בלארוס תיכנס למלחמה? המודיעין באוקראינה הזהיר היום (שני) כי רוסיה נערכת לבצע מתקפת טילים נגד יעדים רבים בבלארוס, בעיקר באזור הסמוכים לגבול עם האיחוד האירופי. על פי האוקראינים, רוסיה מתכננת להאשים את אוקראינה במתקפה וכך לגרור את בלארוס לתקוף בשטחה. אחד היעדים שהרוסים מתכננים לפגוע בו, לפי הודעת המודיעין באוקראינה, היא תחנת הכוח הגרעינית אוסטרובץ.

בנוסף לכך, דובר חיל האוויר באוקראינה אישר הלילה את הדיווח בוושינגטון פוסט, לפיו איראן ורוסיה סיכמו על הקמת פס יצור של מל"טים איראניים התקפיים על אדמת רוסיה. לדבריו, איראן החלה להעביר לרוסיה את התוכניות לפיתוח המל"טים - בין השאר במטרה להימנע מסנקציות שיוטלו עליה בגין העברת נשק לרוסיה.

הצבא והנשיא (צילום: MAXIM GUCHEK/BELTA/AFP/GettyImages)
צבא בלארוס והנשיא לוקשנקו, ארכיון | צילום: MAXIM GUCHEK/BELTA/AFP/GettyImages

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר כי הם יתגברו על הכול וישרדו. "ביום הכבוד והחירות נתכנס במיידן נזלז'נוסטי, היכן שכבוד וחירות תמיד היו מוגנים", אמר הנשיא. "שם חגגנו את יום השנה ה-30 לעצמאות אוקראינה ושם נחגוג את יום הניצחון של אוקראינה".

לאחר זליגת הירי מהמלחמה באוקראינה לשטח פולין, ברלין הציעה לוורשה מערכות הגנה אוויריות - כך אמרה אמש שרת ההגנה הגרמנית, כריסטינה למברכט, בריאיון לעיתון הגרמני RP. "הצענו לפולין סיוע בהגנה האווירית שלה, עם מערכות יורופייטר ופטריוט שלנו", הדגישה השרה. לפי סוכנות הידיעות רויטרס, במהלך המלחמה הקרה היו ברשות גרמניה 36 מערכות פטריוט, וכיום יש לה 12 כאלה - 2 מהן פרוסות בסלובקיה.

לפני חודש, הגיע משלוח ראשון של מערכת ההגנה האווירית הגרמנית IRIS-T לאוקראינה. שרת ההגנה הגרמנית הודיעה אז כי 3 מערכות נוספות - יועברו לאוקראינים בשנת 2023. המהלך הגרמני התרחש אחרי בקשות חוזרות ונשנות של נשיא אוקראינה וולודמיר זלנסקי לקבל מערכות הגנה נוספות מהמערב.

פוטין וזלנסקי (צילום: רויטרס)
פוטין וזלנסקי | צילום: רויטרס

במקביל, ראש ממשלת פולין מתאוש מורובייצקי מבקר בימים אלה בהלסינקי שבפינלנד. בהודעה משותפת עם ראשת ממשלת פינלנד, סאנה מרין, השניים הביעו את תמיכתם באוקראינה. "אנחנו תומכים לגמרי באוקראינה במלחמה שלה עם רוסיה. אנחנו איתכם. אתם מגנים על המדינה שלכם, אך גם על הערכים האירופיים", אמרה מרין.

"בדיוק!", הוסיף מורובייצקי. "אתם נלחמים למען החופש שלכם, למען הריבונות שלכם, אבל אנחנו מבינים היטב שאתם נלחמים גם למען ערכים אירופיים, למען אירופה ולמען עתידה של אירופה. לכן נמשיך תמיד לתמוך בכם. ואלה לא רק מילים - יהיו גם מעשים".

לנוכח אותה זליגת הטילים לשטח הפולני, גורמים אמריקניים מסרו לאחר חקירה ראשונית כי הטיל שוגר על ידי צבא אוקראינה - בניסיון ליירט טיל רוסי. בשיחה עם כתבים אמר הנשיא האמריקני ביידן כי "לא סביר שהטילים שפגעו בפולין שוגרו מרוסיה, אך החקירה בעיצומה". 

