131 יום חלפו מאז פלשה רוסיה לאוקראינה – וסוף המלחמה עדיין אינו נראה באופק. גם מוסקווה וגם קייב ממשיכות להתעקש על רצונן להילחם, ולא מגלות כל כוונה ורצון להתפשר ולהגיע להסכם שיביא לסוף העימות. לצד זאת, רבות ממדינות המערב כבר מבקשות להיערך ליום שאחרי – וצפויות להתכנס ולדון בתוכנית לשיקום אוקראינה.

היום (שני) ייפגשו מנהיגים ובכירים מעשרות מדינות במערב בשווייץ – במטרה לדון בתוכנית השיקום של אוקראינה לאחר המלחמה. התוכנית, שכבר יש מי שמכנה אותה "תוכנית מרשל 2", על שם התוכנית האמריקנית לשיקום יבשת אירופה לאחר מלחמת העולם השנייה, מבקשת לשקם ולבנות מחדש את אוקראינה ביום שאחרי סוף המלחמה עם רוסיה.

פגיעה בקניון, אוקראינה (צילום: רויטרס)
פגיעה בקניון, אוקראינה | צילום: רויטרס

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי צפוי להופיע מרחוק בפני הכינוס, ולעודד את המנהיגים להגדיל את התמיכה באוקראינה. זלנסקי צפוי להודיע למנהיגים והמומחים הרבים כי קיימת עבודה רבה, וכי הוא מצפה לשחרור של שטחים נרחבים שנכבשו על ידי הרוסים – ומעריך ששם הנזק הוא "לא פחות מקולוסאלי". השבוע אמר זלנסקי כי באוקראינה מצפים לשחרר לא פחות מ-2,000 כפרים ועיירות במזרח ובדרום אוקראינה, והלילה הבהיר כי הצבא האוקראיני צפוי לשוב ולכבוש מחדש את לישנסק וסברודונייצק – שרק השבוע נפלו לידי הרוסים – ועימן כל מחוז לוגנסק.

גם המנהיגים שיגיעו היום ללוגאנו בשווייץ מבינים כי עדיין קשה ולא סביר לחזות כיצד ומתי יגיע סוף המלחמה. יחד עם זאת, הם יצפו לנסח כללים, עקרונות וסדרי עדיפויות עבור תוכנית התמיכה שהם מקווים לקדם למען אוקראינה. גם אם עדיין מוקדם מאוד לדעת מה יהיה היקף הנזק הסופי באוקראינה – הם צפויים לקבוע "סל ערכים" שינחה את המשך פעילות הוועידה בעתיד.

תקיפה רוסית במרכז מסחרי בלב אוקראינה (צילום: AP)
תקיפה רוסית במרכז מסחרי בלב אוקראינה | צילום: AP

כיצד ייראה עתידה של כלכלת אוקראינה?

אחת המטרות של הפסגה המדינית-כלכלית בשווייץ תהיה לנסות ולהבין כיצד תיראה הכלכלה האוקראינית בימים שאחרי המלחמה. כמו תוכנית מרשל באירופה בסוף שנות ה-40, גם כעת מקוות המדינות שיתמכו באוקראינה – לסייע לה ולקדם אותה לקראת עצמאות כלכלית מחודשת – ולא רק להעביר לה תמיכה כספית ללא בניית אופק כלכלי.

אחת הסוגיות הבוערות במיוחד בנוגע לעתידה הכלכלי של אוקראינה היא העובדה שהשטחים שנכבשו עד עתה על ידי הרוסים – מהווים חלק חשוב ומכריע בכלכלת אוקראינה, לפחות בתקופה שלפני המלחמה. כך לדוגמה, אזורי המזרח והדרום שנכבשו ונמצאים בשליטה רוסית נחשבים לחלקים החשובים ביותר עבור החקלאות והתעשייה במדינה. בנוסף, רוסיה שולטת במרבית קו החוף האוקראיני, יוצרת מצור אדיר על תנועת האוניות האוקראיניות בים השחור ומשבשת את כל היצוא האוקראיני.

