N12
פרסומת

בחירות האמצע בארה"ב: ההצלחה של הרפובליקנים נמוכה משציפו; דיווח: "טראמפ זעם וצרח כשראה את התוצאות"

המרוץ למושבי הסנאט צמוד מאוד, וייתכן שיהיו קרובות מכדי להכריע בג'ורג'יה - מה שיביא לסיבוב שני בדצמבר • בניגוד לציפיות, ההצלחה של הרפובליקנים מול הדמוקרטים מוגבלת • ב-CNN דווח כי טראמפ זעם וצרח לאחר שגילה את התוצאות • במהלך הלילה - היסטוריה במסצ'וסטס: שם תכהן לראשונה מושלת לסבית, ובמרילנד יכהן לראשונה מושל שחור • עדכונים שוטפים

עמית ולדמן
יונה לייבזון
פורסם: | עודכן:
בחירות אמצע בארה"ב
בחירות האמצע בארה"ב | צילום: רויטרס
הקישור הועתק

בחירות האמצע בארצות הברית: כל קלפיות ההצבעה נסגרו עד שעות הבוקר (רביעי), האחרונות שבהו במדינת אלסקה. בינתיים, המרוץ לסנאט צמוד במיוחד ב-4 מדינות: נבדה, פנסילבניה, אריזונה וג'ורג'יה. התוצאות הנוכחיות מבוססות על שילוב של מדגמים ותוצאות האמת, אך הספירה יכולה לקחת כמה ימים. ב-CNN דיווחו: "מבוכה בצוותו של טראמפ לאחר שהנשיא לשעבר 'זעם' ו'צרח על כולם' לאחר שהבין את תוצאות הבחירות אמש". הרשת מצטטת יועץ אנונימי שאמר כי טראמפ ככל הנראה עדיין יכריז בשבוע הבא על ריצתו שוב לנשיאות.

 

 

 

אחד היועצים שהיה בקשר עם המעגל הפנימי של טראמפ מתח ביקורת על רבים מהמתמודדים שנבחרו על ידי הנשיא לשעבר במדינות מרכזיות. ההפסד הבולט ביותר עבור טראמפ היה בפנסילבניה, שם הפסיד ד"ר אוז, בן בריתו של טראמפ, לג'ון פטרמן הדמוקרט במרוץ שנחשב ליקר ביותר לסנאט במדינה. טראמפ תמך באוז במהלך הפריימריז רפובליקני השנוי במחלוקת.

דונלד טראמפ בלוויית איוונה טראמפ
דונלד טראמפ בלוויית איוונה טראמפ | צילום: ap, ap

גם בבית הנבחרים אנשיו של טראמפ ספגו מכה. בניו המפשייר, עוזרת טראמפ לשעבר, קרוליין לאוויט, הפסידה לנציג הדמוקרטי כריס פאפאס בהתמודדות צמודה ביותר. בצפון קרוליינה, הרפובליקני שנתמך על ידי טראמפ הפסיד לדמוקרט במרוץ שהיווה במידה רבה מבחן להשפעתו של הנשיא לשעבר.

באוהיו, נציגת המדינה הדמוקרטית, אמיליה סייקס, ניצחה את מדיסון ג'יוטו גילברט הרפובליקנית שהדגישה במהלך הקמפיין את קשריה הטובים עם טראמפ. מי שמסתמן כיריבו המובהק של טראמפ במועמדות למפלגה הרפובליקנית בבחירות 2024 הוא מושל פלורידה רון דה-סנטיס. דה-סנטיס, זכה ברוב מכריע לבחירה מחדש ומחץ את צ'רלי כריסט הדמוקרט בפער של כ-20 אחוז.

פרסומת

התוצאות בסנאט - רק בחודש הבא

בארה"ב מדווחים שבחירת מועמד מג'ורג'יה לסנאט עשויה להגיע לסיבוב שני בדצמבר. המשמעות היא שכל עוד התוצאות מג'ורג'יה "קרובות מכדי להכריע" - תוצאות ההכרעה בסנאט יתקבלו רק בחודש הבא. גם לאחר שמרבית הקולות כבר נספרו, הרפובליקנים צריכים "לכבוש" רק מושב אחד כדי להשיג רוב בסנאט - אך זה לא קרה נכון לעתה.

בוחרים בלואיסוויל, ג'ורג'יה
בוחרים בלואיסוויל, ג'ורג'יה | צילום: רויטרס

ניתן לומר כי מדובר בהפתעה מצד הדמוקרטים. גם אם הרפובליקנים ינצחו כצפוי בבחירות לבית הנבחרים, הם יעשו זאת עם רוב דחוק. בבחירות לסנאט נרשם מרוץ צמוד - בניגוד לתחזיות על התחזקות רפובליקנית משמעותית. גם בבחירות המושלים, נראה כי הדמוקרטים מצליחים להתגבר על "מכחישי הבחירות" ולרשום הישגים.

יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי, אחת הדמויות הבכירות ביותר בקרב הדמוקרטים, מסרה כי "למרות שמרוצים רבים נותרו צמודים מכדי להכריע, ברור שחברי בית הנבחרים והמועמדים הדמוקרטיים עולים בהרבה על הציפיות ברחבי המדינה".

פרסומת

כמו כן, בוורמונט, מישיגן וקליפורניה הצביעו בעד יוזמת חקיקה שמכריזה על הפלה כזכות המוגנת בחוקת המדינה, בעקבות החלטת ביהמ"ש העליון של ארה"ב ביוני.

