שיתוף הפעולה הביטחוני בין רוסיה ואיראן ממשיך להתהדק: הלילה (רביעי) התקבל דיווח נוסף המאשר את עסקת המל"טים ההתקפיים הנרקמת בין שתי המדינות, כחלק מסיוע לרוסיה במלחמתה באוקראינה, כפי שדיווח לראשונה היועץ האמריקני לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן. הדיווח הזה מגיע פחות מיממה לאחר ציון דרך חשוב ביחסים הביטחוניים בין השתיים – לאחר שיגור לוויין ריגול איראני באמצעות סוכנות החלל הרוסית.

הלילה דיווחה רשת CNN מפי בכירים בממשל האמריקני כי במהלך השבועות האחרונים הגיעו גורמים רוסיים לאיראן והחלו להתאמן בהפעלת מל"טים איראניים מתקדמים. הדיווח מגיע לאחר שכבר דווח כי ב-8 ביוני וב-5 ביולי ביקרה משלחת של בכירים רוסיים בטהראן, והתרשמה מתצוגת המל"טים האיראניים. על פי הדיווח, לרוסים הוצגו המל"טים שהאד 191 ושהאד 129, המסוגלים לשאת חימוש קרבי מתקדם.

"במהלך השבועות האחרונים, גורמים רוסיים ערכו אימונים באיראן כחלק מההסכם להעברת מל"טים חמושים מאיראן לרוסיה", אמר פקיד אמריקני בכיר לרשת CNN. לדבריו, המודיעין על אודות הביקורים הותרו לפרסום לאחרונה בלבד.

מל"טים איראניים התקפיים (צילום: רויטרס)
מל"טים איראניים התקפיים | צילום: רויטרס
מל"טים איראניים התקפיים (צילום: רויטרס)
מל"טים איראניים התקפיים | צילום: רויטרס

בתוך כך, ביום שישי האחרון ציטט המכון לחקר המלחמה (ISW) את אולקסי ארסטוביץ', יועצו הבכיר של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שאמר כי רוסיה כבר נלחמת באוקראינה באמצעות מל"טים שיוצרו באיראן והועברו אליה. ארסטוביץ' אמר כי הממשלה האוקראינית זיהתה כבר 46 מל"טים איראניים בשירות רוסיה בשדה הקרב במדינה. לדבריו, מדובר בעיקר במל"טים מסוג שהאד 129, הנחשבים למעט מיושנים יותר לעומת השהאד 191. במכון לחקר המלחמה לא הצליחו לקבוע אם מדובר בחלק מהמל"טים שסוכם כי איראן תעביר לרוסיה, או רק חלק מהם. דבריו של ארסטוביץ' לא הוזכרו כלל בדיווחים של CNN בנושא.

מל"טים איראניים התקפיים (צילום: רויטרס)
מל"טים איראניים התקפיים | צילום: רויטרס
מל"טים איראניים התקפיים (צילום: רויטרס)
מל"טים איראניים התקפיים | צילום: רויטרס

לפני חודש בלבד חשף סאליבן את ההסכם לראשונה, והעריך כי איראן תספק לרוסיה מאות מל"טים חמושים עבור המלחמה באוקראינה. "המידע שלנו מצביע על כך שאיראן מתכוונת לספק לרוסיה מאות כטב"מים, כולל כטב"מים בעלי יכולת תקיפה, בזמן הקרוב", התריע. הוא ציין כי לארה"ב עוד אין מידע מדויק לכך שאיראן סיפקה לרוסיה את אחת ממערכות הנשק, אך חשף שיש בידי המודיעין האמריקני מידע על כך שצבא איראן מתכוון לאמן את הכוחות הרוסיים על השימוש במערכות שלהם, כבר בחודש הקרוב. לדבריו של סאליבן, ההפצצות הכבדות של הצבא הרוסי באוקראינה בשבועות האחרונים "גובות מחיר לתחזוקה של הנשק שלו".

רוסיה ביקרה באיראן ובחנה רכישת נשקים מתקדמים (צילום: CNN)
צילום: CNN

 הדיווח הזה מגיע על רקע הקושי הגדול שחווה צבא רוסיה בלחימה שמתנהלת כבר חמישה חודשים וחצי, ולמעשה בשום שלב שלה לא הצליחו הרוסים להשיג שליטה ועליונות של ממש באוויר. עד עתה ניכר כי הכוח העיקרי של הרוסים בשדה הקרב הוא באמצעות הפצצות ארטילריות, בעוד האוקראינים מצליחים לערוך שימוש נרחב במל"טים התקפיים – בעיקר באירקטאר מתוצרת טורקיה. על רקע הדברים הללו, לאחרונה אמר אברהים קאלין, יועצו הבכיר של ארדואן, כי פוטין ניסה לשכנע את נשיא טורקיה להקים מפעל לייצור מל"טים מתקדמים מסוג באירקטאר על אדמת רוסיה. כמה ימים לאחר מכן התברר שהוחלט על הקמת מפעל כזה דווקא באוקראינה.

הישג מודיעיני שובר שוויון

אתמול שוגר לחלל הלוויין האיראני חייאם, מבסיס החלל הרוסי קוסמודרום בייקונור שבקזחסטן. מדובר לוויין ייחודי של סוכנות החלל האיראנית, שנבנה ופותח על ידי סוכנות החלל הרוסית, רוסקוסמוס. על פי כל הדיווחים וההערכות בנושא, מדובר בלוויין האיראני המתקדם ביותר ששוגר עד היום, וצפוי לשדרג באופן כמעט חסר תקדים את תמונת המודיעין האיראנית ברחבי המזרח התיכון.