מפעל הכימיקלים בסברודונייצק (צילום: Scott Olson/Getty Images, GETTYIMAGES)
מפעל הכימיקלים בסברודונייצק | צילום: Scott Olson/Getty Images, GETTYIMAGES
מפעל הפלדה "אזובסטל" במריופול (צילום: רויטרס)
מפעל הפלדה "אזובסטל" במריופול | צילום: רויטרס

שליטתה של רוסיה בחלקים גדולים מהתעשייה, החקלאות ויכולתה של אוקראינה לייצא את תוצרתה למדינות העולם צפויות להטיל מצוקה קשה על הכלכלה במדינה – וכלל לא משנה באיזה הסדר מדיני תסתיים המלחמה, אם בכלל. לצד הביקורת הגדולה שנשמעה על המערכה הרוסית לאחר הפלישה, והעובדה כי הצבא הרוסי כשל במשימתו לכבוש את קייב וערים גדולות נוספות בעומק אוקראינה, מוסקווה כן הצליחה להשיג שליטה מכרעת על חלקים גדולים מאוד של הכלכלה האוקראינית. כעת, מומחים רבים מעלים את השאלה אם בכלל יהיה ביכולתה של קייב להצליח ולעמוד מחדש לאחר המלחמה.

סוגיה נוספת שצפויה לעמוד במרכז השיח של הפסגה בשווייץ היא תוכנית דה-אוליגרכיזציה – שתמשיך את הפגיעה במעמד האוליגרכים הרוסיים. אחת ההצעות שעלו במהלך המלחמה היא להחרים את הנכסים וחשבונות הבנק הרוסיים ובבעלות אנשי עסקים רוסים שהוקפאו עם הסנקציות בתחילת המלחמה – ולהשתמש בסכומי הכסף האלו לסיוע ותמיכה בכלכלה האוקראינית לאחר המלחמה.

אדם מטאטא ליד ההריסות, אוקראינה (צילום: AP)
אדם מטאטא ליד ההריסות, אוקראינה | צילום: AP

קרוב לאלף מנהיגים, פוליטיקאים ומומחים צפויים לקחת חלק בוועידה, ובין היתר ידונו גם ביצירת מערכת שתבקש למנוע שחיתות – בעקבות ההעברה של סכומי הכסף הגדולים. במערב מודאגים מפני אפשרות של מעילה ואובדן שליטה על התמיכה באוקראינה בשל היקף הסכומים שיוזרמו.

על פי ההערכה, עד עתה בלבד, נהרסו יותר מ-45 מיליון מטרים רבועים של בתים, 256 מפעלים, 656 בתי חולים ומוסדות רפואה ו-1,177 מוסדות חינוך. עוד מעריכים כי הנזק שנגרם לכלכלת אוקראינה עד עתה עומד על יותר מ-600 מיליארד דולרים. במערב מעריכים כי שיקומה של אוקראינה צפוי להגיע ליותר מטריליון דולרים. שגריר אוקראינה בשווייץ, ארטם ריבצ'נקו, אמר כי הוא יפעל לקידום "מפת דרכים לשיקום אוקראינה".

זלנסקי מבקר בניקולאייב (צילום: sky news)
זלנסקי מבקר בניקולאייב | צילום: sky news
מלחמת רוסיה-אוקראינה (צילום: AP)
מלחמת רוסיה-אוקראינה | צילום: AP

נראה כי המלחמה עדיין רחוקה מסיומה, ודווקא בימים האחרונים דווקא רוסיה היא זו שנמצאת עם ידה על העליונה בשדה הקרב. יחד עם זאת, באוקראינה מתעקשים כי אין בכוונתם להרים ידיים ומבטיחים להילחם מחדש על כל פיסת שטח שנכבשה על ידי הרוסים. למעשה, מבחינה פוליטית נראה שלממשלה בקייב אין הרבה ברירות: בכמה סקרים שפורסמו בשבועות האחרונים, גם לאחר אובדן חייהם של עשרות אלפי חיילים ואזרחים, עולה כי כ-90% מהאוכלוסייה באוקראינה מסרבים לוותר על שטחים למען הפסקת אש ושלום עם רוסיה.

קשה עדיין לומר כיצד ומתי תסתיים המלחמה, אך לצד הנחישות האוקראינית – גורמים רבים במערב כבר מאותתים על חוסר שביעות רצונם מהמשך הלחימה שפוגעת במדינות רבות. עליות המחירים מורגשות בכל רחבי העולם, ומעבר לכוונתם של האוקראינים להמשיך להילחם, הם זקוקים להמשך התמיכה המערבית. הוועידה הזו אומנם לא מסמנת את סופה של המלחמה, אך היא מהווה עדות נוספת לרצון העולמי להביא לסיומה, אולי הרבה יותר משרוצים במוסקווה ובקייב.