המחאה. הסערה הציבורית בנושא היא דוגמה נוספת לעיסוק הגובר בהשפעה של עשירי העולם על הסביבה, יותר ויותר ביקורת נשמעת על הטיסות המזהמות במטוסי הסילון הפרטיים או השיט ביאכטות היוקרתיות שזוללות דלק.