על רקע המשבר ביחסי המדינות: הנשיא האמריקני ג'ו ביידן לא ייפגש עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בפסגת מדינות ה-G20 באינדונזיה ביום שלישי בשבוע הבא, כך הודיע הלילה (בין שישי לשבת) היועץ לביטחון הלאומי ג'ייק סאליבן. רק לפני כחודש, בכיר אמריקני אמר כי "לביידן אין שום תוכניות לפגוש בפסגה את יורש העצר הסעודי". במקביל, בבית הלבן הודיעו רשמית כי הנשיא ייפגש עם נשיא סין שי באותה הפסגה - לראשונה משנת 2020.

לפי ההודעה, ביידן ושי צפויים לדון על התנהלותה של צפון קוריאה, שהסלימה לאחרונה את המצב עם יפן ודרום קוריאה. בפגישה, הוא צפוי להבהיר לנשיא הסיני כי אם צפון קוריאה תמשיך בדרכה הנוכחית - הדבר יוביל לנוכחות צבאית מוגברת של ארצות הברית באזור.

נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: plavi011, שאטרסטוק)
בשבוע הבא: פגישת ביידן-נשיא סין שי ג'ינפינג, ארכיון | צילום: plavi011, שאטרסטוק

ההודעה של הבית הלבן מגיעה לאחר שורת משברים וסערות קודמים – מאז כניסתו של הנשיא ג'ו ביידן לבית הלבן. המשבר האחרון החל בעקבות ההחלטה של ארגון אופ"ק+ לקצץ בתפוקת הנפט היומית. מיד לאחר ההחלטה, שר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן, אמר כי הוא בוחן "מספר אפשרויות תגובה" בכל הנוגע ליחסים עם סעודיה.

בחודש שעבר, העיתון "וול סטריט ג'ורנל" פרסם כי על פי אנשים מתוך ממשלת סעודיה, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן התבדח בשיחות פרטיות על הנשיא ביידן. לפי הדיווח, יורש העצר לגלג על פליטות הפה של הנשיא והעלה תהיות לגבי חדות מחשבתו. עוד נכתב כי בן סלמאן, השליט בפועל בן ה-37 של הממלכה, לא אהב את ביידן עוד כשכיהן כסגנו של אובמה.

הנסיך פייסל בן פרחאן, שר החוץ הסעודי, הכחיש לאחר מכן את הדברים: "ההאשמות הללו שהועלו על ידי מקורות אנונימיים הן שקריות לחלוטין. מנהיגי הממלכה תמיד העניקו את הכבוד הגדול ביותר לנשיאי ארה"ב, בהתבסס על אמונתה של הממלכה בחשיבות של מערכת יחסים המבוססת על כבוד הדדי".

ג'ו ביידן ומוחמד בן סלמאן (צילום: CNN)
לא ייפגשו בקרוב, ג'ו ביידן ומוחמד בן סלמאן, ארכיון | צילום: CNN

לפני שבועיים, רשת NBC דיווחה כי ממשל ביידן בוחן ברצינות צמצום של אספקת הנשק לממלכה הסעודית, על רקע אותה ההחלטה של ארגון אופ"ק+. ההצעה היא לעצור אספקה של טילי מערכת ההגנה האווירית פטריוט, שעשויים להיות קריטיים עבור סעודיה, עם סוף הפסקת האש במלחמת האזרחים בתימן.

המתנגדים הביעו את החשש שצעד כזה יביא לפגיעה בחיי מקומיים ובחיילים אמריקנים המוצבים שם. הדיווח הגיע לאחר שהסנאטור האמריקני בוב מננדז, יו"ר ועדת החוץ בסנאט האמריקני, הודיע כי הוא מתכוון להטיל וטו על המשך עסקאות העברת הנשק מוושינגטון לממלכה הסעודית.

נשיא רוסיה פוטין ויורש העצר הסעודי בן סלמאן (צילום: רויטרס, חדשות)
יעמוד לצד המערב או לצד רוסיה? יורש העצר מוחמד בן סלמאן ונשיא רוסיה פוטין, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

המבחן הגדול הבא ליחסי המדינות יגיע בתחילת חודש דצמבר: הסעודים אותתו שהם יכולים להעלות את ייצור הנפט אם השוק יאבד את הנפט הרוסי בגלל האמברגו של האיחוד האירופי או תקרת המחירים של מדינות הG-7. גורמים אמריקניים אומרים שאז תיבחן לצד מי עומדת סעודיה: עם אוקראינה ותומכיה המערביים - או עם רוסיה.