תמונת מצב מתעדכנת

לפי רשת CNN, תמונת המצב הנוכחית מעידה על מירוץ צמוד לסנאט, כאשר הרפובליקנים מחזיקים ב-48 מושבים והדמוקרטים ב-48 מושבים - מספר המושבים הנדרש לקבלת רוב הוא 51. בבית הנבחרים, הרפובליקנים זכו עד עתה ב-199 מושבים והדמוקרטים ב-178 - מספר המושבים הנדרש הוא 218.

ניצחון דמוקרטי מסתמן בפנסילבניה המתנדנדת: רשת NBC הכריזה על ניצחון לג'ון פטרמן הדמוקרט שרץ מול ד"ר אוז הרפובליקני על מושב בסנאט. המירוץ בפנסילבניה הוא אחד המרוצים החשובים והצמודים בבחירות האמצע.

אנשים צופים בתוצאות בחירת מושל פלורידה
אנשים צופים בתוצאות בחירת מושל פלורידה, הלילה | צילום: רויטרס

במהלך הלילה נרשמה היסטוריה בשתי מדינות: במסצ'וסטס, הדמוקרטית מאורה הילי נבחרה הלילה לכהן כמושלת - ותהיה האישה הלסבית הראשונה שתכהן בתפקיד. במרילנד, הדמוקרט ווס מור נבחר, ויהיה המושל השחור הראשון. בניו יורק, המושלת הדמוקרטית קאתי הוקול זכתה בכהונה מלאה לראשונה, והביסה את המועמד הרפובליקני לי זלדין שצמצם משמעותית את הפער מולה בשבועות האחרונים.

מאורה הילי, האישה הלסבית הראשונה כמושלת מסצ'וסטס
מאורה הילי, האישה הלסבית הראשונה שתכהן בתפקיד מושלת מסצ'וסטס | צילום: AP
פרסומת

המועמד הרפובליקני ג'יי די ואנס זכה במירוץ לסנאט באוהיו, וניצח את המועמד הדמוקרטי טים ראיין שמכהן בתפקיד משנת 2003. הקמפיין של ראיין, שניסה לזכות מחדש באמונם של אנשי מעמד הפועלים שעזבו את המפלגה הדמוקרטית לטובת תמיכה בטראמפ, זכה לתשומת לב רבה. ואנס זכה לגיבוי של נשיא ארה"ב לשעבר טראמפ, על אף מערכת היחסים הסבוכה בין השניים - ואנס היה בין מבקריו החריפים של הנשיא האמריקני לשעבר טרם היבחרו לתפקיד. 

הדמוקרט ווס מור
הדמוקרט ווס מור, המושל הראשון השחור במדינת מרילנד | צילום: AP

רון דסנטיס, מושל פלורידה בבחירות האמצע בארה"ב
רון דסנטיס, מושל פלורידה בבחירות האמצע בארה"ב | צילום: Reuters, Reuters

עם סגירת הקלפיות, הנשיא ביידן קרא בחשבון הטוויטר שלו לאזרחים לצאת ולהצביע: "הקלפיות מתחילות להיסגר במדינות מסוימות. אם אתה עומד בתור להצבעה והיא לקראת סגירה - תישאר בתור, השמיע את קולך".

פרסומת

הנשיא האמריקני לשעבר דונלד טראמפ ערך מסיבת צפייה בבחירות באחוזתו במאר-א-לאגו, פלורידה. ביום שני בערב, בעצרת שקיים באוהיו, אמר טראמפ כי ביום שלישי הבא הוא מתכנן להודיע הודעה חשובה והוסיף כי ה-15 בנובמבר יהיה "יום מרגש מאוד עבור הרבה אנשים".

טראמפ נואם בפני תומכי המפלגה הרפובליקנית
טראמפ נואם בפני תומכי המפלגה הרפובליקנית | צילום: Reuters, Reuters

כמו כן, בסקרים קודמים שפורסמו, נמצא כי שמונה מתוך עשרה מצביעים בבחירות - חושבים כי "הדמוקרטיה בארצות הברית מאוימת". בנוסף, אחד מתוך עשרה מצביעים ציינו את ההגירה כסוגיה החשובה ביותר בשיקול ההצבעה שלהם, ואותו מספר מצביעים גם ציינו גם את מדיניות הנשק כסוגייה חשובה.

אתמול, גורמים רשמיים במערכת הבחירות ציינו כי הם לא מזהים "איום ספציפי" שעלול לשבת את הבחירות. עם זאת, דיווחים על מכונות הצבעה לא תקינות באחת המחוזות במדינת אריזונה עוררו טעות בקרב אנשי ימין שמדובר בתקלות מכוונות שנועדו לשבש את ההצבעה. "העם לא יעמוד בזה!", צייץ הנשיא לשעבר דונלד טראמפ ברשת החברתית Truth Social שבבעלותו, מבלי שהציג ראיות לכך.

פרסומת
ג'ו ביידן
הנשיא ביידן מזהיר: "ניצחון של המפלגה הרפובליקנית עלול להחליש את הדמוקרטיה" | צילום: רויטרס

הנשיא ביידן הזהיר כי ניצחון של המפלגה הרפובליקנית עלול להחליש את הדמוקרטיה. על פי הדיווחים, מאות מועמדים רפובליקנים הדהדו את הטענות של טראמפ לפיהן ההפסד שלו לביידן בבחירות לנשיאות 2020 נבע מהונאות בקלפיות.

מנגד, נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ תקף את רון דסניטס הרפובליקני שנבחר למושל פלורידה - ונחשב ליריב אפשרי של טראמפ במרוץ לנשיאות. "הוא יכול היה להיות אדיב יותר", אמר הנשיא לשעבר בריאיון לניוז ניישן.