התקפה דרמטית וחריגה אתמול (שני) של החונטה הצבאית במיאנמאר הביאה לטבח קשה שגבה את חייהם של 60 בני אדם לפחות. מטוסים של החונטה, שביצעה הפיכה צבאית במדינה בתחילת פברואר 2021, הפציצו מן האוויר כינוס של בני מיעוט קאצ'ין בצפון מיאנמאר, באזור הררי הסמוך לגבול עם סין, כ-1,000 ק"מ מצפון לבירה יאנגון. גורמים מקומיים העריכו כי מספר ההרוגים בתקיפה עלול להיות גבוה בהרבה.

על פי הדיווחים שפורסמו מהשטח, כוחות החונטה הפציצו באופן מכוון ויזום כינוס אזרחי גדול של מאות בני אדם שהתכנסו לחגיגה מקומית. בתיעודים שפורסמו מזירת האסון נראה הרס רב, וכן מראות גרפיים קשים של גופות ונפגעים מרובים.

חיילי החונטה הצבאית במיאנמאר (צילום: רויטרס)
חיילי החונטה הצבאית במיאנמאר | צילום: רויטרס

עדי ראייה ואזרחים מקומיים דיווחו כי גם לאחר ההפצצה, כוחות החונטה הצבאית השולטת במדינה הגיעו לאזור ומנעו את פינוי הפצועים למרפאות ובתי חולים סמוכים – וכך הביאו להגדלת מספר ההרוגים והחמירו את פציעות הנפגעים. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי לא מעט ילדים נכחו בכינוס שהופצץ, שהיו בו על פי ההערכות 500-300 בני אדם.

גורמים בקאצ'ין, שביקשו להישאר בעילום שם מחשש לגורלם, מסרו כי ההפצצה התרחשה בעיצומה של הופעת מוזיקה, ובין ההרוגים גם אחד הזמרים ונגן קלידים. במקביל, גורמים שונים מוסרים כי בהרוגים מההפצצה חסרת הרחמים גם לפחות עשרה לוחמי גרילה מקומיים הפועלים נגד המשטר, ועולה ההערכה כי כוחות הגרילה ערכו אימון סמוך לאזור החגיגות או שהשתתפו בו באופן פעיל.

חיילי החונטה הצבאית במיאנמאר מדכאים את ההפגנות (צילום: רויטרס)
חיילי החונטה הצבאית במיאנמאר מדכאים את ההפגנות נגדם | צילום: רויטרס
מצעד צבאי של החונטה במיאנמאר (צילום: רויטרס)
מצעד צבאי של החונטה במיאנמאר | צילום: רויטרס

נציגות האו"ם במיאנמאר הביעה "דאגה ועצב עמוקים מהדיווחים על התקיפות", ואילו ארגון אמנסטי אינטרנשיונל הזהיר כי התקיפה הזו עלולה לסמל דפוס מובהק של הסלמה בדיכוי ובפגיעה במיעוטים במדינה. "הצבא מראה התעלמות חסרת רחמים מחיי האזרחים במסע ההסלמה שלו נגד יריבים. קשה להאמין שהצבא לא ידע על נוכחות אזרחית גדולה במקום", אמרה האנה יאנג, סגנית המנהל האזורי של אמנסטי.

אונג סאן סו צ'י (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

החונטה הצבאית במיאנמאר תפסה את השלטון ב-1 בפברואר 2021, ועצרה את הנשיאה הנבחרת, כלת פרס נובל לשלום, אונג סאן סו קי. מאז, עמדה אונג לשורת משפטים בגין שחיתות ועבירות נוספות, ומרצה עונש מצטבר שעשוי להגיע לעשרות שנות מאסר. החונטה הצבאית מנהלת מאבק אלים וחסר רחמים נגד כל גילוי של אופוזיציה אזרחית, ובמקביל פוגע באופן קשה בשורת מיעוטים במדינה, לרבות בני הרוהינגה המוסלמים, שמיליונים מהם נרצחו, נאנסו ונעקרו מבתיהם במדינה, במה שמוגדר על ידי גורמים רבים במערב כטיהור אתני.