שרת החוץ בפועל של צ'ילה, חימנה פואנטס טוריחו, התקשרה אמש (שבת) אל מנכ"ל משרד החוץ הישראלי אלון אושפיז, והתנצלה על כך שכתב האמנה של השגריר המיועד של ישראל לצ'ילה גיל ארציאלי, לא התקבל בידי נשיא צ'ילה ביום חמישי. אי קבלת כתב האמנה וביטול פגישה בין השניים, עוררה סערה דיפלומטית בין סנטיאגו לירושלים.

שרת החוץ בפועל קבעה תאריך חדש להגשת כתב האמנה לנשיא הצ'יליאני ב-30.9. הבכירה הצ'יליאנית הדגישה כי הקשרים עם ישראל חשובים לצ'ילה ושהמדינה הדרום-אמריקנית מעוניינת לשמור עליהם. המנכ"ל אושפיז אמר לבכירה מסנטיאגו כי הוא "מברך על כך שהתקשרה להתנצל", שכן, לדבריו, "מדובר בתקרית חמורה שעלולה הייתה להסב נזק חמור ליחסים בין ישראל לצ'ילה".

עוד אמר המנכ"ל אושפיז כי "מי שמבקש לשחק תפקיד חיובי בקידום שלום והידברות, כפי שציינה צ'ילה בהודעה לעיתונות שפורסמה, אינו יכול לקדם חרם על ישראל במקביל".

משרד החוץ בי-ם, ארכיון (צילום: נתי שוחט / פלאש 90)
משרד החוץ בירושלים | צילום: נתי שוחט / פלאש 90

המחלוקת בין המדינות החלה כששרת החוץ של צ'ילה, אנטוניה אוררג'ולה, הודיעה בשבוע שעבר לשגריר ישראל החדש שמונה גיל ארציאלי, כי נשיא צ'ילה גבריאל בוריץ' דחה את הגשת כתב האמנה של השגריר הישראלי בגלל פעילות צה"ל בג'נין. בתגובה, משרד החוץ הישראלי זימן את שגריר צ'ילה חורחה קרבחאל ל"שיחת נזיפה", שבה "תגובת ישראל תובהר". אולם אחרי השיחה בין שרת החוץ בפועל למנכ"ל משרד החוץ, שיחת הנזיפה בוטלה.

משרד החוץ הצ'יליאני אמר בתחילה בהצהרה כי יש להבין את דחיית הגשת האמנה של השגריר הישראלי, "במסגרת הרגישות הפוליטית שנוצרה בעקבות מותו של נער פלסטיני" ביום חמישי. ולמרות זאת, המשרד הוסיף כי החלטת הדחייה "חריגה", והובהר כי לצ'ילה "נכונות קבועה לשמור על מערכת יחסים אחווה ובונה" עם ישראל ואנשיה.

נשיא צ'ילה בוריץ' בן ה-36 ידוע בעמדותיו הפרו-פלסטיניות ובתמיכה בתנועת BDS. בראש השנה לפני כשלוש שנים שלחה הקהילה היהודית לבוריץ' צנצנת דבש לכבוד החג, אך הוא כתב בתגובה בטוויטר: "אני מעריך את המחווה, אבל מעדיף שהם יבקשו מישראל לשחרר שטח פלסטיני שנכבש בניגוד לחוק". בצ'ילה קיימת הקהילה הפלסטינית הגדולה ביותר מחוץ למדינות ערב ולפי ההערכות היא מונה כחצי מיליון בני אדם. בנוסף, צ'ילה הכירה כבר ב-2011 ברשות הפלסטינית כמדינה.