בימים האחרונים ניכר שמרבית הלחימה באוקראינה מתרכזת בחזית הדרום במחוז חרסון, במיוחד על רקע פינוי האזרחים מטעם שלטונות הכיבוש הרוסיים, וההיערכות לקרב בלימה נחוש נגד התקדמות הכוחות האוקראיניים. במקביל, נמשכת כל העת הלחימה גם בחזית המזרח, וצבא אוקראינה ממשיך לרשום הישגים בשדה הקרב. אתמול (ראשון) הודיעו בקייב כי הרוסים החלו לפוצץ גשרים קריטיים במחוז לוגנסק – במטרה לנסות ולבלום את ההתקדמות של הצבא האוקראיני בחזית הצפון-מזרחית.

סרגיי גאידי, המושל האוקראיני של מחוז לוגנסק, הודיע מוקדם יותר כי צבא רוסיה פוצץ היום את גשר חשוב מעל נהר קרסנה, הסמוך לכפר קראסנוריצ'נסק. פיצוץ הגשר מגיע לאחר שבסוף השבוע הצליח צבא אוקראינה לכבוש את כביש הגישה בין העיירות סבטובה וקרמינה, כמה ק"מ מערבה יותר.

קו ההגנה, מצפון לדרום, שהתבסס בין שתי העיירות החשובות במחוז לוגנסק, הפך להיות קו העמדות הקדמי של הצבא הרוסי לאחר שורת התבוסות שנחלו בשבועות האחרונים, לאחר ההתקדמות המהירה של האוקראינים במחוז חארקוב. פיצוץ הגשר על ידי הרוסים עשוי לאותת כי הרוסים איבדו את יכולתם להמשיך להגן על האזור, ופועלים למנוע בכל מחיר את התקדמות צבא אוקראינה. כזכור, מחוז לוגנסק סופח לפני קצת יותר מחודש לרוסיה.

הרוסים מפוצצים גשרים בלוגנסק, אוקראינה
הרוסים מפוצצים גשרים בלוגנסק, אוקראינה

השבועות הקרובים צפויים להיות התקופה האחרונה לפני בוא החורף באוקראינה, ולפני שהקרקע נהיית בוצית לחלוטין ובלתי עבירה לטנקים וכלי רכב צבאיים נוספים. בשל כך, ניכר כי בצבא אוקראינה נחושים לנצל את הזמן הקרוב כדי למקסם את ההתקדמות שלהם בגזרות הלחימה השונות, ולנסות לזכות בכמה שיותר הישגים לפני מה שמסתמן כעצירה כפויה, לפחות לפרק זמן קצר, של הלחימה וההתקדמות.

מעט דרומה מלוגנסק, במחוז דונייצק, רשמו הלוחמים האוקראינים הישג נוסף בימים האחרונים, ועל פי כל ההערכות הצליחו לבלום סופית את מאמצי הכיבוש של הרוסים באזור העיירה באחמוט. המערכה על באחמוט התנהלה בעצימות גבוהה ואלימה לאורך שבועות ארוכים, ומהצד הרוסי פעלו בה בעיקר אנשי קבוצת ואגנר הידועה לשמצה. הדיווח היומי של המודיעין הבריטי עסק היום במאמצי הגיוס הכמעט נואשים של קבוצת ואגנר ללחימה – וחשף כי בשבועות האחרונים גייסה היחידה, שזכתה לכינוי "היחידה הפרטית של פוטין", אסירים מבתי כלא אשר סובלים ממחלות קשות וחמורות, כולל חולים בנגיף HIV וצהבת.

 

 

במקביל ללחימה במזרח, רוב העיניים נשואות בימים האחרונים ללחימה במחוז חרסון. בסוף השבוע הודיעו הרוסים כי השלימו את פינויים של יותר מ-70 אלף אזרחים לעבר הגדה המזרחית של נהר הדנייפר, ובמקביל מתרבים הדיווחים כי לפחות אלף חיילים, בהם גם מגויסים טריים רבים, הועברו למשימות הגנה בגדה המערבית.

