עדויות מהתופת באוקראינה: ניקיטה צ'יברין היה חייל בחטיבת הרובאים הממוכנת 64 בצבא הרוסי, שהגיע מהעיר יאקוטסק בסיביר. אותה חטיבה היא היחידה שלה מיוחסים מעשי הטבח והזוועה בבוצ'ה, פרוור של בירת אוקראינה קייב – שבוצעו בה פשעי מלחמה ומאות גופות של אזרחים התגלו לאחר נסיגת הצבא הרוסי מאזור הבירה בסוף חודש מרץ. הוא מספר כיצד ראה את חבריו ליחידה אונסים אזרחיות ובוזזים בתים של אזרחים אוקראינים.

עם נסיגת הצבא הרוסי מאזור קייב, צ'יברין הצליח להימלט מהאזור – ועלה בידיו להגיעה למדינה אירופאית ושם לבקש מקלט. בראיון לרשת CNN הוא חושף את הזוועות שראה, את העידוד של המפקדים – ומסביר מדוע לדעתו אוקראינה תנצח בסוף במלחמה, אך מבהיר כי זה לא יקרה "פני שייאבדו עוד חיים רבים".

הלוחם הרוסי שהשתתף בטבח בבוצ'ה (צילום: CNN)
הלוחם הרוסי שהשתתף בטבח בבוצ'ה | צילום: CNN

"ראיתי שני חיילים רוסים בורחים, ואז הבנתי שהם אנסים. הם אנסו אם ובת", הוא סיפר. לדבריו, מפקדיהם "משכו בכתפיהם" כשגילו על מעשי האונס. הוא מספר כי אנשי היחידה הכו את החיילים האנסים, אך בזה זה נגמר – הם כלל לא נענשו מעבר לכך.

משרד ההגנה של אוקראינה הגדיר את יחידתו של צ'יברין כפושעי מלחמה – לאחר שנחשפו קברי האחים הגדולים ושלל הגופות הפזורות בבוצ'ה. המפקד שלו היה אזאטבק אומורבקוב, מפקד היחידה הידועה לשמצה, שזכה לכינוי "הקצב מבוצ'ה" (The Butcher from Bucha) – והאיחוד האירופי, בריטניה וארה"ב הטילו עליו סנקציות אישיות.

 

 

הקרמלין דחה לחלוטין את ההאשמות על ביצוע פשעי המלחמה של היחידה בבוצ'ה, אולם חודשים לאחר מכן העניק להם פוטין עיטור גבורה באופן אישי על פעולותיהם "ההירואיות והנחושות". צ'יברין מספר כי הוא לא ראה שום פעולה הירואית מחבריו ליחידה, אלא רק פשעים. הוא אמר גם כי הוא מעוניין להעיד על מה שראה בבית המשפט הפלילי הבין-לאומי, בדיון שצפויים להתקיים על פשעי המלחמה שביצעה רוסיה באוקראינה.

"לא ראיתי מעשי רצח, אבל ראיתי אנסים בורחים לאחר מעשה – ואז נתפסים על ידי קצינים בכירים ביחידה מכיוון שאנסו", סיפר. הוא אמר כי היחידה קיבלה "פקודה ישירה להרוג" כל אחד שישתף מידע על מיקומי היחידה – בין אם מדובר בחיילים או אזרחים. "אם למישהו היה מכשיר סלולרי – היינו רשאים לירות בו".

בנוסף לעדויות על מעשי האונס והאווירה ביחידה, הוא סיפר גם על מעשי ביזה נרחבים – החיילים הרוסים לקחו מחשבים, תכשיטים וכל דבר שהם רצו. "הם לא הסתירו את זה, רבים מהחברים ביחידה שלי, כשהם עזבו את ליפובקה ואנדריבקה בסוף מרץ – הם לקחו רכבים, מכוניות של אזרחים – ואז מכרו את זה בבלארוס. אם אתה רואה משהו שאתה אוהב ולוקח את זה – אתה לא נתפס, אתה יוצא טוב".

ניקיטה צ'יברין שלחם בבוצ'ה, במדי הצבא הרוסי (צילום: CNN)
ניקיטה צ'יברין שלחם בבוצ'ה, במדי הצבא הרוסי | צילום: CNN

הוא מספר שכל מפקדי היחידה היו ערים למעשי האונס, הרצח והביזה שחייליהם ביצעו – אבל אומר שכלל לא היה אכפת להם והם כלל לא ניסו לעשות צדק. "הם הגיבו כך: 'זה כבר קרה, אז מה?'. למעשה לא הייתה כל תגובה. לא הייתה כל משמעת".

"רוסיה תפסיד במלחמה"

בנוסף, הוא בטוח שרוסיה תפסיד במלחמה בסופו של דבר, אך מבהיר כי הדבר יקרה רק "לאחר שייאבדו עוד חיים רבים". "רוסיה לא תעצור עד שיישפך עוד דם רב, עד שכולם ימותו. החיילים שלהם הם רק בשר תותחים עבורם, הם לא מכבדים אותם בכלל". הוא סיפר שבעוד שאוקראינה נלחמת באמצעות נשק ותחמושת מתקדמים וחדישים מארה"ב והמערב, צבא רוסיה נלחם עם ציוד ישן מתקופת ברית המועצות – "ציוד ששימש את החיילים במלחמת אפגניסטן בשנות ה-80".

