נותר לבדו: ראש ממשלת בריטניה בוריס ממשיך להתמודד עם מה שמסתמן כמשבר הפוליטי החריף ביותר שלו עד כה. הסערה בצמרת הפוליטית בבריטניה נמשכת גם הבוקר (רביעי), עם התפטרותם של שניים נוספים בממשלתו, שר החינוך והמזכירה הפרלמנטרית לענייני תחבורה. ההודעות של שני הבכירים הבוקר מגיעות בהמשך לגל ההתפטרויות של בכירי מפלגתו של ג'ונסון אתמול, ובראשן ההתפטרויות של שרי האוצר והבריאות בממשלתו, רישי סונאק וסאג'יד ג'אוויד.

בכירי ממשלתו של ג'ונסון שהתפטרו אתמול, עשו זאת ככל הנראה במהלך מתואם ביניהם. השניים מתחו ביקורת על ראש הממשלה המושמץ, וטענו שההתנהלות שלו גורמת לאובדן אמון של הציבור במפלגה השמרנית, ומפריעה למדינה להתקדם לעבר עתיד טוב יותר.

 

 

"הציבור מצפה מהממשלה להתנהל בצורה נכונה, ראויה ורצינית", כתב שר האוצר סונאק, "אני מכיר בכך שאולי זה תפקידי המינסטריאלי האחרון, אבל אני מאמין שאלו ערכים ששווה להיאבק למענם, וזו הסיבה שאני מתפטר". שר הבריאות ג'אוויד כתב: "אני מצטער שאיני יכול להמשיך לשרת את המדינה במצפון שקט".

 

 

שר החינוך (השר לענייני ילדים ומשפחה), וויל קווינס, שהתפטר הבוקר, אמר לרשת סקיי ניוז כי הוא דרש מלשכת ראש הממשלה לתת "תשובות ברורות" בנוגע למשבר האמון בממשלה, אך לא קיבל אותן. קווינס הודיע כי הוא נאלץ להתפטר לאחר ש"דרישותיו לא נענו". הודעתו הגיעה דקות לאחר הודעת ההתפטרות של המזכירה הפרלמנטרית לתחבורה, לאורה טרוט. בהמשך הודיע גם רובין ווקר, שר בתי הספר, על התפטרותו.

הרקע להתפטרות של שני הבכירים היא פרשה חדשה שמעיבה מאוד על ג'ונסון, ואולי גם על עתידו הפוליטי: בשבוע שעבר התפטר כריס פינצ'ר, סגן המצליף של הממשלה. מדובר במינוי אישי של ג'ונסון ותפקיד די בכיר במפלגה השמרנית. אלא שנגד פינצ'ר התפרסמו טענות שהטריד מינית גברים. ג'ונסון עצמו טען שהוא לא ידע על כך במעמד המינוי, אבל התברר שכבר ב-2019 הגיעו אליו ישירות עדויות נגד פינצ'ר, ולמרות זאת בחר להמשיך במינוי.

נזכיר כי ההתפטרות הזאת היא חוליה נוספת בשרשרת של מכות פוליטיות מבית שסופג ג'ונסון בתקופה האחרונה. רק לפני כמה שבועות הוא שרד הצבעת אי-אמון שהובילו המורדים של המפלגה השמרנית. 41% מהמחוקקים השמרנים הצביעו בעד סילוקו. ההצבעה הזאת נערכה בתגובה לפרשת ה"הפארטי גייט", לאחר שפורסם בממלכה שג'ונסון חגג בעיצומו של סגר שהטיל במסגרת מגבלות הקורונה.

המשבר הפוליטי החריף בבריטניה מגיע במקביל למשבר כלכלי חמור שפוקד את הממלכה. בחודשים האחרונים, על רקע גלי עליות המחירים העולמיים, סובלת בריטניה מרמות האינפלציה החמורות ביותר שהיו ביותר מ-40 שנים. בשבועות האחרונים התפרסמו תחזיות קודרות במיוחד בנוגע לעתיד הכלכלה הבריטית, כולל דיווח בפיננשייל טיימס כי שיעור הצמיחה הכלכלי במדינה צפוי להגיע עד סוף השנה ל-0. בכמה סקרים שונים התברר כי כל אדם רביעי בבריטניה נאלץ לוותר על ארוחה ביום בשל המשבר הכלכלי החמור.

