ארה"ב ומדינות המפרץ שוב עומדות בפני משבר מדיני חריף: הסנאטור האמריקני בוב מננדז, יו"ר ועדת החוץ בסנאט האמריקני, הודיע אמש (שני) כי הוא מתכוון להטיל וטו על המשך עסקאות העברת הנשק מוושינגטון לממלכה הסעודית, על רקע ההחלטה של ארגון אופ"ק+ (ארגון המדינות המייצאות נפט) בשבוע שעבר לקצץ כמות של שני מיליון חביות מתפוקת הנפט היומית. בתוך כך, מוחמד בן זאיד, נשיא איחוד האמירויות – חברה בכירה באופ"ק+, נפגש היום עם פוטין בסנט פטרסבורג.

מננדז מתח ביקורת על ההחלטה של סעודיה, המדינה המובילה באופ"ק+, לתמוך בקיצוץ תפוקת הנפט היומית – מה שצפוי להביא לעליית מחירי הדלק בכל העולם, שלושה חודשים בלבד לאחר ביקורו של הנשיא ביידן בסעודיה, דווקא במטרה להביא להורדת המחירים. מננדז האשים את סעודיה בסיוע למאמץ המלחמה של רוסיה באוקראינה, שכיצואנית נפט גדולה - נהנית מאוד באופן טבעי מעלייה גלובלית במחירים.

החלפת האגרופים עם בן סלמאן: מבוכה מדינית לביידן (צילום: רויטרס)
החלפת האגרופים עם בן סלמאן: מבוכה מדינית לביידן | צילום: רויטרס

"ארה"ב חייבת להקפיא את כל הצדדים של שיתוף הפעולה עם ערב הסעודית, כוללת מכירת נשק ושיתוף פעולה ביטחוני מעבר לכל מה שנחוץ להגנה על כוח אדם ונכסים אמריקניים", כתב מננדז. "לא אעניק אור ירוק לכל שיתוף פעולה עם ריאד, עד שהממלכה לא תעריך מחדש את עמדתה בנוגע למלחמה באוקראינה, Enough is enough".

על רקע מה שהולך ומסתמן כמתיחות בין ארה"ב וסעודיה, החריף היום ג'ון קירבי, היועץ האמריקני לביטחון לאומי, את הלחץ ואמר: "הנשיא ביידן צריך להעריך מחדש את מערכת היחסים עם סעודיה". עוד הוסיף קירבי כי ביידן "נכון לעבוד יחד עם הקונגרס כדי לדון במערכת היחסים עם סעודיה".

מוחמד בן זאיד, נשיא איחוד האמירויות, חברה חשובה באופ"ק+ ובעל ברית חשוב של סעודיה – ביקר היום בסנט פטרסבורג ונפגש עם הנשיא פוטין, בצעד שגם הוא לא צפוי להיתפס כחיובי במיוחד בוושינגטון. ההערכה כי חלק חשוב בפגישה בין שני המנהיגים צפוי לעסוק בסוגיות האנרגיה, אולם אולי בניסיון להביא לריכוך הצד האמריקני – הודיע אתמול משרד החוץ באבו דאבי כי הביקור של בן זאיד בסנט פטרסבורג יעסוק רבות במלחמה באוקראינה, והשאיפה היא לקדם בפגישה מתווה שיסייע להביע לפתרון דיפלומטי למשבר שם.

 

 

ההחלטה האמריקנית על פגיעה בעסקאות העברת הנשק לערב הסעודית, אם אכן תתממש – עשויה לפגוע בממלכה דווקא ברגע קריטי וחשוב מבחינתה. בשבוע שעבר הגיעה לסיומה הפסקת האש בתימן, שנמשכה כחצי שנה, בין המורדים החות'ים הנתמכים על ידי איראן ומשמרות המהפכה – ובין הממשלה התימנית הנתמכת על ידי הקואליציה הערבית בראשות סעודיה. עם תום הפסקת האש גובר החשש לחידוש המלחמה – מה שיצריך את המשך האספקה הצבאית מוושינגטון לריאד.

מוחמד בן זאיד ומוחמד בן סלמאן (צילום: reuters)
מוחמד בן זאיד ומוחמד בן סלמאן | צילום: reuters

המשבר הנוכחי ביחסי ארה"ב וסעודיה מגיע לאחר שורת משברים וסערות קודמים – מאז כניסתו של הנשיא ג'ו ביידן לבית הלבן. מיד עם כניסתו הבהיר ביידן, שהודיע על כוונתו להעניש את יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן על חלקו בפרשת רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י, כי יהפוך את סעודיה למדינה "מבודדת". ואולם, מאז תחילת המלחמה באוקראינה והעלייה במחירי הנפט, עלה קרנן של סעודיה ויתר יצואניות הנפט, ובהמשך אף דווח כי בן סלמאן ובן זאיד סירבו לתאם שיחת טלפון עם ביידן.

נשיא רוסיה פוטין ויורש העצר הסעודי בן סלמאן (צילום: רויטרס, חדשות)
נשיא רוסיה פוטין ויורש העצר הסעודי בן סלמאן, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

בסעודיה מותחים ביקורת גדולה על ביידן, ובין ביתר גם על התנהלותו בסוגיית השיחות לחידוש הסכם הגרעין עם איראן. בנוסף, לפני כמה חודשים החליטה ארה"ב, במקביל להפסקת האש בתימן, גם לפנות כמה סוללות הגנה אווירית מסוג פטריוט – ובממלכה רואים בכך כלא פחות מפגיעה בביטחונם, לאחר ברית ענפה בת יותר מ-80 שנה. כעת, הסעודים כועסים על האמריקנים, שלא רק שפוגעים בביטחונם, אלא גם מבקשים מהם לפגוע בהכנסותיהם הכלכליות.