עדות מעניינת נוספת שנחשפה בימים האחרונים היא עדותו של ולאדיסלב איזמעילוב, לוחם רוסי מהעיר סמארה, לוחם קבוצת וגנר שנפל בשבי באוקראינה. הוא סיפר שהוא היה אסיר בבית הכלא ברוסיה – והוא גויס לקבוצת וגנר על ידי מפקדה, בכבודו ובעצמו, יבגני פריגוז'ין. לדבריו, הוצע לו חוזה מיוחד: שרת ביחידה באוקראינה למשך שישה חודשים – וקבל חנינה מהכלא.

ולאדיסלאב איזמעילוב שגויס לקבוצת וגנר ונפל בשבי (צילום: CNN)
ולאדיסלאב איזמעילוב שגויס לקבוצת וגנר ונפל בשבי | צילום: CNN

הוא סיפר כי היה עד להוצאה להורג של שני לוחמים אחרים שגויסו ליחידה, אבל פשוט "פחדו מדי". לדבריו, הם קודם כל נדרשו לחפור את הקברים שלהם בעצמם, ממש בתחום הבסיס שלהם – ואז ירו בהם וקברו אותם.

תקיפות מדויקות ופעולות חבלה: היעד הבא של אוקראינה

הולכות ומתגברות ההערכות כי היעד הבא של צבא אוקראינה היא העיר מליטופול במחוז זפוריז'יה. העיר נכבשה בשלב מוקדם יחסית של המלחמה על ידי הרוסים, ומאז נתונה לשליטתם הבלעדית. בתקופה האחרונה גברו התקיפות האוקראיניות בעיר, לצד פעולות חשודות שמחזקות את החשד כי העיר הפכה למטרה העיקרית של קייב.

בסוף השבוע הפציצו האוקראינים בסיס צבאי רוסי במליטופול באמצעות ירי ארטילרי של טילי HIMARS מדויקים – וגרמו לשרפה עזה ונזק רב. בשל העמימות שמטילים הרוסים, קשה לדעת מה מספר הנפגעים המדויק – אך ככל הנראה גררה התקיפה הרוגים ופצועים רבים. בלילה שבין שני לשלישי ניזוק באופן קשה גשר חשוב ממזרח לעיר – הנחשב לציר מרכזי בתנועת הלוגיסטיקה הרוסית לעבר העיר.

 

 

התקיפות הללו הן רק חלק ממנת חלק של העיר בתקופה האחרונה, במקביל לדיווחים כי הרוסים החלו לעבות את מערכי ההגנה שלהם בעיר ולמעשה הופכים אותה לבסיס צבאי מבוצר ומבוטן. סיבה נוספת שהופכת את מליטופול לאחד היעדים האטרקטיביים ביותר עבור הצבא האוקראיני: היא שולטת על השער היבשתי שנותר לרוסים לחצי האי קרים, למעט המעבר בגשר קרץ', שהופצץ אי שם בחודש אוקטובר.

גם גורמים באוקראינה וגם ברוסיה העידו לאחרונה כי התקיפות האוקראיניות האחרונות מכוונות בעיקר למרכזי שליטה רוסיים, מאגרי תחמושת ונתיבי אספקה לעבר מליטופול. בימים האחרונים מהדהדים באוקראינה הערכות שונות כי מחוז זפוריז'יה צפוי להיות היעד הבא שיבקש צבא אוקראינה לכבוש ולהשיג.

המלחמה באוקראינה (צילום: רויטרס)
המלחמה באוקראינה | צילום: רויטרס

על פי ההערכה הזו, צבא אוקראינה עשוי לתקוף קרקעית מכיוון החלק הצפוני של מחוז זפוריז'יה, שנמצא בשליטתו. ההערכה הזו מציעה חלופה להערכה כי צבא אוקראינה ינסה לחצות את נהר הדנייפר באופן אמפיבי – אפשרות שעלולה להיות הרסנית הרבה יותר מבחינתו. על פי ההערכה הזו יוכל צבא אוקראינה "לחתוך" את אזורי השליטה והכיבוש של צבא רוסיה בדרום אוקראינה, לחופי ים אזוב, ובעצם לנתק את אלפי החיילים הרוסים המוצבים ממערב לשם, על הגדה המזרחית של נהר הדנייפר – מיתר אזורי הכיבוש.

למרות זאת, ההערכה כי השבועות הקרובים עדיין לא יאפשרו לצבא אוקראינה לבצע מהלך קרקעי-התקפי רחב היקף, בשל מזג האוויר החורפי ומצב הקרקע הבוצית. בנוסף, עדיין אין אינדיקציות לריכוזי כוחות אוקראינים גדולים בנקודה יציאה אפשרית למתקפה – שהכרחיים להצלחתה. כזכור, בכירים ביטחוניים במערב העריכו בתקופה האחרונה כי ייקחו עוד זמן רב עד שצבא אוקראינה יצליח לבצע מהלכים התקפיים משמעותיים חדשים.

בין כה וכה, סביר להניח כי כל מהלך התקפי חדש שתייצר אוקראינה יגיע באמצעות הפתעה, כפי שבוצעו מרבית המהלכים המוצלחים האחרונים בצפון-מזרח אוקראינה ובדרומה. כפי שקרה בעבר, ייתכן שהשיח הציבורי על תקיפה אפשרית בזפוריז'יה נועד רק להסיט את תשומת הלב ממתקפה במקום אחר בכלל, כמו למשל במחוז לוגנסק.