במקביל ללחימה העזה הנמשכת בין צבאות אוקראינה ורוסיה בגזרת חרסון בדרום ובדונבאס במזרח, מנהלים הכוחות האוקראיניים מערכה נוספת נגד רוסיה. מאז 13 בספטמבר שיגרו הרוסים לעבר ערי אוקראינה ויעדים אזרחיים רבים – מאות מל"טים איראניים מתאבדים מדגם שהאד-136. האוקראינים מדגישים כי מדובר בנשק חשוב של הרוסים שיוצר סכנה גדולה לעורף האוקראיני, אך גם מבהירים כי ככל שעובר הזמן הם מצליחים להתמודד עימם בצורה יותר ויותר טובה.

העורף האוקראיני מוגן באמצעות שלוש שכבות הגנה שונות מפני איום המל"טים: בראש ובראשונה נמצאים מטוסי הקרב של חיל האוויר האוקראיני, שמפטרלים באוויר ומנסים לאתר וליירט את המל"טים האיראניים בעודם באוויר. שכבת ההגנה השנייה הן יחידות נ"מ הפרוסות על הקרקע סמוך לאזורים אזרחיים שנחשבים קריטיים, ולבסוף קיימות גם חוליות משטרה וביטחון רבות – המוצבות בלב הערים עם כלי נשק קלים ומקלעים – במטרה לפגוע במל"טים ברגעים שלפני פגיעתם במטרותיהם.

כוחות הביטחון האוקראיניים מנסים לפגוע במל"ט איראני (צילום: רויטרס)
כוחות הביטחון האוקראיניים מנסים לפגוע במל"ט איראני | צילום: רויטרס

ההערכה היא כי מאז שהחלו הרוסים להפעיל את המל"טים האיראניים נגד מטרות בעורף אוקראינה, הם הצליחו לגבות את חייהם של עשרות בני אדם לפחות. למרות זאת, יורי סאק, יועצו של שר ההגנה האוקראיני אולקסי רזניקוב, אומר לניו יורק טיימס כי שיעור ההצלחה ביירוט המל"טים עומד על כ-70%.

במקביל, המודיעין הבריטי מצטט אתמול בבוקר (שני) כמה בכירי הגנה אוקראינים, וגם את הנשיא וולודימיר זלנסקי, שמעריכים ששיעור יירוט המל"טים האיראניים כבר עומד על כ-85%, וממשיך להשתפר כל העת. "המל"טים איטיים, רועשים וטסים בגובה נמוך – והופכים למטרות קלות עבור מערכות ההגנה האווירית באוקראינה", נכתב בדיווח היומי.

 

 

באוקראינה ממשיכים לקוות כי יצליחו להפוך את ההחלטה הישראלית שלא לשלוח מערכות הגנה אוויריות ומערכות נשק לקייב, וממשיכים לנסות להפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות בישראל. יחד עם זאת, גורם צבאי אוקראיני אומר לניו יורק טיימס אתמול כי "ישראל מספקת לאוקראינה מודיעין שימושי ליירוט המל"טים". כבר ב-13 באוקטובר ציין בכיר אוקראיני כי בירושלים מספקים לקייב מודיעין שמסייע בהתמודדות עם איום המל"טים האיראניים.

כחלק מהניסיון האוקראיני להפעיל לחץ על ישראל, אומר הבוקר סאק, יועצו של רזניקוב, כי ישראל "מפספסת הזדמנות" לחדד את יכולותיה והטקטיקות שלה להתמודד עם איומים בשטחה - בכך שאינה מסייעת להתמודדות עם תקיפות המל"טים האיראניים באוקראינה. "המל"טים האיראניים האלה שפוגעים בערים אוקראיניות לא פותחו ויועדו עבור אוקראינה. הם פותחו לפגיעות נרחבות בישראל, וכעת הם משתמשים באוקראינה כבסיס ניסויים - למצוא נקודות תורפה ולשפר אותם - ובמוקדם או במאוחר הם ישתמשו בהם נגד ישראל".