מתקפת הנגד האוקראינית באזור החלה כבר לפני ימים ארוכים, ועל רקע האיפול הכבד שהוטל על ידי פיקוד הצבא האוקראיני בקייב – כמעט ולא מתקבלות משם חדשות על מצב הלחימה והתקדמות הכוחות האוקראיניים. כתוצאה מכך, פרשנים ומומחים רבים החלו להעלות השערות כי ייתכן שהמתקפה האוקראינית באזור חרסון היא רק פעולת הסחה – ובכוונת האוקראיניים לתקוף דווקא במקום אחר, מזרחה משם. חשוב להבהיר כי בשלב זה מדובר בהערכות בלבד, אך עדיין ללא הוכחות ברורות בשדה הקרב.

חיילים רוסים סמוך לסכר בקחובקה, אוקראינה (צילום: AP)
חיילים רוסים סמוך לסכר בקחובקה, אוקראינה | צילום: AP
כוחות צבא אוקראינה (צילום: רויטרס)
כוחות צבא אוקראינה | צילום: רויטרס

ההערכות על תקיפה אוקראינית דווקא ממזרח לנהר הדנייפר, אולי במטרה לתפוס את כוחות הצבא הרוסי לא מוכנים – מגיעות במקביל להסלמת המתיחות בתחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה, שנמצאת לא רחוק משם. בימים האחרונים ניכר כי הרוסים הידקו את האחיזה באזור התחנה ומקשים עוד יותר על הגישה לאזור.

חזית נוספת שגורמת בימים האחרונים לדאגה רבה בקייב היא בלארוס, השכנה מצפון. לאורך השבועיים האחרונים מעביר צבא רוסיה אלפי חיילים וציוד לחימה לאזור הגבול עם אוקראינה, ובשבוע שעבר הודיע פיקוד הצבא באוקראינה על עיבוי כוחותיו באזור הגבול – במטרה למנוע מתקפה אפשרית מצפון. היום מדווחים בצבא אוקראינה כי העברת החיילים הרוסים לבלארוס נמשכת, וכמות גדולה של "קדירוביצים", לוחמים צ'צ'ניים הנאמנים למנהיג הצ'צ'ני רמזאן קדירוב, הגיעו לאזור הערים ברסט ומלריטה, לא רחוק ממשולש הגבולות עם אוקראינה ופולין.

בשלב זה מעריכים בקייב ובמערב כי רוסיה ובלארוס עדיין רחוקות מיכולת ממשית לאיים על אוקראינה בגבולה הצפוני, אך מביטים בדאגה רבה על המשך העברת הכוחות לאזור. חלק מההערכות מצביעות על כך שרוסיה תנסה לבצע פעולה שתאלץ את אוקראינה להסיט חלק מכוחותיה הלוחמים לגבולה הצפוני – ובכך לפגוע במאמצי הלחימה במזרח ובדרום, או לחילופין פעולה שתנסה לפגוע בהעברת אמצעי הלחימה מהמערב לאוקראינה – דרך פולין.

חיילי צבא אוקראינה בשטחים ששוחררו מרוסיה באזור חאר (צילום: AP)
חיילי צבא אוקראינה בשטחים ששוחררו מרוסיה באזור חארקוב | צילום: AP
רמזאן קדירוב ופוטין (צילום: רויטרס)
רמזאן קדירוב ופוטין | צילום: רויטרס

הסוגיה הבוערת ביותר ביממה האחרונה היא החלטתה של רוסיה לסגת מההסכם ליצוא התבואה מהים השחור. מדינות רבות מותחות ביקורת על ההחלטה הרוסית, ומדגישות כי ההחלטה מלמדת עד כמה רוסיה אינה נכונה לעמוד בהסכמים שהיא חותמת. האוקראינים טוענים כי 218 ספינות תבואה תקועות כעת בים השחור בשל חידוש המצור הרוסי, ומנגד – בטורקיה הודיעו הערב כי פתחו במשא ומתן מחודש עם רוסיה בניסיון לשכנע אותה לחזור להסכם, שנחתם בתיווכה של אנקרה רק בחודש יולי.