שאלה אחת ועיקרית מעסיקה בימים אלה המערכת הפוליטית בברזיל: האם הנשיא ז'איר בולסונארו מתכנן לבצע הפיכה? בעוד פחות משישה שבועות ייגשו עשרות מיליוני בעלי זכות הבחירה בברזיל לקלפיות – ויבחרו נשיא. הסקרים האחרונים מנבאים רעות עבור הנשיא המכהן, וצופים לו מפלה קשה מול יריב השמאל המיתולוגי. ולמרות זאת, רבים ברחבי המדינה הענקית חוששים מאפשרות שבולסונארו לא יכבד את התוצאות ויחולל דרמה שלטונית, ואולי אף הפיכה.

סקר שפורסם בברזיל בסוף השבוע חוזה לבולסונארו 32% תמיכה בלבד בבחירות לנשיאות. מנגד, יריבו הגדול משמאל, לואיס לולה דה סילבה, לשעבר נשיא ברזיל בשתי קדנציות, זכה באותו סקר ל-47% תמיכה. הבחירות לנשיאות ייערכו ב-2 באוקטובר, ואם אף אחד מהמועמדים לא ישיג 50% - ייערך סיבוב נוסף ב-30 באוקטובר.

קמפיין הבחירות של נשיא ברזיל ז'איר בולסונארו (צילום: רויטרס)
קמפיין הבחירות של נשיא ברזיל ז'איר בולסונארו | צילום: רויטרס

בולסונארו מודע למצבו הלא מחמיא בסקרים, ובמשך תקופה ארוכה השמיע אמירות רבות שעשויות להסתמן כעדות לכוונתו למעול בהחלטת הבוחר. כך למשל, במשך תקופה ארוכה מיקד את זעמו במכונות ההצבעה האוטומטיות שישחקו תפקיד מרכזי בקלפיות, והחל להשמיע טענות ולהעלות אפשרויות קונספירטיביות בנוגע לכך שמכונות ההצבעה צפויות לפגוע בכשרות הבחירות ובסיכויו לנצח. למרות זאת, בתקופה האחרונה הוא מתחיל להשמיע מסרים על כך שיסכים לכל תוצאה שתתקבל.

כלי התקשורת בברזיל מצביעים במשך זמן רב על אפשרות שנשיא ברזיל לא יקבל את התוצאות, ומצטטים אמירות אגרסיביות במיוחד במהלך הקמפיין שלו. כך למשל, קרא בולסונארו לתומכיו "לצאת למלחמה" ואמר להם כי אסור להם לוותר על ניצחונם בכל מקרה. באמירה נוספת, הוא נשמע אומר כי "רק אלוהים יוכל להזיז אותי ממקומי".

קמפיין הבחירות של נשיא ברזיל ז'איר בולסונארו (צילום: רויטרס)
קמפיין הבחירות של נשיא ברזיל ז'איר בולסונארו | צילום: רויטרס

יחד עם החששות הגדלים, העיתון ניו יורק טיימס שוחח בתקופה האחרונה עם עשרות נציגי ממשלו של בולסונארו, מפקדים בצבא, שופטים פדרליים, בכירים בוועדת הבחירות, מחוקקים ודיפלומטים ברזילאים – וכולם הביעו ביטחון כי אין ביכולתו של הנשיא לחולל הפיכה. לטענתם, בעוד שהוא יכול להשמיע אמירות שעשויות לערער על כשרות התוצאות, אין לו שום תמיכה שלטונית ומוסדית לבצע הפיכה אמיתית.

"ההפיכה האחרונה של ברזיל הייתה בשנת 1964", אמר לואיס רוברטו בארוסו, שופט בית המשפט העליון בברזיל. "אז, מעמד הביניים תמך בה, אנשי העסקים תמכו בה, התקשורת תמכה בה, וגם ארה"ב תמכה בה. ובכן, כעת אף אחד מהגורמים האלה לא יכול לתמוך ברעיון כזה".

