יותר מ-20 בני אדם כבר נהרגו בפרו במהומות שפרצו בעקבות הדחתו של הנשיא פדרו קסטיליו. בימים האחרונים חלה הסלמה בעימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון, ונראה כי האירועים מתפשטים לאזורים נרחבים בחלקים גדולים של המדינה. המבצע לחילוץ הישראלים החל והשלב הראשון הסתיים.עשרות מטיילים צעדו לאורך 10 קילומטרים והגיעו לכפר הידרואלקטריקה שממנו הם ממשיכים בנסיעה של 7 שעות עד לעיר קוסקו.

ההפיכה בפרו | סיקור N12:

מנכ"ל מגנוס איתור וחילוץ אור לב: "כרגע אנחנו בעיצומו של המבצע. השלב הראשון בעצם הסתיים, הם הגיעו לנקודת ההסעה. ביממה האחרונה עבדנו על להכין את הישראלים לקראת ההליכה הזו כי היה מזג אוויר קשוח, וגם היו שמועות שהרכבת תחזור לפעול או לא. והבנו בסוף שזה לא יחזור בימים הקרובים.

נתנו להם תדרוך להצטייד בביגוד ובאוכל וחיברנו להם מדריכים מקומיים. כרגע עובדים על להוציא את הישראלית שנתקעה בהמשך. הם מצוידים עם 3 מכשירים לווייניים שלנו וכל הדרך עקבנו אחריהם במערכת מעקב. זו אפליקציה שיושבת להם על הטלפון, אנחנו רואים איפה הם נמצאים. היו 3 מובילים שתדרכנו אותם ועדכנו אותנו בכל נקודת ציון שהגיעו אליהם. זה ימשיך לשמש אותנו כרגע לאורך הנסיעה.

הדרכים כרגע לא במצב טוב. יש פרעות והפגנות לאורך הדרך. לנסיעה הזו צורף שוטר, בקשר מול מפקד במחוז של קוסקו שערוך לתת סיוע. זו לא פעם ראשונה שמחולצים ישראלים מפרעות בדרום אמריקה וגם ספציפית בפרו. נתנו כמה ימים למהומות להירגע ולהבין מה קורה בשטח.

בשעות הראשונות שאלו למה לא מחלצים וזה לוקח זמן לבנות את תמונת המודיעין כמו שצריך. בקשר עם משרד החוץ, מעדכנים אותם בפעולות ועובדים יחד. מה שגרם להפוך את הקערה ולהחליט על פינוי היום זה דיווחים שהגיעו מבתי המלון שהמזון מתחיל להיגמר. עוד יומיים-שלושה המצב עלול להיות בעייתי ושיהיה רעב".

ההפגנות הרבות הביאו לשיבושים קשים באמצעי התחבורה בפרו, עם סגירה של נמלי תעופה ועצירת פעילות חלק מקווי הרכבת. אתמול דיווחו הרשויות המקומיות באזור האתר המפורסם מאצ'ו פיצ'ו כי כ-5,000 תיירים נתקעו באזור, ובנוסף קיים חשש למחסור חמור במזון ומוצרי צריכה.

קוסקו, פרו, ישראלים, נתקעו (צילום: מגנוס ופספורטכארד)
הקבוצה שנתקעה באגואס קליינטס ממשיכה להתקדם לנקודת ההסעה לקוסקו | צילום: מגנוס ופספורטכארד

מחברת פספורטכארד ומחברת מגנוס מדווחים כי השלב הראשון בתוכנית חילוץ המטיילים הישראלים הושלם בהצלחה. המבוטחים הועברו מהכפר אגנוס דרך הכפר אגוואס קליננטס בהליכה רגלית של 10 קילומטרים, והגיעו לכפר הידרואלקטריקה. בשלב זה המטיילים מלווים בכוחות החילוץ של חברת מגנוס ובמדריכים מקומיים, ומנקודה זו יעלו על רכבים בנסיעה של כ-6 שעות לקוסקו תוך ניטור מיקומם באמצעות מכשירים לוויניים. עוד נמסר כי ישראלית אחת נותרה בעיירה אגוואס קליננטס, כיוון שלא יכלה לצעוד.

משרד החוץ פרסם הערב אזהרת מסע, לפיה "לאור ההתפתחויות הפוליטיות האחרונות בפרו והכרזה על מצב חרום במדינה לחודש הקרוב, משרד החוץ ממליץ לאזרחים ישראלים השוהים בפרו להימנע ככל שניתן מהתקהלויות, מהגעה למקומות בהם מתקיימות הפגנות בעת הזו, ולהיות קשובים לאמצעי התקשורת ולהודעות משרד החוץ".

עוד הדגישו במשרד החוץ כי "באזורים מסוימים במדינה, ובמיוחד במחוז קוסקו ובאזור מאצ'ו פיצו, ישנן חסימות כבישים המגבילות את התנועה באזור, כמו גם את הכניסה והיציאה ממנו, שכן מערכת הרכבות וחלק משדות התעופה אינם מתפקדים". משרד החוץ ממליץ לאזרחים ישראלים המתכננים להגיע לפרו לנקוט במשנה זהירות ולהתעדכן במצב בשטח.

