נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נאם היום (רביעי) בפורום הכלכלי בעיר ולדיווסטוק שבמזרח המדינה ואמר כי הסנקציות שהמערב מטיל על רוסיה מהוות סכנה לעולם כולו. "המערב ערער את הכלכלה העולמית בניסיון החצוף והתוקפני שלו לכפות מודלים של התנהגות על מדינות אחרות, לשלול מהן את ריבונותן ולהכפיף אותן לרצונן", אמר.

עוד אמר פוטין בנאומו כי על אף ניסיונות המערב למוטט את הכלכלה במדינה, ומלבד "בעיות בכמה תעשיות ואזורים" - השוק הפיננסי התייצב. הוא הוסיף כי "אף אחד לא יצליח לבודד את רוסיה" וכי בכוונתו להיכנס לשווקים של איראן והמזרח התיכון. 

הנשיא הרוסי הזהיר בנאומו מפני אסון הומניטרי ובעיות בשוק המזון העולמי, אך חידד כי מוסקווה עשתה כל שביכולתה כדי להבטיח שאוקראינה תוכל לייצא תבואה. לדבריו, רוסיה חתמה ביולי על הסכם התבואה עם אוקראינה, בתיווך טורקיה והאו"ם, מתוך הבנה שהדבר יעזור עם עליית מחירי המזון במדינות המתפתחות, אך במקום זאת היו אלה מדינות מערביות עשירות שניצלו את ההסכם. 

עוד הוסיף כי רק שתיים מתוך 87 ספינות, הנושאות 60 אלף טונות של מוצרים, הגיעו למדינות עניות, והאשים בכך את המערב. "שוב מדינות מתפתחות פשוט הולכו שולל. ברור שעם גישה זו היקף בעיות המזון בעולם רק יגדל, מה שעלול להוביל לאסון הומניטרי חסר תקדים".

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: reuters)
פוטין, ארכיון | צילום: reuters

כמה בכירים ברוסיה, כולל שר החוץ סרגיי לברוב, אמרו במהלך 24 השעות האחרונות כי מוסקווה אינה מרוצה מתנאי העסקה וכי המערב אינו מקיים את התחייבויותיו. הם טוענים כי הובטח להסיר מרוסיה כמה סנקציות לוגיסטיות שמשבשות את הייצוא של מוצרים חקלאיים ודשנים, בתמורה להקלת המצור הצבאי על נמלי דרום אוקראינה כדי לאפשר למטען מזון לצאת מנמליה. אתמול אמר לברוב כי הוא לא רואה צעדים של המערב להקל על המצב. 

בנאומו התייחס פוטין גם להחלטה הרוסית להגיב צבאית. לפיו, החלטה זו נועדה לחזק את ריבונות רוסיה ולעזור לאנשים החיים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה. כמו כן, הוא הוסיף כי "לא התחלנו בשום מבצע צבאי, אלא אנחנו מנסים לסיים את זה שהחל על ידי המערב ב-2014".