מל"ט איראני מדגם שהאד-136 בשמי אוקראינה (צילום: רויטרס)
מל"ט איראני מדגם שהאד-136 בשמי אוקראינה | צילום: רויטרס

בימים האחרונים מתרבים הדיווחים כי רוסיה נערכת להגדיל את אספקת הנשק האיראני, וצפויה לרכוש טילי קרקע-קרקע בליסטיים מדגמי פתח-110 וזולפינקאר לטווחים של 300 ו-700 ק"מ. במקביל, לאחרונה דווח כי רוסיה עשויה להצטייד גם במל"טים מתאבדים מדגם אראש-2, אשר גדולים וחזקים הרבה יותר ממל"טי שהאד-136. אם אכן עסקה כזו תצא אל הפועל, יהפוך איום המל"טים האיראניים באוקראינה להרבה יותר חמור ומסובך להתמודדות. על רקע הדברים האלה, גם הבוקר תועדה טיסת מטען של חברת "Pouya Air", חברה המקושרת למשמרות המהפכה ונתונה לסנקציות אמריקניות – מטהראן למוסקווה.

 

 

ברוסיה ובמערב חוששים מהסלמה גרעינית

שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו מנהל בימים האחרונים בליץ שיחות טלפון נרחב, ומדבר עם רבים ממקביליו במדינות המערב. ביום שישי שוחח שויגו עם מקבילו האמריקני לויד אוסטין, לראשונה מאז חודש מאי, ועל רקע מתיחות דרמטית בין וושינגטון ומוסקווה בנוגע לאפשרות של שימוש רוסי בנשק גרעיני באוקראינה. שלשום שוחח שויגו גם עם מקביליו בטורקיה, צרפת ובריטניה, ולאחר מכן שוחח שוב עם אוסטין.

על פי ההודעות הרשמיות שפורסמו לאחר השיחות, שויגו ביקש לעדכן את מקביליו בנוגע לחשש הרוסי כי אוקראינה עשויה לעשות בשדה הקרב שימוש ב"פצצות מלוכלכות". פצצות מלוכלכות הן פצצות קונבנציונליות שמוצמדים אליהן רכיבים רדיואקטיביים, ועשויות לגרום לנזק רב בנקודה מקומית שבהן הן מוטלות.

אלכסנדר בורטניקוב (מימין), פוטין במרכז ושר ההגנה ש (צילום: YURI KADOBNOV/AFP via Getty Images)
אלכסנדר בורטניקוב (מימין), פוטין במרכז ושר ההגנה שויגו | צילום: YURI KADOBNOV/AFP via Getty Images

בארה"ב מותחים ביקורת קשה על הטענות של מוסקווה, וטוענים כי הם לא מקבלים אותם. בהודעה רשמית של משרד החוץ בוושינגטון נטען: "העולם יעקוב מקרוב אחר כל ניסיון לנצל את ההאשמות האלה כתירוץ וניסיון להסלמה". שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה מתח ביקורת קשה על הדברים, ואמר כי מדובר בניסיון רוסי לבצע תרגיל "דגל כוזב", באופן שיכשיר מבחינתם את הקרקע לשימוש אפשרי בנשק גרעיני.

אתמול צייץ שר ההגנה האוקראיני רזניקוב כי גם הוא שוחח עם שרי ההגנה של טורקיה, צרפת ובריטניה, לאחר שיחותיהם עם שויגו. "עמיתיי שיתפו אותי בנוגע לשיחותיהם עם שר ההגנה הרוסי, והגבתי לכל האשמות השווא הרוסיות. זהו מהלך של סחיטה גרעינית רוסית. אני חוזר: אוקראינה פתוחה לכל מהלך פיקוח".

 

 

בתוך כך, גנרל אולכסנדר סירסקי, מפקד כוחות היבשה של צבא אוקראינה, העניק אמש ריאיון לרשת החדשות ABC, ואמר: "אנו מודאגים, ועלינו להיות מודאגים, מאיומי הגרעין של פוטין". גם זלנסקי מתח על ביקורת על הטענות ממוסקווה, ואמר כי מדובר ב"שטויות". לדבריו, רוסיה היא המדינה היחידה בעימות הזה שעשויה לאיים בנשק גרעיני.