המועמדים הבולטים להחליפו

בבריטניה מעריכים כי בוריס ג'ונסון קרוב מאוד לסוף הקדנציה שלו כראש הממשלה וראש המפלגה השמרנית. מנהיג מפלגת הלייבור היריבה, סר קיר סטראמר, אמר אתמול כי שרשרת ההתפטרויות "בהחלט מעידה על קריסת הממשלה", וקרא לערוך בחירות מהירות.

עיתון הגארדיאן מעריך כי המועמדת המובילה לרשת את ג'ונסון היא פני מורדונט, שרת המסחר ולשעבר שרת ההגנה הבריטית. לאחרונה היא הייתה מבין חברי הממשלה שהרבו לבקר את ג'ונסון על חלקו בפרשת ה"פארטי גייט", ורבים בבריטניה מעריכים כי היא נערכת לקמפיין להתמודדות לראשות המפלגה.

שלושת המועמדים הבאים ברשימה שעשויים לרשת את ג'ונסון, בהתאמה, הם שר האוצר המתפטר סונאק, שרת החוץ ליז טראס, ושר ההגנה בן וואלאס. רבים מזהים את התפטרותו של סונאק כחלק מהקמפיין העתידי שינהל לראשות המפלגה. טראס, עד עתה, נתפסת כאחד הגורמים הנאמנים ביותר עבורו של ג'ונסון – לאחר שמיהרה לגבות אותו לאחר התפטרויות בכירי ממשלתו וגם לקראת ההצבעה על הדחתו לפני כחודש. שר ההגנה וואלאס נתפס כדמות חיובית במיוחד בבריטניה, על רקע מעורבותו הגדולה בכל הקשור למלחמה באוקראינה – והצגת קו תקיף נגד פוטין ורוסיה.

 

 

בתוך כך, עיתונאים בבריטניה מציינים כי ג'ונסון זקוק לשלושה ימים נוספים בתפקיד כדי לעבור את ראש הממשלה המושמץ לשעבר ארתור נוויל צ'מברליין באורך כהונתו. אם יצליח להחזיק מעמד עוד 33 ימים – יעבור ג'ונסון ברשימה גם את קודמתו בתפקיד, תרזה מיי.

"סוף הסיפור"; "הצ'אנס האחרון בהחלט"

התקשורת הבריטית לא נותרה אדישה לזעזועים הפוליטיים האחרונים במדינה – ובהתאם לכך גם כותרות העיתונים הגדולים הבוקר. בטיימס נכתב בכותרת כי "ג'ונסון על הקצה", ומאמר המערכת כתב זהו "סוף הסיפור" (Game Over) מבחינתו.

שערי העיתונים בבריטניה (צילום: התקשורת הבריטית)
שערי העיתונים בבריטניה | צילום: התקשורת הבריטית

עיתון הדיילי מייל היה נחרץ במיוחד וכתב כי יש להביא לסוף כהונתו של ג'ונסון, ראש הממשלה שנתון בשפל. "זה כמעט בלתי נתפס, רק לפני שלוש שנים בוריס ג'ונסון הוביל את המפלגה השמרנית לניצחון סוחף עם מסרים חיוביים ואופטימיים – וכעת נראה שחברי הממשלה שלו עצמו נחושים להדיח אותו מתפקידו". בסאן נכתב כי ייתכן שזהו הצ'אנס האחרון בהחלט של ג'ונסון, ועל המפלגה השמרנית לקבל החלטה כיצד לנהוג כעת.

בדיילי טלגרף נטען כי בוריס ג'ונסון הוא לוחם והעריכו כי הוא ימשיך להילחם כל העת כדי להישאר בתפקיד.הדיילי אקספרס כתב כי נראה שאם ג'ונסון ימשיך בתפקידו – מדובר בעידן חדש בכהונתו כראש ממשלה, ונראה כי כעת הוא צפוי לגלות אמביציה יתרה לביצוע התפקיד. יחד עם זאת, נכתב כי גם תומכיו של ג'ונסון חשים אי-נוחות גדולה בשל האירועים האחרונים שנקשרו בשמו.