לאחר תקופה מסוימת שבה הייתה תחושה שמתקפת הנגד האוקראינית נגד הצבא הרוסי נבלמה מעט – בימים האחרונים היא התחדשה באינטנסיביות גדולה, בדיוק לאחר ההודעה הרשמית והחגיגית של פוטין ברוסיה על סיפוח ארבעת המחוזות האוקראיניים חרסון, זפוריז'יה, לוגנסק ודונייצק. מאז ההודעה ביום שישי הצליחו האוקראיניים לכבוש את העיר לימן במחוז דונייצק, עיר מפתח שהיוותה מרכז חשוב עבור הצבא הרוסי, ומאז הכוחות ממשיכים להתקדם מזרחה. במקביל, ביממות האחרונות מדווח על התקדמות גדולה של צבא אוקראינה גם בחזית הדרומית, במחוז חרסון.

תחקיר מיוחד של רשת CNN מגלה, עוד לפני סדרת הכיבושים האחרונה של צבא אוקראינה, כי המפלות האחרונות של צבא רוסיה במחוז חארקוב ויתר חזית המזרח מעמידות את רוסיה במצב נחות הרבה יותר משהייתה בו לאחר כמה ימים בודדים לאחר הפלישה. התחקיר מגלה כי רוסיה מחזיקה היום באוקראינה שטח קטן הרבה יותר מאשר השטח שבו החזיקה בה בסוף חודש פברואר, חמישה ימים בלבד לאחר הפלישה.

ב-CNN מצאו כי בימים שלאחר הפלישה לאוקראינה ב-24 בפברואר – החזיקה רוסיה בשטח השווה לכחמישית משטח אוקראינה – אז היא שלטה בשטח של כ-119 אלף קמ"ר מתוך שטח המדינה הכולל ערב הפלישה של 603,500 קמ"ר. כיום, יותר משבעה חודשים לאחר שהחלה הפלישה – הצטמצם שטח השליטה הרוסית ב-3,000 קמ"ר לפחות. כאמור, ייתכן שהתפתחויות הימים האחרונים צמצמו את השטח שבשליטת הרוסים אפילו יותר.

 

 

בשני הלילות האחרונים מדווחים מקורות אוקראיניים ורוסיים כאחד על פריצה נרחבת של הצבא הרוסי בצפון מחוז חרסון שבדרום אוקראינה. על פי חלק מהדיווחים, הצליחו האוקראינים להתמקד לאורך יותר מ-30 ק"מ, ועל פי אותם דיווחים – קווי ההגנה של הרוסים באזור "קורסים". ההתקדמות האוקראינית בדרום מהווה מכה נוספת למוסקווה לאחר הכרזת הסיפוח של פוטין ביום שישי.

חייל אוקראיני על גשר הרוס ליד לימן, אוקראינה (צילום: רויטרס)
חייל אוקראיני על גשר הרוס ליד לימן, אוקראינה | צילום: רויטרס

לקראת זעזועים בצמרת הביטחונית ברוסיה?

המכות האחרונות לצבא רוסיה, דווקא לאחר טקס סיפוח המחוזות, מסתמנות כמכות דרמטיות גם בלב הצמרת הביטחונית הרוסית. לאחר נפילת לימן ביום שבת האחרון, הולכים ומתרבים דברי הביקורת החריגים נגד בכירי הצבא ומשרד ההגנה – ובראשם שר ההגנה סרגיי שויגו, ומפקד הצבא ואלרי גרסימוב. עם נפילת לימן כבר נשמעה ביקורתו של נשיא צ'צ'ניה, המנהיג הידוע לשמצה רמזאן קדירוב – שקרא לפוטין לשקול הטלת משטר צבאי ואפילו שימוש ממוקד בנשק גרעיני. בתוך זמן קצר קדירוב קיבל גיבוי מפתיע ממקור לא צפוי.

האוליגרך הרוסי יבגני פריגוז'ין, שזכה לכינוי "השף של פוטין" ונחשב למקורב אליו מאוד, וידוע בעיקר בשל העובדה כי הוא מנהיג את קבוצת וגנר, הצטרף לביקורת הקשה על צמרת המערכת הביטחונית ברוסיה. בתקופה האחרונה, על רקע התגברות המעורבות של קבוצת וגנר בלחימה, נחשף פריגוז'ין הרבה יותר לאור הזרקורים ועיני המצלמות ברוסיה, ואף הודה באופן רשמי ופומבי, לאחר שמונה שנים, כי הוא אכן העומד בראש קבוצת שכירי החרב המפוקפקת.

טנקים רוסיים שנתפסו בקרבות במחוז חארקוב, אוקראינה (צילום: AP)
טנקים רוסיים שנתפסו בקרבות במחוז חארקוב, אוקראינה | צילום: AP
רמזאן קדירוב ופוטין (צילום: רויטרס)
רמזאן קדירוב ופוטין | צילום: רויטרס

המכון לחקר המלחמה (ISW) מצביע על כך שגם קדירוב וגם פריגוז'ין מביעים ביקורת חריפה, אפילו באופן שעשוי לפגוע בנרטיבים של הקרמלין במלחמה באוקראינה, במיוחד על רקע חוקי הצנזורה המחמירים שנחקקו בתחילת המלחמה. הביקורת העיקרית של של קדירוב, שמגובה בפריגוז'ין, תוקפת בעיקר את מפקד פיקוד המרכז בצבא רוסיה, קולונל-ג'נרל אלכסנדר לפין, שאחראי על הגזרה המזרחית באוקראינה שבה נחל צבא רוסיה מפלות קשות בשבועות האחרונים.

 

 

במקביל, תוקפים השניים גם את מפקד הצבא, ואלרי גרסימוב, וטוענים כי הוא מחפה על לפין ומסייע לו להישאר בתפקידו למרות המפלות האחרונות שבאחריותו. ב-ISW מדגישים כי הביקורת של קדירוב ופריגוז'ין, שתי דמויות שעל פי רוב אינן מביעות דעה מקצועית בסוגיות ביטחוניות, מהוות הבעת אי-אמון ישירה בנשיא פוטין, שבחודשים האחרונים הביע פומבית את תמיכתו בלפין.

 

 

עמדה אחרת מביע החוקר דניאל ראקוב, מומחה לרוסיה ועמית מחקר בכיר במכון הירושלמי לאסטרטגיה וביטחון (JISS). הוא טוען כי הקריאות מצד קדירוב ופריגוז'ין נגד שויגו, לפין וגרסימוב הן חריגות מאוד, אך אין מדובר בניסיון פומבי להשפיע על עמדתו של פוטין נגדן. ראקוב טוען כי ייתכן שאותן קריאות דווקא מתואמות עם פוטין, ומגיעות כחלק ממהלך מתואם איתו לקראת הדחות אפשריות.