תחקיר חדש, שמתפרסם היום (ראשון) ברשת CNN, חושף פרטים חדשים על האופן שבו סין הפעילה ומפעילה יותר מ-100 תחנות משטרה סמויות בעשרות מדינות ברחבי העולם. על פי העולה מהדיווח, הרשויות בסין הפעילו לשכות רשמיות תחת מעטה סודיות, במטרה לרדוף ולרגל אחר מתנגדי משטר סינים החיים בגולה – ואפילו לגרום להם לחזור לסין ואולי אף להיעצר.

התחקיר, שבוצע בשיתוף עם Safeguard Defenders, ארגון זכויות אדם היושב במדריד, חושף עשרות תחנות משטרה סודיות שניהלה סין. אותן תחנות, שפועלות לרוב תחת כסות של משרדים רשמיים המסייעים לאזרחים סיניים לבצע מחו"ל פעולות בירוקרטיות, כמו חידוש רישיון ומסמכים רשמיים נוספים. ההסבר הרשמי הוא כי פעולת המשרדים החלה בתקופת הקורונה, כשרבים "נתקעו" בחו"ל ולא יכלו לשוב לסין.

 פעילות התחנות הסודיות נחשפה כבר במדינות רבות, כמו ספרד, הולנד, אירלנד, איטליה, קרואטיה, סרביה, רומניה ועוד. במקרים רבים פעלה סין להפעלת התחנות הללו ללא ידיעת השלטונות המקומיים, ובניגוד גמור לריבונות המדינה שבה פעלו. בין השאר מעוררת הפרשה מתיחות נרחבת בין סין וקנדה, שבשטחה נחשפה פעילות ענפה של התחנות – לאחר שהפכה בשנים האחרונות למרכז חשוב של גולים סינים.

נשיא סין שי ג'ינפינג בנאומו בקונגרס (צילום: רויטרס)
נשיא סין שי ג'ינפינג בנאומו בקונגרס | צילום: רויטרס
נשיא סין, שי ג'ינפינג (צילום: ap)
צילום: ap

תוכנית התחנות הסמויות, שזכתה לכינוי "עקוב ושכנע", עסקה על פי החשד בניסיון לרדוף אחר מתנגדי משטר סינים שחיים במדינות שונות במערב, ובמקרים שונים אף הצליחה לכפות על אותם אזרחים לחזור לסין, ואף להיעצר שם.

בתשובה לשאלות מרשת CNN בנוגע להאשמות בעניין, השיבו במשרד החוץ הסיני כי כל העובדים באותן תחנות סיניות בחו"ל פועלים בהתנדבות. למרות זאת, מבדיקה בעניין עולה כי לפחות 135 עובדים הועסקו ב-21 תחנות שונות. בין היתר נחשף חוזה העסקה של עובד במשרד "משטרתי" סיני בשטוקהולם, שהועסק למשך שלוש שנים.

עד עתה, נסגרה כבר תחנת משטרה שכזו שפעלה באירלנד. במקביל, בהולנד מתנהלת בימים אלה חקירה נגד פעילות התחנות, לאחר שנחשפה במהלך חודש ספטמבר. ב-Safeguard Defenders אומרים על הפרשה: "סין אינה מסתירה את מה שהיא עושה. הם אומרים בבירור שהם אף הולכים להרחיב את המבצעים שלהם, לכן כדאי מאוד שניקח אותם ברצינות".