N12
פרסומת

דיווח: איראן ביקשה מרוסיה סיוע בפיתוח תוכנית הנשק הגרעיני שלה

המודיעין האמריקני חשף כי איראן ביקשה מרוסיה סיוע בתוכנית הנשק הגרעיני שלה • לפי האמריקנים, איראן ביקשה מרוסיה עזרה ברכישת חומרים גרעיניים ובייצור דלק גרעיני • דיווח בארה"ב כי רוסיה הזהירה את ישראל כי תגיב במקרה של העברת נשק לאוקראינה • ארה"ב: "הסכם גרעין עם איראן - לא על סדר היום"

אסף רוזנצוייג
פורסם:
נשיא רוסיה פוטין בפגישה עם נשיא איראן ראיסי בטהרן
נשיא רוסיה פוטין בפגישה עם נשיא איראן ראיסי | צילום: Iranian Presidency / Handout/Anadolu Agency, Getty Images
הקישור הועתק

ב-CNN דיווחו היום (שישי) שבמקביל להעברת המל"טים לרוסיה - איראן ביקשה מרוסיה סיוע בפיתוח תוכנית הנשק הגרעיני שלה, כך לפי המודיעין האמריקני. עם זאת, מומחים הדגישו בריאיון ל-CNN כי לא ברור אם רוסיה הסכימה לסייע לאיראן, והזכירו כי הקרמלין התנגד בעבר כלפי חוץ שאיראן תשיג נשק גרעיני. דיווח: רוסיה הזהירה את ישראל כי תהיה תגובה אם תעביר נשק לאוקראינה.

בעוד טהראן מחפשת תוכנית גיבוי למקרה שהסכם הגרעין עם מעצמות העולם לא יתממש, המודיעין האמריקני חשף כי איראן ביקשה מרוסיה עזרה ברכישת חומרים גרעיניים נוספים ובייצור דלק גרעיני - שעשוי לסייע לאיראן להפעיל את הכורים הגרעיניים שלה ולקצר עוד יותר את מה שמכונה "זמן הפריצה" של איראן לנשק גרעיני.

פסגת המנהיגים בטהראן: פוטין, ראיסי וארדואן
נשיא רוסיה פוטין ונשיא איראן ראיסי | צילום: reuters

ההצעה האיראנית הגיעה על רקע שותפות בין איראן לרוסיה, שכללה בחודשים האחרונים שליחת מל"טים איראניים לרוסיה, וציוד נוסף במלחמתה באוקראינה, בעוד שגורמים רשמיים בארצות הברית אמרו כי מוסקווה עשויה לייעץ לטהרן כיצד לדכא את המחאה שמתרחבת באיראן כנגד השלטון.

גורמים אמריקניים הוסיפו שממשל ביידן צופה בדאגה בכל שיתופי הפעולה החדשים בין איראן לרוסיה ובכל סיוע רוסי סמוי לאיראן שיכול להגביר את המאמצים האיראניים לייצור נשק גרעיני. לטענתם, סיוע רוסי שכזה יסמן גם שינוי משמעותי במדיניות הרוסית, בהתחשב בחברותה של רוסיה בקבוצת המדינות P5+1, שהיו חלק מהמשא ומתן למניעת תוכנית הגרעין של איראן.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: רויטרס, רויטרס



"כפי שאמרנו, הסכם הגרעין עם איראן לא נמצא על סדר היום", אמרה דוברת המועצה לביטחון לאומי, אדריאן ווטסון ל-CNN. "עבדנו עם שותפים כדי לחשוף את הקשרים ההולכים וגדלים בין איראן ורוסיה - ולחייב אותם בקבלת אחריות. נהיה נחושים בהתנגדות לכל שיתוף פעולה שיעמוד בסתירה למטרות שלנו". הנציגות האיראנית באו"ם ומשרד החוץ הרוסי בחרו שלא להגיב לידיעות אלו.

פרסומת

בתוך כך, רשת בלומברג דיווחה שרוסיה הזהירה את ישראל כי "תהיה תגובה" אם יועברו מערכות הגנה או יירוט לאוקראינה. כזכור, לפני כשבועיים הזהיר הנשיא לשעבר דמיטרי מדוודב כי העברת נשק מישראל לאוקראינה תהיה "הרסנית" ליחסי מוסקווה-ירושלים.