ראש מערכת המשפט של איראן אמר היום (חמישי) שהוא הורה לשופטים לגזור עונשים כבדים על "הדמויות המרכזיות" במהומות שפרצו בעקבות מותה של הצעירה אמיני – אירועים שקיבלו את הכינוי "מהומות החיג'אב".

"הנחיתי את השופטים שלנו להימנע מגילוי אהדה מיותרת לדמויות המרכזיות של המהומות הללו ולגזור עליהם עונשים קשים, תוך הבחנה בין אלו שאשמים פחות", ציטטה סוכנות הידיעות האיראנית ISNA את המשפטן הבכיר - גולם-חוסיין מוחסני-אג'אי.

התובע הכללי של איראן הודיע כי הוגשו עשרות כתבי אישום נגד עשרות אנשים שהשתתפו ב"מהומות" בערים ברחבי המדינה. לדבריו, 65 מכתבי האישום הם נגד "מתפרעים" בבירה טהרן, ועוד 65 כתבי אישום הוגשו במחוז הדרומי הורמוזגן.

מהומות באיראן  (צילום: החדשות 12)
מהומות באיראן | צילום: החדשות 12

בכיר איראני: לבחון מחדש את אכיפת חוק החיג'אב

עלי לאריג'אני, לשעבר יו"ר הפרלמנט האיראני, העביר ביקורת נדירה על ההתמודדות של הרשויות באיראן עם גל המחאות, והמליץ לממשל לגלות יותר סובלנות למפגינים. הגרדיאן הבריטי דיווח על תחילתה של ביקורת באליטה הפוליטית של איראן, על רקע ההפגנות שנמשכות כבר חודשיים בהובלת נשים.

על פי הדיווח, לאריג'אני קרא לבחון מחדש את אכיפת "חוק החיג'אב", והודה שלמחאות יש שורשים פוליטיים עמוקים בחברה האיראנית. בריאיון לאתר חדשות איראני, הוא הזהיר כי קיצוניות באכיפת "מידות חברתיות" מובילה לתגובות קיצוניות.

"אני מעריך את מחויבותם של כוחות המשטרה ושל הבסיג' (ארגון המתנדבים של משמרות המהפכה), אבל אין להטיל עליהם את הנטל הזה של עידוד לבישת החיג'אב", ​אמר יו"ר הפרלמנט האיראני לשעבר. "אל תפקפקו כאשר תופעה תרבותית הופכת לנפוצה, תגובה נוקשה אליה אינה התרופה. האנשים והצעירים שמגיעים לרחוב הם הילדים שלנו. במשפחה, אם ילד מבצע פשע, מנסים לכוון אותו לדרך הנכונה, החברה זקוקה ליותר סובלנות".

מהומות באיראן  (צילום: החדשות 12)
מהומות באיראן | צילום: החדשות 12
הפגנות בטהראן (צילום: רויטרס)
מחאות בטהראן בעקבות מות אמיני | צילום: רויטרס

לאריג'אני הוסיף וציין כי בתקופת שלטונו של השאה, לפני 1979, לא חייבו לבישת חיג'אב, אך אנשים רבים לבשו את החיג'אב מרצונם.

לאריג'אני היה דמות מרכזית בפוליטיקה האיראנית במשך עשרות שנים. בשנה שעברה מועצת האייתולות קבעה שהוא לא כשיר להתמודד לתפקיד הנשיא. כנראה, בשל האיום שהוא מציב על חביבם - אבראהים ראיסי, המועמד המועדף על המנהיג העליון.

הביקורת על היד הקשה של הממשל מצליחה לחדור גם לעיתונות המצונזרת באיראן, שכבר מתחילה לדווח שקיימת מחאה כלשהי - אבל המידע על המהומות באיראן, עובר מתחת לרדאר של הרשויות.

סגנית שרת החוץ של ארה"ב, וונדי שרמן, נפגשה אמש עם נציגי חברות טכנולוגיה כדי לדון בתמיכה בזרימה חופשית של מידע לעם האיראני. מרכז זכויות האדם באיראן, שבסיסו באוסלו, אמר כי מניין ההרוגים במהומות עבר את ה-200.