קוסקו, פרו, ישראלים, נתקעו (צילום: מגנוס ופספורטכארד)
הקבוצה שנתקעה באגואס קליינטס ממשיכה להתקדם לנקודת ההסעה לקוסקו | צילום: מגנוס ופספורטכארד

תוכנית החילוץ יצאה לדרך במטרה לחלץ את קבוצת הישראלים, הנמצאת למרגלות האתר המפורסם מאצ'ו פיצ'ו. הכוונה היא להעביר אותם לעיר קוסקו, המרוחקת כ-80 ק"מ משם. לאורך חלק מהדרך יצעדו הישראלים עם פורטרים מקומיים.

 מחברת פספורטכארד נמסר כי מתקיים קשר ישיר עם כל מבוטחי החברה הישראלים ופועלים למציאת פתרונות לחלצם. קבוצת מטיילים ישראלים השוהים בעיירה אגוואס קליינטס תודרכה על ידי מרכז השליטה של חברת מגנוס, בהתאם לתמונת המצב שנבנתה.

יעל חדאד, השוהה יחד עם 35 ישראלים בעיירה אגוואס קליינטס, קיבלה את ההודעה על מבצע החילוץ וסיפרה ל-N12 כי ״עד אתמול באמצע הלילה חזרנו לתוכנית המקורית - לצעוד מפה עד לעיירה הקרובה 8-7 שעות ומשם לעבור לפינוי רכוב. ואז באמצע הלילה קיבלנו עדכון שהמשטרה הצליחה לפנות דרך רגלית קצרה יותר, אז הצעידה תימשך 3 שעות - ומשם אנחנו מקווים לעלות על פינוי רכוב. בקרוב נתחיל ללכת, יתלוו אלינו שוטרים מקומיים כדי לאבטח. בעיקר שמחים לצאת מכאן לקוסקו, כי מתחיל להיגמר פה האוכל״.

מאות בני אדם תקועים מחוץ לנמל התעופה בקוסקו, פרו (צילום: רויטרס)
מאות בני אדם תקועים מחוץ לנמל התעופה בקוסקו שנסגר בעקבות המהומות | צילום: רויטרס

אתמול אמרה רויטל ויניצקי, מטיילת ישראלית שתקועה בפרו, כי הטיסה שלה שתוכננה לאתמול בבוקר בוטלה. בריאיון ל"שישי בחמש" עם גדעון אוקו אמרה: "אתמול בלילה הזמנתי טיסת בזק ללימה, אבל אני לא ידעתי אם היא תצא לפועל. הגעתי לנמל התעופה ואני רואה שהוא סגור, אף אחד לא מעדכן אותנו".

"אנחנו ממש מקווים לטוב", אמרה בריאיון מנמל התעופה בקוסקו. "הלכתי למשרדים של חברת התעופה כי הם לא עונים בטלפון. הם לא יודעים אנגלית, מדברים בספרדית ואין עם מי לדבר. פניתי בימים האחרונים לשגרירות בפרו כדי להבין מה הצפי, אם יש בכלל צפי או נכונות לעזור לנו. בעיקר אמרו לנו לחכות כי הם בעצמם לא יודעים".

בעקבות המהומות, הכריזה השבוע הממשלה החדשה בפרו על מצב חירום למשך 30 ימים. למרות מה שנראה בתחילה כמו הזדמנות חדשה למשטר דמוקרטי ויציב יותר – התפתח במהרה למהומות אלימות נרחבות. הלילה, במחאה על תגובת הרשויות, התפטרו שני שרים מהממשלה הטרייה.

דינה בולוארטה, הנשיאה החדשה שהייתה סגניתו של קסטיליו והחליפה אותו בתקפיד, מתנגדת לטענות הקוראות לה "אופורטוניסטית". בדברים שאמרה וצוטטו בסוכנות הידיעות AP היא מתעקשת כי התפקיד הנחשק הגיע לידיה כתוצאה מהנסיבות, ולא בשל מה שהיא מכנה כ"אמביציה אישית".

ישראלים במאצ'ו פיצ'ו (צילום: נועם סימן טוב)
ישראלים במאצ'ו פיצ'ו | צילום: נועם סימן טוב
פרו
פרו

מפגינים רבים דורשים את שחרורו של קסטיליו מהמאסר – ורק השבוע דחה בית המשפט בפרו את בקשתו להשתחרר- והורה לכלוא אותו למשך 18 חודשים. רבים מהמוחים נגד מעצרו הם אזרחים פרואנים הנחשבים "ילידים", לרוב ממעמד סוציו-אקונומי נמוך – בשל העובדה שקסטיליו הוא הנשיא הראשון של פרו שמגיע מבין קבוצת "הילידים".