המועמדים לנשיאות ברזיל: בולסונארו ולולה (צילום: רויטרס)
המועמדים לנשיאות ברזיל: בולסונארו ולולה | צילום: רויטרס

למרות הדברים האלה, בברזיל גובר החשש מפני פגיעה של ממש במוסדות הדמוקרטיים והשלטוניים באחת הדמוקרטיות הגדולות ביותר בעולם. כבר עתה, מעריכים, יותר מחמישית מהאזרחים בעלי זכות הבחירה איבדו אמון במערכת הפוליטית ולא צפויים להגיע לקלפי. בנוסף, גם אם לא תתחולל הפיכה שלטונית של ממש "לפי הספר", בברזיליה ובערים גדולות במדינה חוששים מפני התפרצות אלימות קשה מצד תומכיו של הנשיא המכהן, ומצביעים על אפשרות של חזרה על אירועי הפריצה לקפיטול שבוצעו על ידי תומכיו הנלהבים של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ב-6 בינואר 2021 – לאחר שהפסיד בבחירות לביידן.

סקר שפורסם בברזיל לפני חודש מלמד כי 32% מאזרחי ברזיל "סומכים מעט" על מהימנות מכונות ההצבעה, ואילו 20% נוספים לא סומכים עליהן כלל. לנתונים המדאיגים האלה מתווספים נתונים נוספים – על התרחבות תפוצת הנשק האזרחי במהלך כהונת בולסונארו. בשנים האחרונות הקל הנשיא הימני מאוד את הקריטריונים לזכאות לרישיון נשק, בדגש על רישיונות עבור ענף הציד. כעת, לברזילאים קל הרבה יותר לרכוש נשק, והמספר העדכני ביותר מצביע על 670 אלף אזרחים נושאי נשק – פי 10 יותר מבתקופה שלפני כניסתו לתפקיד.

בתוך כך, בולסונארו מרבה לאורך התקופה האחרונה לתקוף את ועדת הבחירות המרכזית בברזיל – ובייחוד את העומד בראשה, שופט בית המשפט העליון אלכסנדרה דה מוראש. מוראש מצידו מבהיר: "חופש הביטוי אינו החופש להרוס את הדמוקרטיה ומוסדותיה". לדבריו, תגובתו למקרה שכזה תהיה "מהירה ונחושה".

הנהיג את ברזיל, הורשע בשחיתות – וחוזר להוביל את השמאל

לואיז אינסיו לולה דה סילבה, יריבו של בולסונארו הימני ונציג השמאל בבחירות, חוזר בסערה לקדמת הבמה בברזיל. דה סילבה נבחר לנשיאות ברזיל לראשונה בשנת 2002, ובשנת 2006 נבחר לכהונה שנייה – שנמשכה עד לשנת 2011. לאורך השנים קידם דה סילבה עמדות שמאלניות במיוחד, בדגש על תחומי הכלכלה, אך לאורך שנות כהונתו גם ניכר כי התמתן מעט והחל לקדם רעיונות שנתפסו כסוציאל-דמוקרטיים.

מועמד השמאל בבחירות בברזיל, לולה דה סילבה (צילום: רויטרס)
מועמד השמאל בבחירות בברזיל, לולה דה סילבה | צילום: רויטרס

למרות ההצלחה המסחררת כמנהיג מפלגת הפועלים הברזילאית, בשנת 2017 הוא הורשע בעבירות שוחד ונשלח לתשע שנות מאסר. בהמשך הוארך מאסרו ל-12.5 שנים, אך בשנת 2019 התקבלה עתירתו בבית המשפט העליון – מאסרו בוטל והוא יצא לחופשי.

נשיא ברזיל החדש, לולה דה סילבה (צילום: רויטרס)
נשיא ברזיל החדש, לולה דה סילבה | צילום: רויטרס

כעת, הוא נישא על גלי אהדת הבוחרים, וזוכה להצלחה גדולה בשל העובדה שגם בברזיל, כמו במדינות רבות נוספות, הבחירות כעת מתרכזות בעיקר בסוגיית יוקר המחייה ועליית המחירים. ההמונים בברזיל זועמים על העלייה הדרמטית במחירי הדלק והמזון, ולולה מנצל את המגמה בהצלחה. במקביל, ברזילאים רבים עדיין זועמים על הנשיא המכהן ועל המדיניות שהוביל בהתמודדות (או אי-ההתמודדות) עם משבר הקורונה במדינה.

כל הסקרים וההערכות מצביעים על מהפך גדול בנשיאות ברזיל בתוך פחות מחודשיים, אם לא יהיו הפתעות דרמטיות. השאלה הגדולה היא כיצד יגיבו בולסונארו ותומכיו לאפשרות של הפסד - ועד כמה חזקה תהיה הדמוקרטיה הברזילאית ואם תוכל להתמודד עם מכה שכזו.