"השיגור המוצלח של הלוויין בהזמנת איראן הוא אבן דרך אדירה בשיתוף הפעולה הבילטרלי בין רוסיה ואיראן", אמר יורי בוריסוב, מנכ"ל סוכנות החלל הרוסית רוסקוסמוס. "כעת זה פותח את הדרך לקידום פרויקטים גדולים אפילו יותר".

סוכנות החלל האיראנית התייחסה לשיגור המוצלח ואמר כי מדובר בלוויין שנושא יכולות צילום ברזולוציה גבוהה במיוחד. בכירים אמריקנים ומומחים עצמאיים מעריכים כי מדובר בשדרוג דרמטי של יכולת המודיעין והמעקב של טהראן ברחבי אזור, וכעת היא מחזיקה ביכולת מתקדמת הרבה יותר לצפות ולעקוב אחר מטרות פוטנציאליות בישראל וברחבי המזרח התיכון. לפני שלושה ימים בלבד ניסו להבהיר באיראן כי הלוויין נועד לשרת מטרות אזרחיות בלבד, ולא צבאיות, אולם גורמים המזוהים עם משמרות המהפכה התייחסו לכך בכמה פעמים לאחרונה ברחבי הרשת, ואמרו כי הלוויין החדש יסייע לאיראן לעקוב אחר בסיסים אמריקניים וישראליים מן החלל.

איראן שיגרה את הלוויין הראשון שלה בשנת 2009, ומאז פועלת בהתמדה להרחיב את יכולותיה בתחום. במהלך העשור שעבר מאז, 67% משיגורי הלוויינים האיראניים נכשלו – דבר שעשוי להסביר את העובדה שהפעם היו אלה הרוסים שפיתחו את הלוויין, הרכיבו אותו על הטיל הרוסי, ושיגרו אותו לחלל בכוחות עצמם. כך לדוגמה, אם עד היום שיגרה איראן לחלל לוויינים במשקל של עד 50 ק"ג, הרי שהפעם מדובר בלוויין כבד פי עשרה – במשקל של כחצי טון.

לפי שעה קשה לומר אם יש קשר ישיר בין פיתוח ושיגור הלוויין האיראני לחלל על ידי הרוסים – לבין העסקה הנרקמת להעברת מל"טים מאיראן לרוסיה. כך או כך, כבר כעת נראה שרוסיה לא עבדה בחינם לשגר את הלוויין האיראני, ובממשל האמריקני מעריכים כי היא תגבה מאיראן את התשלום בכך שתדרוש לקבל תמונת מודיעין נרחבת של המלחמה באוקראינה באמצעות אותו לוויין.

מה שמסתמן כשיתוף פעולה אדיר שרק הולך ומתחזק בין טהראן ומוסקווה, מגיע כשרוסיה נמצאת עם הגב לקיר בזירה הבין-לאומית. מנגד, איראן שבמשך שנים הפכה לסמל למדינה מוקצית ומוחרמת, עושה רושם של מי שחוזרת יותר ויותר לחיק הקהילה הבין-לאומית, על רקע משבר האנרגיה העולמי, התקדמות תוכנית הגרעין, ועתידו הלא ברור של הסכם הגרעין בינה לבין המעצמות. כזכור, לפני פחות מחודש ביקר פוטין בטהראן ונפגש עם הנשיא ראיסי והמנהיג העליון ח'אמנהאי, בביקור השני שלו בסך הכול מחוץ לרוסיה מאז הפלישה לאוקראינה בסוף פברואר, והביקור הראשון במדינה מחוץ לגוש הסובייטי לשעבר.

בכיר במשרד החוץ האמריקני התייחס היום להתעצמות שיתוף הפעולה בין שתי המדינות, ואמר כי הקהילה הבין-לאומית כולה צריכה לראות בו כסכנה אמיתית. לדבריו, "ארה"ב ערה לשיגור הרוסי של לוויין מתקדם בעלות יכולות ריגול נרחבות – עבור איראן".

 

 

הדברים עשויים להטריד במיוחד גם את ישראל, שעשויה להיות אחד מהיעדים המרכזיים של שיתוף הפעולה הזה הביטחוני והמודיעיני הזה. הדברים מגיעים לאחר תקופה שבה נראה כי המתיחות בין ירושלים וטהראן הגיעה לשיא – עם שורת חיסולים ומקרי מוות מסתוריים של גורמים במשמרות המהפכה, שישראל הואשמה באחריות של לפחות חלק מהם. גם היחסים של ישראל מול רוסיה אינם נמצאים כיום בשיא, עם מתיחות ניכרת בנוגע לתגובת ישראל למלחמה באוקראינה, פרשת הסוכנות היהודית ברוסיה והחשש מפני המשך הפעילות הביטחונית של ישראל בסוריה.

כך לדוגמה, רק אתמול האשימה שגרירות רוסיה במצרים את ראש הממשלה יאיר לפיד בצביעות לאחר שהוביל את ישראל למבצע "עלות השחר" ברצועת עזה. בציוץ בטוויטר פורסם ציוץ שבו לפיד הביע זעזוע ממעשי הרוסים באוקראינה, ונכתב: "האם לא מדובר פה במוסר כפול וזלזול בחיי הפלסטינים?"