פעולותיו של יורש העצר של סעודיה, מוחמד בן סלמאן, בשנים האחרונות מסמנות את הכיוון אליו הולכת הממלכה – התקרבות למערב והפיכתה למתקדמת וליברלית יותר. לצד חימום היחסים עם ארצות הברית, נכונות לצעדי נורמליזציה עם ישראל ומתן אפשרות לנשים לנהוג – נראה שחופש הביטוי של אזרחי סעודיה עדיין מוגבל למדי ובן סלמאן לא מרפה ממסע הדיכוי שהוא מבצע.

המהפך שמבצע יורש העצר מוחמד בן סלמאן בסעודיה

לפי הגרדיאן הבריטי, 34 שנות מאסר נגזרו אתמול (שלישי) על סלמה אל-שהאב, סטודנטית סעודית בת 34 ואם לשני ילדים, הלומדת באוניברסיטת לידס הבריטית, לאחר ששיתפה ציוצים של מתנגדי משטר. בנוסף, אחרי ריצוי המאסר היא לא תוכל לעזוב את המדינה ל-34 שנים נוספות.

אל-שהאב הגיעה מבריטניה בסוף שנת 2020 לביקור מולדת כדי לבקר את משפחתה, אך היא נעצרה על ידי הרשויות בסעודיה לחקירה עם נחיתתה. היא נידונה בתחילה לשלוש שנות מאסר, אך בית המשפט הסעודי לערעורים החליט להחמיר דרמטית את עונשה. לפי הנימוק בגזר הדין, אל-שהאב סייעה לאלה המבקשים לגרום "תסיסה ציבורית ולערער את הביטחון הלאומי". עם זאת, ייתכן כי היא יכולה לשוב ולערער על עונשה.

לאל-שהאב, שנראה שסומנה על ידי הסעודים כ"אויבת" המשטר, יש בסך הכל 2,597 עוקבים בטוויטר. היא מתארת את עצמה ברשתות החברתיות כשיננית ודוקטורנטית באוניברסיטה. בפרסומים שלה יש בדרך כלל תמונות של ילדיה, אך מדי פעם היא נוהגת לשתף ציוצים של מתנגדי משטר סעודים החיים בגולה, ביניהם את של הפעילה הפמניסטית לוג'יין אל-ח'תלול שנכלאה בעבר ועברה עינויים בגין תמיכתה בזכות הנהיגה לנשים.

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (צילום: Nicolas Asfonri, רויטרס)
במסע רדיפה אחרי מתנגדי המשטר. מוחמד בן סלמאן, ארכיון | צילום: Nicolas Asfonri, רויטרס

טוויטר בינתיים לא מתייחסת לפרטי המקרה ומסרבת לענות למה בזמן שרודפים את משתמשיה, בכירי המדינה עדיין מחזיקים בחשבונות רשמיים עם מיליוני עוקבים. ייתכן שהסיבה לכך היא שאחד מבעלי המניות המרכזיים של הרשת הוא הנסיך הסעודי אל-וליד בן טלאל, המחזיק בנתח של יותר מ-5% מהחברה. בחברה מכחישים כל קשר של המשקיעים בניהול השוטף.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

הארגון הסעודי לזכויות אדם גינה את עונשה של אל-שהאב. לדבריהם, מדובר בעונש המאסר הארוך ביותר שנגזר אי פעם. הארגון הדגיש כי מתנגדי המשטר עוברים בחקירותיהם עינויים קשים ומוטרדים מינית. לטענת הליל אלג'ברי, סעודי שחי בגלות ושאחותו ואחיו מוחזקים בממלכה, המקרה הזה מוכיח שוב שעמדתה של סעודיה היא שהתנגדות למשטר שווה לטרור כלפי המדינה. "בדיוק כמו החיסול של העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י, גזר הדין שלה נועד לשלוח גלי הרתעה בתוך הממלכה ומחוצה לה - תעז למתוח ביקורת על מוחמד בן סלמאן ובסופו של דבר תבותר או תיאבד במבוכים הסעודיים".

העיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוקג'י (צילום: CNN, חדשות)
העיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוקג'י שנרצח באיסטנבול ב-2018, ארכיון | צילום: CNN, חדשות
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בביקורו בערב הסעודית (צילום: רויטרס)
הנשיא ביידן מגיע לביקור רשמי בסעודיה ונפגש עם יורש העצר, ארכיון | צילום: רויטרס

המקרה החל לעורר גלים גם בארצות הברית, בדומה לפרשת חאשוקג'י. הוושינגטון פוסט פרסם אתמול מאמר מערכת חריף על הנושא ואמר ש"ההתחייבות" שקיבל נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בביקורו על רפורמות שיבוצעו בממלכה הן פארסה. "לכל הפחות, ביידן חייב להתבטא כעת ולדרוש בתוקף את שחרורה של אל-שהאב ולאפשר לה לחזור לבריטניה", נכתב בעיתון.