פגיעת טילים רוסיים בפולין
השטח הפולני שבו אירעה התקרית הביטחונית בשבוע שעבר

נזכיר כי במדריד התקיימה הועידה השנתית ה-68 של נאט"ו שאליה הוזמנו נציגים מכל המדינות החברות בברית הצבאית המערבית. 288 חברי פרלמנט מ-30 מדינות שונות הגיעו לספרד, ובהם גם נציגים ממדינות שותפות של נאט"ו. האסיפה התקיימה על רקע הבקשה של אוקראינה להצטרף לברית בהליך מואץ: בסוף ספטמבר הגיש הנשיא וולודימיר זלנסקי את הבקשה הרשמית להצטרף לנאט"ו, זאת בעקבות המלחמה במדינתו. במהדורה הרוסית של ה-BBC מציינים כי חברות רבות בברית תמכו בכניסתה של אוקראינה לנאט"ו בהקדם האפשרי.

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי התייחס להתקפה הרוסית הנרחבת מדינתו שהתרחשה בימים האחרונים והותירה מאות אלפי תושבים ללא חשמל. לדבריו, הרשויות האוקראיניות הצליחו לייצר את המצב בכמה מחוזות: "שיקום רשתות ויכולות האספקה הטכניות - כל אלה ממשיכים מסביב לשעון. הצלחנו להקל על המצב בכמה מחוזות שבהם היו הרבה בעיות", אמר זלנסקי.

הוא הוסיף כי הרשויות האוקראיניות ביצעו הפסקות חשמל יזומות ב-15 מחוזות באוקראינה, בהם מחוז הבירה קייב, וזאת כדי לייצב את צריכת החשמל: "יותר מהכל - ויניצה, סומי, פולטבה, חמלניצקי, איוונו-פרנקובסק והבירה קייב. אנחנו עושים כל מה שאפשרי וכל מה שבלתי אפשרי כדי להחזיר את החיים הנורמליים לאודסה, חארקוב וכל הערים שלנו", אמר זלנסקי.

קודם לכן, בנאום בפני הפורום הצרפתי הבינלאומי International Organization of La Francophonie שבו אמר כי מתחילת המלחמה, רוסיה השתמשה ביותר מ-4,700 טילים כדי לפגוע באוקראינה: "מאות ערים פשוט נשרפות. אלפי אנשים מתו, מאות אלפים גורשו בכוח לרוסיה. מיליונים עזבו את אוקראינה למדינות אחרות וברחו מהמלחמה.

_OBJ

קריאות ברוסיה להדיח את זלנסקי

במקביל, זלנסקי התייחס גם למשא ומתן הקפוא בין קייב למוסקווה ודיבר על מה שהוא מכנה "נוסחת השלום האוקראינית", כלומר - ההצעה של קייב לסיום המלחמה. "נוסחת השלום האוקראינית ברורה מאוד, ועבדנו ביסודיות על כל אחת מהנקודות שלה: קרינה, בטיחות גרעינית, ביטחון תזונתי, ביטחון בנושא האנרגיה, שחרור כל האסירים והעקורים, יישום אמנת האו"ם ושיקום השלמות הריבונית של אוקראינה וכן הסדר העולמי", אמר.

עוד הוסיף: "נסיגה של הכוחות הרוסיים והפסקת פעולות הטרור, החזרת הצדק, שיקום אקולוגי, מניעת הסלמה - סיום המלחמה". כמו כן, הנשיא האוקראיני פנה לחברות בפורום והציעה לכל אחת מהן לבחור מבין הרשימה את האלמנט שאותו הן יכולות לעזור לאוקראינה ליישם.

על רקע ההבהרה באוקראינה כי לא ינהלו משא ומתן עם רוסיה - כל עוד פוטין בראשה, ברוסיה דוחקים באוקראינים להפיל את הנשיא זלנסקי. חבר הפרלמנט הרוסי, הדומה, בוריס צ'רנישוב, התייחס בתכנית "האמת שלי" להפגזות על תשתיות הגז ואמר על האוקראינים: "הם יישבו בלי גז, בלי אור ובלי שום דבר אחר. הם צריכים לקפוא ולהירקב שם". בהמשך השידור חבר הפרלמנט קרא לתושבי אוקראינה לצאת לרחובות "ולשים קץ למשטרו הנאצי של זלנסקי".

לאחר מכן, ולדימיר אוליניק פוליטיקאי אוקראיני לשעבר שהופיע בתכנית הפרו רוסית, אף כינה את נשיא אוקראינה "מחבל" - והשווה אותו לאוסאמה בן לאדן: "זלנסקי מתאים לכל הקריטריונים של טרוריסט. זוכר שהשוו אותו לאל קאעידה ובן לאדן? גורלו זהה". בתגובה על האמירות הללו, שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה הגיב: "הסתה לרצח עם של הטלוויזיה הרוסית הממלכתית - נמצאת בעיצומה".