ההפגנות נגד מגבלות הקורונה הקיצוניות בסין התפשטו היום (ראשון) לערים נוספות, כולל לעיר שנחשבת המרכז הכלכלי הסיני - שנגחאי. אחרי כמעט שלוש שנים של מדיניות אפס קורונה לבלימת המגיפה, בסין מתעורר גל חדש של כעס ומחאה.

אחת הסיבות המרכזיות למחאה החדשה היא שרפה שפרצה בסוף השבוע בבניין רב קומות בעיר אורומצ'י, בירת אזור שינג'יאנג. על פי עדויות מהעיר, התושבים לא הצליחו לברוח מהאש בזמן מכיוון שהבניין ננעל כדי לבודד את חולי הקורונה - מה שגרר זעם ציבורי ואת תחילת המחאות. בשורת ערים במדינה, כולל בבייג'ינג ובנאנג'ינג, אזרחים הגיעו לטקסים ספונטניים של הדלקת נרות לזכר קורבנות אורומצ'י שנספו בשרפה. 

הגל, שמוגדר "אי ציות אזרחי", הוא חסר תקדים בסין ומבחן לנשיא שי ג'ינפינג שלא ראה מחאות כאלה מאז שעלה לשלטון לפני עשור. בשנגחאי, העיר המאוכלסת ביותר במדינה, התאספו התושבים במוצאי שבת להדלקת נרות - והבוקר הכינוס הפך למחאה. המפגינים הרימו דפי נייר ריקים - כסמל למחאה נגד הצנזורה וצעקו: "הסירו את הסגרים בסין" ו"די למפלגה הקומוניסטית הסינית, מספיק עם שלטון שי ג'ינפינג".

מחאות, שנגחאי, שאנגחאי, סין (צילום: רויטרס)
המחאות בשאנגחאי | צילום: רויטרס

צ'יינה דיגיטל טיימס, אתר חדשות שפועל בארה"ב, דיווח כי הפגנות התעוררו באקדמיות, שם המשתמשים החלו לכתוב ברשתות החברתיות "מה שקרה הלילה זה כמו אור בחשכה", נכתב בפוסט אחד שצונזר במהירות - "הכול עומד להתחיל", אחר כתב: "אני אוהב אתכם אנשים צעירים. יש בכם אש".

הציבור דורש הקלות, בממשל מתעקשים: נמשיך באותה מדיניות

הממשל בסין דבק במדיניות האפס-קורונה גם כשרוב העולם מנסה לחיות ולנהל שגרה במקביל להתפרצויות של הנגיף. למרות שהם נמוכים יחסית לסטנדרטים העולמיים, בסין מספר המקרים הגיע לשיא במשך הימים האחרונים, עם כמעט 40 אלף נדבקים חדשים שזוהו בשבת.
 
שי ג'ינפינג טוען שהמדיניות הסינית היא מצילת חיים והכרחית כדי למנוע קריסה של מערכת הבריאות. בממשל מתכוונים להמשיך עם המדיניות הקיצונית, על אף הדרישה הציבורית הגוברת להקלות - ולמרות המחיר הכבד שהדבר גובה מהכלכלה השנייה בגודלה בעולם.

מחאות, שנגחאי, שאנגחאי, סין (צילום: AP)
המחאות בשאנגחאי | צילום: AP

ואולם, המחאה ככל הנראה מתחילה לתת את אותותיה - הבוקר הודיעו גורמים רשמיים במחוז שינג'יאנג ששירותי התחבורה הציבורית יתחדשו בהדרגה ממחר בעיר אורומצ'י שרבים מ-4 מיליון תושביה נמצאים תחת סגר ומגבלות מהארוכות ביותר שראתה סין. על תושבי העיר נאסר לצאת מהבית כבר למשך למעלה מ-3 חודשים. מזכיר המפלגה הקומוניסטית של שינג'יאנג, מא שינגרוי, קרא להגביר את האבטחה ולבלום את "הניסיון האלים והבלתי חוקי להתנגד לאמצעים המיועדים למניעת התפשטות הקורונה".

"יפעיל לחץ רציני על המפלגה להגיב"

מדובר במחאה ציבורית שנחשבת נדירה מאוד בסין, המנהיג שי רודף את המתנגדים ללא רחם והמחאות של האזרחים נשמעות בעיקר במדיה החברתית - שבה לרוב השלטון מצנזר את דבריהם. התסכול של האזרחים גובר לאחרונה, במיוחד לאחר ששי צ'ינפינג הבטיח כהונה שלישית בראש המפלגה הקומוניסטית בסין. "זה יפעיל לחץ רציני על המפלגה להגיב ויש סיכוי טוב שתגובה תהיה דיכוי, הם ודאי יעצרו ויעמידו לדין כמה מפגינים", העריך דן מאטינגלי, מומחה לענייני סין ופרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת ייל.

עם זאת, לדבריו, המחאה עדיין רחוקה מזו שנראתה ב-1989 - אז ההפגנות הגיעו לשיאם בשפיכת דם בכיכר טיאננמן. "כל עוד אין פיצול באליטה וכל עוד ה-PLA (צבא השחרור העממי) ושירותי הביטחון נשארים לצידו של הנשיא, הוא לא עומד בפני שום סיכון משמעותי לאחיזתו בשלטון", הוסיף מאטינגלי.

מחאות, שנגחאי, שאנגחאי, סין (צילום: רויטרס)
המחאות בשאנגחאי | צילום: רויטרס

"השבועות הבאים עשויים להיות השבועות הגרועים ביותר עבור הכלכלה ומערכת הבריאות בסין מאז תחילת מגפת הקורונה", מעריך מארק וויליאמס מחברת Capital Economics בעיר לנז'ו שבצפון-מערב סין.

בתקרית שארעה אתמול, תושבים הפכו את אוהלי צוותי הקורונה וניפצו את תאי הבדיקה. על פי טענות המפגינים ברשתות החברתיות, הם הוכנסו להסגר למרות שאיש מהם לא נמצא חיובי בבדיקת הקורונה. בסרטונים משנגחאי נראו המונים עומדים מול המשטרה וקוראים "שרתו את האנשים", "אנחנו רוצים חופש" ו"אנחנו לא רוצים קודים בריאותיים"(הכוונה קודים שמופיעים באפליקציות בטלפון הנייד המאפשרות כניסה למקומות ציבוריים ברחבי סין).